Op avontuur in India, Nepal en Sri Lanka

door Evelien
reis india nepal sri lanka voorbereiden
Evelien
Laatste berichten van Evelien (alles zien)

Met mijn bachelor diploma in de pocket en een paar maanden vrij tot ik aan mijn masteropleiding begin, besluit ik dat het tijd is op om avontuur te gaan. India staat al jaren op mijn lijstje. Ik ben altijd erg benieuwd geweest naar de natuur en cultuur van het land. Door goede verhalen van vrienden en familie wil ik ook graag Sri Lanka en Nepal bezoeken tijdens mijn reis.

India als vrouw alleen

De reactie die ik van veel familie en vrienden krijg is “India is gevaarlijk; daar moet je toch niet heen willen als vrouw alleen?!”. Aan de ene kant maakt me dat extra nieuwsgierig om te gaan kijken hoe het daar nou daadwerkelijk is. Maar aan de andere kant maakt het me ook wel alerter. Die waarschuwingen zijn er natuurlijk niet voor niks. Het idee om als jonge vrouw alleen op reis te gaan is spannend, want niet in elke cultuur zijn vrouwen gelijk aan mannen. Ik heb ondanks de waarschuwingen en vele vraagtekens van anderen niet echt getwijfeld aan mijn plan. Ik ben zo benieuwd naar India, Sri Lanka en Nepal.

Nepal

De voorbereidingen

Het plannen van mijn reis begon met het kopen van een aantal Lonely Planets. Hier heb ik in de zomervakantie lekker in gelezen. Ik heb een globale planning gemaakt, rekening houdend met de regenseizoenen en door te kijken wat ik vooral wil doen op mijn reis. Ik ben zelf niet zo’n waaghals, dus je zal mij niet snel zien skydiven of duiken. Ik ben meer van de natuur en cultuur dus heb vooral dat soort plekken op mijn lijstje gezet. Ik heb me aangemeld bij verschillende Facebookgroepen om te kijken of er meer mensen zijn die in dezelfde periode die kant op gaan, zodat ik in het begin misschien samen met iemand kan optrekken. Bovendien zijn alle positieve verhalen van mensen die de reis van hun leven hebben gehad in de landen die ik ga bezoeken ook best geruststellend.

Lijstjes maken

Aangezien ik het type ben dat alles graag goed regelt, ben ik vanaf de zomervakantie een lijstje bij gaan houden met alles wat ik nog moet regelen. Hoe meer ik met mensen praat die op reis zijn geweest, hoe meer dingen erbij komen dus het geeft me overzicht om dat bij te houden in één bestand. Het belangrijkst vond ik het op tijd (ben niet zo van de last-minute) regelen van een goede reis- en zorgverzekering en vaccinaties. Voor de landen die ik ga bezoeken heb je best wat vaccinaties nodig en je zorgverzekering dekt deze alleen als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Zoek uit welke vaccinaties je moet halen en sluit in december een zorgverzekering met aanvullende dekking af, want dat kan best een hoop geld schelen!

Bekijk hier welke reisverzekering het best geschikt is voor een reis van meerdere maanden: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

Ook heb ik een lijstje bijgehouden met dingen die ik nog wilde kopen. Ik had al wel een fijne backpack maar bijvoorbeeld nog geen camera. Ik vond het zelf fijn om alles in delen te kopen; zo geef je niet in één keer heel veel uit en als je op tijd begint, heb je ook nog genoeg tijd om te sparen voor de reis zelf.
Spullen die ik heb aangeschaft voor mijn reis zijn:

    • een kleine rugtas voor dagjes weg
    • een lakenzak
    • een vliegtuighoes voor mijn backpack
    • slotjes
    • een reiskussentje

Op het internet vind je veel handige paklijsten zoals deze paklijst voor backpackers. Dit vond ik erg handig. Zo’n lijst kun je natuurlijk gaandeweg aanvullen met dingen waar jij echt niet zonder denkt te kunnen. Let hierbij vooral op medicatie. Denk aan ORS, paracetamol, goede zonnebrand en voor de dames onder ons: tampons! Want die schijnen ze niet overal zomaar te hebben 🙂

De dingen die in de laatste weken voor vertrek heb geregeld zijn het regelen van visa, kopieën maken van mijn paspoort, vaccinatieboekje en verzekeringspapieren. Ook heb ik een aantal gegevens aan mijn ouders doorgeven, zodat zij (in geval van nood) bijvoorbeeld bij mijn mail kunnen, vrienden kunnen bereiken of de ambassade kunnen bellen.

India

Leuke reiscadeaus

Afgelopen maand was ik jarig en omdat dit samen viel met het behalen van mijn bachelor diploma en het aftellen voor mijn reis heb ik een feestje gegeven en mijn verlanglijstje hierop aangepast. Ik had online een lijstje gemaakt met uitjes in de verschillende landen die ik wil bezoeken. Ik had een korte omschrijving van het uitje gemaakt (zoals een bezoek aan de Taj Mahal, of een nationaal park) en een indicatie van de prijs erbij gezet. Zo kon iedereen een uitje uitzoeken wat bij zijn of haar budget paste en dit vervolgens afstrepen. Superleuk want zo is iedereen betrokken bij mijn reis en krijg ik in plaats van spullen die ik toch niet kan meenemen waardevolle herinneringen.

Het is bijna zover

Eind februari vertrek ik, de tijd vliegt! Ik heb in de afgelopen periode erg van moment naar moment geleefd; eerst mijn tentamens halen, dingen regelen voor mijn masteropleiding, nog meer tentamens halen, in de kerstvakantie al wat kleine dingen regelen voor mijn reis en een ticket boeken, toen mijn verhuizing (weer even terug bij mijn ouders) en nu is de volgende stap de reis zelf!

Ik heb er super veel zin in, maar de zenuwen beginnen inmiddels ook wel een beetje op te spelen. Omdat ik best hoge verwachtingen heb van deze reis, niet alleen op gebied van het ontdekken van de landen, maar ook het ontdekken en uitdagen van mijzelf, ben ik soms bang dat het tegen zal vallen. Wat nou als ik India helemaal niet zo leuk vind? Of als ik geen aansluiting heb bij andere backpackers? Wat als ik ziek word? Of me eenzaam voel? Al deze vragen spoken soms door mijn hoofd, maar wat ik mij dan altijd bedenk is; ik kan altijd nog terug naar huis. Dat is zeker niet het plan, maar wel een fijne gedachte, want je hoeft natuurlijk niet te blijven. Ik ga zelf op reis en bepaal dus ook zelf de koers. Ondanks deze twijfels heb ik er super veel zin in. Zin in mooie tochten maken naar plekken waar mijn mond van open valt, het uitproberen van al het lekkere eten, het leren kennen van locals en andere backpackers en vooral doen waar ik zelf zin in heb. Het aftellen is begonnen, nog maar een paar dagen en dan begint het avontuur!

Collega-reisblogger Jacomijn reisde alleen door India. Benieuwd naar haar avonturen in de blauwe stad Jodhpur? Je leest ze op haar blog Safe and Healthy Travel

Lees meer

1 reactie

Corine juli 23, 2018 - 1:53 pm

Hoi!

Dankjewel voor je super leuke en nuttige vlogs! Dit jaar wil ik ook naar India gaan reizen en met deze vlogs krijg ik er extra veel zin in!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.