Reisroute Myanmar (3 weken)

door Chantal
reisroute myanmar

In 2014 reisde ik drie weken door Myanmar. In die tijd was het niet het makkelijkste land om alleen te reizen. Het toerisme in Myanmar was pas één of twee jaar eerder echt op gang gekomen nadat formeel een einde was gekomen aan de dictatuur. Guesthouses schoten als paddenstoelen uit de grond om onderdak te bieden aan de toenemende stroom toeristen, maar hostels waren er nog niet. Hierdoor was het soms best lastig om andere solo reizigers te ontmoeten…

In de tussentijd is er veel veranderd in Myanmar. Het land is uiteraard een stuk toeristischer geworden, maar als je een beetje je best doet is het niet moeilijk om het authentieke Myanmar te ervaren!

Backpacken in Myanmar: mijn route

In deze blog beschrijf ik de steden die ik bezocht tijdens mijn reis. De hosteltips zijn voor een deel guesthouses waar ik zelf heb overnacht en een ander deel heb ik vervangen door betere alternatieven die nog niet bestonden tijdens mijn reis. Voor de steden op deze route heb je geen speciale permits nodig die van te voren aangevraagd moeten worden. Wel moet je voor Myanmar voor aankomst (online) een visum aanvragen.

Mijn reis duurde iets korter dan drie weken, daarna vloog ik verder naar Thailand. In Myanmar kun je heel eenvoudig met de bus reizen. Op een aantal lange afstand routes zijn er zelfs luxe VIP bussen. Het is het makkelijkst om een rondje te maken van Yangon via Bagan naar Mandalay en via het Inle Lake weer terug naar Yangon. Of andersom natuurlijk. Deze wegen worden namelijk het best onderhouden. Zelf reisde ik van Inle lake naar Bagan over een weg vol gaten en bochten en dit was absoluut geen succes!

myanmar trein

Yangon

Yangon is voor de meeste backpackers het startpunt van een reis door Myanmar en daarom ook een goede plek om mensen te ontmoeten om een stukje mee op te trekken. Het is een drukke stad met meer dan 5 miljoen inwoners. De Schwedagon pagode in Yangon is de grootste tempel van Myanmar en één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. De 98 meter hoge pagode is bedekt met 50.000 kilo goud en daardoor zeker een opvallende verschijning te noemen. Yangon is niet mijn favoriete stad; het is er druk en niet zo schoon. Ik blijf er daarom maar één nachtje.

Hosteltip: Backpacker(Bed & Breakfast)

Mandalay

Mandalay is net als Yangon een grote stad (2,5 miljoen inwoners), maar in deze stad heb ik het meer naar mijn zin. Er is veel te zien en te doen. Zo kun je in de stad zelf verschillende pagoda’s bezoeken zoals de Mahamuni pagode (enorm gouden Boeddha beeld) en de Kuthodaw pagode. Een andere interessante bezienswaardigheid is ‘the world’s largest book’, een verzameling van 729 marmeren stenen waarop de Tripitaka, een oud Boeddhistisch geschrift is weergegeven. Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf  de Mandalay hill.

Ook de omgeving van Mandalay is prachtig en je hier kunt een aantal leuke dagtripjes maken. Rondom Mandalay liggen verschillende interessante hoofdsteden van het oude Birma zoals Sagaing, Mingun, Ava en Amarapura. Het bekijken van de zonsondergang bij de sfeervolle U Bein brug, de langste teakhouten brug ter wereld, is zeker de moeite waard.

Hosteltip: Yoe Yoe Lay Guesthouse

myanmar mandalay

Bagan

Tegen de tijd dat je in Bagan aankomt, heb je waarschijnlijk al flink wat stupa’s en pagode’s gezien maar deze stad overtreft alles. Hier staan namelijk nog steeds duizenden Boeddhistische tempels overeind. In relatief goede staat, ondanks vele bezettingen en aardbevingen. Je bent dan ook zeker twee of drie dagen zoet met het bekijken van de tempels. Meestal is het bloedheet in Bagan waardoor het aan te raden is om een E-bike te huren in plaats van een fiets. Mocht je wat meer te besteden hebben, dan is het maken van een ballonvaart een must. De verzameling tempels bij zonsopgang zien opdoemen in het uitgestrekte landschap is onvergetelijk.

Er zijn een aantal hotels in Bagan waar je tussen alle tempels door even een frisse duik in het zwembad kunt nemen voor ongeveer $5. Bijvoorbeeld in het Bagan Thande Hotel in Old Bagan. Leuke restaurants zoals Weather Spoon’s vind je aan de ‘restaurant row’ in Nyaung-U.

Hosteltip: Ostello Bello Bagan (New Bagan) of Royal Bagan Hotel (in Nyaung-U)

myanmar bagan

Hsipaw

Hsipaw ligt ten noorden van Mandalay en is voor veel toeristen de meest noordelijke plek van Myanmar die te bezoeken is. Het is een leuk en levendig dorp in een mooie omgeving die zich goed leent voor het maken van een trekking. Hsipaw is te bereiken per bus, shared taxi of trein. De reis met de trein vanuit Mandalay duurt maar liefst 11 uur maar de rit over het Gokteik viaduct is spectaculair! Huur een fiets en breng een bezoek aan het Madahya klooster, het Bamboo Buddha klooster en de tempels in de omgeving (ook wel ‘little Bagan’ genoemd). Sluit je fietstochtje af met een bezoek aan de tuin van ‘Mrs. Popcorn’. Ook leuk is een nachtelijk bezoekje aan de markt in Hsipaw. De markt begint om 4:30 en op dit tijdstip vind je er veel locals uit de omliggende dorpen.

Hosteltip: Mr.Charles hotel

Ga je voor langere tijd op reis, zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent.
Lees ook: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

Kalaw

Kalaw staat bekend als startpunt voor de trekking naar het Inle Lake. Mijn reisgenootje en ik kiezen echter voor een andere optie en besluiten geen trekking naar Inle te maken maar kiezen voor een trekking in de omgeving van Kalaw. Heel bijzonder want op deze tocht komen we nauwelijks andere toeristen tegen en het gebied is prachtig. Overnachten doen we bij een homestay in een dorp waar we enthousiast begroet worden door alle kinderen.

Hosteltip: Golden Kalaw Inn

myanmar kalaw

myanmar trekking

Nyaung Shwe / Inle Lake

Het Inle Lake is het op één na grootste meer van Myanmar. Rondom het meer vind je verschillende dorpen en er speelt zich van alles af op het water. Bekend is het beeld van de vissers op het meer die vissen met een groot visnet en hun boot voortbewegen door met een één been te roeien. Ze slaan met de peddel op het water om de vissen in het net te jagen. Nyaung Shwe is de populairste plek aan het meer om te overnachten. In de haven kun je een boot regelen om een tocht te maken over het meer en de floating gardens te bekijken, maar een fietstocht rond het meer is misschien wel de leukste manier om wat meer van de omgeving te zien. Je kunt een grote ronde fietsen, waarbij je langs een paar dorpjes, hotsprings, een pagode, een klooster en zelfs een wijngaard komt. Je komt onderweg echt van alles tegen! Met de boot kun je je met fiets en al naar de overkant van het meer laten vervoeren.

Hosteltip: Song of Travel Hostel

reisroute myanmar

 

 

 

 

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.