Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

door Chantal
reisverzekering backpacken

Als je voor langere tijd gaat backpacken is het slim om even stil te staan bij hoe je verzekerd bent. Niet alleen de kosten, maar ook de voorwaarden en vergoedingen die verschillende reisverzekeringen bieden lopen namelijk flink uit een.

Waarom heb je een reisverzekering voor backpacken nodig?

Als je op reis gaat, ben je natuurlijk vooral bezig met alle leuke plekken die je wilt zien en de mooie avonturen die je gaat beleven. Maar omdat er helaas altijd iets mis kan gaan op reis, is het handig om een goede verzekering af te sluiten. Zodat als je in het ziekenhuis belandt of wanneer je dure camera gestolen wordt, je op de hulp van je verzekeringsmaatschappij kunt rekenen. Een reisverzekering dekt standaard de volgende situaties:

  • Hulp in noodsituaties, zoals bij ziekenhuisopname of overlijden.
  • Terugreis naar Nederland als je ernstig ziek wordt.
  • Terugkeer naar huis als familieleden tijdens je reis ernstig ziek worden of komen te overlijden.
  • Vergoeden van kosten bij vertraging door bijvoorbeeld een staking

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

In de basis zijn er twee verschillende soorten reisverzekeringen; de kortlopende en de doorlopende reisverzekering. Met een kortlopende reisverzekering verzeker je een specifieke reis; je geeft de vertrekdatum en datum waarop je terugkomt op. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Of het handiger is een kortlopende of doorlopende reisverzekering af te sluiten, hangt af van hoe vaak en hoe lang je op reis gaat. In het algemeen geldt dat je als je alleen jezelf verzekert en 4 weken of langer op reis gaat, je goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering.

Wat is de beste reisverzekering voor backpacken?

Wat de beste reisverzekering voor jou is, hangt af van welke dekking je nodig hebt. Een doorlopende reisverzekering dekt namelijk standaard verschillende onderdelen. Ook zijn er onderdelen die optioneel meeverzekerd kunnen worden. Hieronder benoem ik verschillende onderdelen van een reisverzekering.

Zijn gevaarlijke sporten gedekt?

Als je houdt van outdoor activiteiten zoals raften, ziplinen, abseilen en parachutespringen is het handig om even te kijken of je reisverzekering een dekking biedt voor ‘gevaarlijke sporten’. Sommige verzekeraars keren namelijk niet uit wanneer schade het gevolg is van deze sporten. Duiken wordt wel door bijna iedere reisverzekering standaard gedekt. In een enkel geval moet het in een aanvullende module (soms gecombineerd met wintersport) meeverzekerd worden. Univé en Aegon bieden een doorlopende reisverzekering waarbij gevaarlijke sporten zijn meeverzekerd.

Neem je waardevolle spullen mee?

Bij de meeste verzekeringen is je smartphone standaard tot maximaal €250 verzekerd en een laptop, tablet en camera vaak tot maximaal €1250. Neem je nieuwe spullen mee die meer waard zijn dan deze bedragen dan loont het de moeite om te kijken naar een verzekering waarop je de dekking voor bagage kunt uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld bij Univé, Ohra en Allianz.

Hoe lang ga je op reis?

Voor verzekeraars telt het aantal ‘aaneengesloten’ vakantiedagen. Als je een jaar lang gaat reizen, maar tussendoor een paar weken naar huis gaat, geldt dat dus niet als een jaar aaneengesloten reizen.

  • Korter dan 2 maanden – elke doorlopende reisverzekering is geschikt
  • Langer dan 2 maanden, korter dan 6 maanden – kijk in onderstaand overzicht naar de verzekeringen voor 180 dagen
  • Langer dan 6 maanden, korter dan een jaar – kijk in onderstaand overzicht naar de verzekeringen voor 365 dagen
  • Langer dan een jaar – zoek een speciale ‘wereldreisverzekering’ zoals Special Isis (de Goudse), Tasman of Globetrotter (Allianz)

Wil je gaan werken tijdens het reizen?

Is jouw reis puur vakantie of ben je ook van plan om te gaan werken tijdens het backpacken? Veel reisverzekeringen bieden geen dekking wanneer je gaat werken in het buitenland. Vrijwilligerswerk wordt door een aantal verzekeraars wel standaard gedekt. Soms is het mogelijk een aanvullende module ‘zakenreis’ af te sluiten waarmee werken gedekt is.

Wat houdt de dekking ongevallen of medische kosten in?

De ongevallendekking keert een bepaald bedrag uit wanneer je tijdens je reis komt te overlijden of blijvend invalide wordt. Zeker als je geen uitvaart- of arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, kan het slim zijn om deze dekking te overwegen.

De dekking medische kosten (ook wel geneeskundige kosten of ziektekosten genoemd) geeft recht op een vergoeding voor spoedeisende medische hulp. Dit is vooral belangrijk wanneer je naar een land reist waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland. Sommige verzekeraars keren ook uit wanneer de medische kosten die je in het buitenland hebt gemaakt onder het eigen risico van je zorgverzekering vallen.

Vergelijken reisverzekering backpacken

De prijzen die genoemd staan in onderstaand overzicht zijn gebaseerd op een doorlopende reisverzekering met werelddekking, annuleringsdekking (tot €1500) en dekking voor medische kosten en ongevallen.
Wintersport, dekking voor contant geld en hulpverlening auto zijn niet meegerekend bij deze berekening maar kunnen wel tegen extra kosten worden afgesloten.

In het overzicht staan verzekeraars die een doorlopende reisverzekering bieden met een dekking van minimaal 180 dagen en maximaal 365 dagen aaneengesloten reizen.

Bekijk je de tabel op je mobiele telefoon? Klik dan op de + voor elke rij om meer informatie uit te klappen.
Kosten per maandGevaarlijke sportenDagenBagage TelefoonLaptop/tablet/cameraEigen risicoVrijwilligerswerkOverig
Aegon€7,61 (All Risk)Verzekerd180€2500 €250€500Geen (mogelijk om zelf eigen risico te kiezen)Apart module 'zakenreis' nodig-Premie doorberekenen
Univé€8,39Veel actieve sporten zijn verzekerd180 (60 mogelijk)€2500 € 250€1500€50 per gebeurtenisVerzekerd-Premie berekenen
FBTO€10,65Uitgesloten365 (60 en 180 mogelijk)€3000€300€1250Geen (mogelijk om zelf eigen risico te kiezen)Voor vrijwilligerswerk, stage of studie aanvullende module zakenreis nodig365 dagen verzekerd met module Lang op reis. Ook voor duiken is een aparte module nodig. Premie berekenen
Centraal Beheer€11,34Uitgesloten365 (60 en 180 mogelijk)€2000€300€1250Geen (mogelijk om zelf eigen risico te kiezen)VerzekerdPremie berekenen
OHRA€18,47Uitgesloten180 (45, 90, 365 mogelijk)€2500€250 (tablet en smartphone)€1250€70 per reisUitgeslotenGoedkopere basisdekking mogelijk Premie berekenen

Peildatum 10 september 2021

Unive

Lees meer

2 reacties

Bart juli 16, 2018 - 5:49 pm

Hallo l!
Binnenkort vertrek ik voor onbepaalde duur (zeker minimum een jaar) op avontuur.
Ik weet dat ik verplicht mij moet uitschrijven uit mijn gemeente (woonnachtig in Belgie) en ik geen adres meer zal hebben alsook zorgverzekering verlies,wat normaal is. Hoe kan ik mij tijdens mijn reis dan verzekeren? (mits ik geen adres meer heb sinds uitschrijving gemeente… ) een reisverzekering aanvragen vóór ik me uitschrijf een optie?
graag had ik wat advies hiervan willen krijgen

Reply
Alleenopreis juli 16, 2018 - 5:58 pm

Hoi Bart, in Nederland zijn er een aantal reisverzekeringen die dekking bieden als je langer dan een jaar op reis gaat. Dat zijn Special Isis (de Goudse), Tasman en Globetrotter (Allianz). Ik weet niet welke verzekeraars dat in België zijn maar ik denk dat zij jou de beste informatie kunnen geven. Succes!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.