Rondreis Namibië en Botswana

door Chantal
Luipaard in het Chobe National Park in Botswana

Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s in het echt zien… Al jaren droomde ik van het maken van een safari reis door Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika of Botswana. Ik stelde het steeds uit omdat dit soort reizen behoorlijk prijzig zijn en omdat ik niet precies wist wat de beste optie voor mij als soloreiziger was. Collega-blogger en ‘Afrika expert’ Lies rond de wereld hielp me met wat tips en in juni besloot ik dat het er nu na al die jaren toch echt eens van moest komen. Zes weken later stapte ik al aan boord van het vliegtuig naar Namibië!

De reis was onvergetelijk, ik heb echt zo genoten van al die prachtige dieren. In dit blog vertel ik je meer over beide landen, de natuurgebieden die we hebben bezocht en deel ik nog wat praktische informatie met je.

De keuze voor een groepsreis

Mijn reis begon in de badplaats Swakopmund en eindigde bij de Victoria Falls (die eigenlijk niet in Botswana liggen maar net over de grens in Zimbabwe). Ik boekte een ticket van Amsterdam naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië en regelde een plekje in een minibus van Windhoek naar Swakopmund. Vanuit Victoria Falls kun je niet rechtstreeks naar Nederland vliegen, normaal gesproken ga je eerst naar Johannesburg (Zuid-Afrika) per bus of vliegtuig en reis je dan verder naar Nederland. Mij leek het leuker om mijn reis in Kaapstad af te sluiten, dus ik boekte een ticket van Victoria Falls naar Kaapstad en een ticket van Kaapstad naar Amsterdam vijf dagen later.

De mensen uit mijn groep kwamen uit Portugal, Italië, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Schotland en Canada. De gidsen kwamen uit Kaapstad en spraken Afrikaans (lijkt veel op Nederlands) en Engels. In Namibië reisden we met 11 personen, in Botswana met 13. Ongeveer de helft van de mensen uit de groep reisde net als ik solo, de andere helft bestond uit stellen. En er gingen maar liefst drie gidsen mee, dat was erg luxe.

Het vervoer van de groepsreis door Namibie en Botswana

Kampeerreis of hotelreis

Als je besluit met een rondreis naar Namibië en Botswana te gaan, kun je kiezen uit een kampeerreis of hotelreis. Vanwege de lange afstanden en het idee dat deze reis aardig vermoeiend zou worden, koos ik voor de luxe van een hotelreis. Daar was ik achteraf heel blij mee; de hotels waren heel comfortabel (als budgetreiziger vond ik ze zelfs een beetje luxe) en de nachten erg koud. Niemand had zich van te voren echt iets voor kunnen stellen bij  een Afrikaanse winter maar die bleek toch een heel stuk kouder dan de meeste van ons hadden gedacht. Overdag was het heerlijke warm en zonnig weer maar zodra de zon onder was, koelde het enorm af.

Namibië

Ik had het me van te voren niet zo gerealiseerd maar Namibië is een enorm droog land. Tijdens de rit van het vliegveld in Windhoek naar Swakopmund rijden we over de snelweg langs eindeloze woestijnvlaktes. Ondanks dat Namibië ongeveer twintig keer zo groot als Nederland is, wonen er slechts 3 miljoen inwoners. Namibië is sinds 1990 onafhankelijk, voor die tijd behoorde het toe aan Zuid-Afrika en daarvoor aan Duitsland. Ondanks dat Engels de officiële taal is, wordt er ook Afrikaans en door sommige mensen Duits gesproken. De Duitse invloeden zijn in een stad als Swakopmund nog duidelijk merkbaar. In Namibië bezoeken we Windhoek, Swakopmund, Spitzkoppe, Brandberg en Etosha. Een bezoek aan het beroemde Dune 45 in het zuiden van Namibië zit niet in de 12-daagse reis die ik maak. Als je deze plek wil bezoeken moet je ook het stuk ervoor boeken. De hoogtepunten van Namibië zijn voor mij de woestijnolifanten die we tegen komen als we te voet naar de prehistorische rotstekeningen gaan van de ‘White Lady’ in Brandberg en het bezoek aan Etosha. In dit national park zie je echt een overvloed aan wildlife. Overnachten in het park zelf is een absolute aanrader.

Himba dorp in het noorden van Namibie
Leden van de Himba stam in het noorden van Namibië

Botswana

Net als in Namibië wonen er in Botswana relatief weinig mensen, zo’n 2 miljoen. Botswana is al sinds 1966 onafhankelijk en hier merk je dan ook een stuk minder van het koloniale verleden. Ook lijkt het op het eerste gezicht niet enorm toeristisch; Botswana voelt voor mij meer als het Afrika dat ik me van te voren ingebeeld had. Als je op de kaart kijkt dan zie je dat het noorden van Botswana vrijwel één groot natuurgebied is. Je vindt hier de bekendste parken en reservaten. Bijzonder aan Botswana is dat de dieren kunnen gaan en staan waar zij willen, er zitten geen hekken om de parken heen. Hierdoor zagen we ook onderweg van Maun naar Nata en Kasane gewoon langs de weg veel dieren. Bovendien heeft Botswana met meer dan 130.000 olifanten de grootste olifantenpopulatie van het continent dus je bent er zeker van dat je hier olifanten zult zien.

Zebra's in Botswana

Namibië of Botswana

Reizen in Namibië heb ik als behoorlijk comfortabel ervaren; de hotels waar we tijdens de reis verbleven waren luxe en onderweg was het niveau van voorzieningen als bijvoorbeeld restaurants en toiletten veel hoger dan ik van te voren had gedacht. In Botswana was dat allemaal net even iets minder. Niet zozeer de hotels, maar wel de voorzieningen onderweg, die waren vaak wat minder schoon. Daar tegenover staat wel dat ik Botswana als authentieker heb ervaren. Minder comfort, maar meer een beleving. Het zijn beide prachtige landen en ik zou daarom ook zeker aanraden zowel Namibië als Botswana te bezoeken.

Op safari in Namibië

Tijdens een reis door Namibië, mag een bezoek aan Etosha natuurlijk niet ontbreken. In dit enorme park hebben we onder andere hyena’s, zebra’s, giraffen, struisvogels, neushoorns, olifanten en leeuwen gezien.

Etosha National Park in Namibië

Het bekendste Nationale park van Namibië is ruim 22.000 vierkante meter groot. Gelukkig blijven we hier dan ook twee nachten. Beide overnachtingen zijn op het park, dat is perfect omdat de dieren natuurlijk juist ’s ochtends vroeg en ’s avonds actief zijn. We verblijven op twee verschillende resorts, Halali en  Okaukuejo. Beiden hebben hun eigen ‘waterhole’, een natuurlijke of aangelegde drinkplek waar de dieren naar toe komen om hun dorst te lessen. Overdag rijden we met onze eigen truck van de ene drinkplaats naar de ander. Bij sommige drinkplaatsen is het zo druk, dat het bijna lijkt alsof er een speciale gelegenheid aan de gang is en de dieren hier met zijn alle hebben afgesproken. Een beetje zoals in de Lion King wanneer Mufasa de geboorte van Simba bekend maakt 🙂 Alleen dan zonder de leeuwen want die laten zich niet zo makkelijk zien. Maar we hebben geluk, net op het moment dat we in de truck aan onze lunch willen beginnen (in het park mag je de auto of truck uiteraard niet verlaten), spot de gids twee spelende welpjes aan de rand van het water. Pa en ma zijn waarschijnlijk op jacht en de twee kleintjes liggen hier samen een beetje te klieren. Bijzonder om te zien is hoe de andere dieren wel bij de drinkplaats durven te komen ondanks de aanwezigheid van de twee, maar duidelijk enorm op hun hoede zijn.

Jonge leeuwen in Etosha
Kudde olifanten in Etosha, Namibie

Op safari in Botswana

In Botswana zijn er drie verschillende plekken waar we een safari maken; de Okavanga Delta, Nata Sanctuary en Chobe national park.

Okavanga Delta in Botswana

De Okavango Delta heeft een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer en is de grootste delta van de wereld. Een delta is een gebied waar een rivier zich vertakt in kleine riviertjes. De Biesbosch is bijvoorbeeld ook een delta maar de Okavanga Delta is bijna 170 keer zo groot. En in het water zitten geen bevers maar nijlpaarden 🙂 Vaak monden die riviertjes uit in zee of een groot meer maar in het geval van de Okavanga vormt het water een moeras in de Kalahari woestijn.

Onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de delta is de stad Maun. De eerste keer gaan we met een zespersoonsvliegtuigje. Vanuit de lucht zien we goed de vertakkingen van de rivier en al snel ook de eerste olifanten. Later zien  we ook nijlpaarden. Het vliegen is niet inbegrepen bij de reis en kost $140 maar is absoluut de moeite waard. De volgende ochtend gaan we vroeg op pad om een tocht per mokoro, een traditionele kano, te maken door de delta. Erg spannend, want het wiebelt enorm. In de bomen zien we zeearenden, zwarte ooievaars en Mariboes. En ondanks dat de gidsen hebben gezegd dat we niet op wildlife moeten rekenen vandaag zien we ook een drietal olifanten op het land vlakbij het water. Even later varen we zelfs langs een groep nijlpaarden in het water. We gaan aan wal voor onze 3 uur durende safari te voet en naast een nijlpaard, giraf en zebra’s komen we ook hier weer groepen olifanten tegen. Op de terugweg in de mokoro varen we langs een grote groep nijlpaarden die op de kant staan. Deze safari’s zijn een compleet andere ervaring dan de safari’s in de truck, veel spannender. Wandelend of in een kano voel je goed hoe klein en kwetsbaar je bent. Zeker in Botswana waar de gidsen niet gewapend zijn.

Tip: via de nieuwe streamingdienst van Disney, Disney +, kun je de National Geographic film ‘Into the Okavanga’ bekijken.

Nijlpaarden in de Okavanga Delta

Makgadikgadi Salt Pans / Nata Sanctuary in Botswana

Na Maun rijden we verder naar Nata. De Nata Lodge (prachtige accommodatie!) is een prima uitvalsbasis om de Makgadikgadi zoutvlaktes of het Nata Sanctuary te bezoeken. De zoutvlaktes behoren tot de grootste van de wereld, samen zijn ze zelfs groter dan de Salar de Uyuni. In het regenseizoen migreren pelikanen en flamingo’s naar het gebied. Helaas waren er tijdens ons bezoek tijdens het droge seizoen geen vogels. Wel hebben we hier nijlpaarden, struisvogels en zebra’s gespot.

Zoutvlakte in Botswana

Chobe National Park in Botswana

Vanuit de stad Kasane, die vlakbij de grens met Zimbabwe en Zambia ligt, bezoeken we Chobe. We gaan het park in met de open safari auto’s van het hotel. De wegen in het park zijn voornamelijk zandweggetjes dus met de truck waarin we reizen kom je hier nergens. Het landschap blijkt weer compleet anders te zijn dan de parken die we eerder bezoeken. Het park ligt aan een rivier en verder is er redelijk wat begroeiing. Van te voren hebben we al gehoord dat Chobe de grootste olifanten populatie heeft in Afrika en de olifanten zijn inderdaad werkelijk overal. Ze drinken en spelen bij de rivier en steken de weg over op een meter afstand van de auto. Ik schuif snel een stoeltje op naar het midden!

Ik kan wel uren blijven kijken naar de olifanten maar opeens geeft de gids gas en scheurt hij weg. Ik word bijna uit de auto geslingerd. Vijf minuten later zie ik op nog geen vijf meter van me vandaan waarom we zo’n haast hadden; er zit een luipaard aan de kant van de weg. Het is ongelooflijk om deze grote kat van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Dat we een luipaard zouden zien had ik echt niet verwacht!

Grote kuddes olifanten in Chobe National Park
Nijlpaard in Chobe park
Luipaard in Chobe, Botswana

Beste reistijd Namibië en Botswana

Ik bezocht Namibië en Botswana in juli. In onze zomermaanden is het winter in Namibië en Botswana. Van te voren wist ik niet goed wat ik me daar bij voor moest stellen maar al gauw had ik door dat dat betekent dat het ook echt fijn is om een winterjas bij je te hebben. Ondanks dat het overdag meestal prachtig weer was, zo’n 25/30 graden en zon, waren de avonden en ochtend heel koud. In Namibië was het vooral in Swakopmund (aan de kust) en in Windhoek (op hoogte) echt koud. In Botswana was het iets beter te doen maar ook daar had ik graag een winterjas gehad. Ik had alleen een fleece vest bij me en een windjack. Een groot voordeel van de kou is dat ik bijna geen muggen heb gezien. Bovendien was het overdag echt al behoorlijk warm. Ik hou daar wel van maar kon me niet voorstellen hoe heet het in de zomer wordt.

Mei tot oktober is het droge seizoen in Botswana en Namibië. Omdat het dus weinig regent in deze periode is het land ook minder groen. Voordeel daarvan is dat je dus makkelijker dieren kunt spotten. Ook verzamelen de dieren zich meer bij de plekken waar zij kunnen drinken.

Giraffen bij de drinkplaats van Okaukuejo

Voorbereidingen voor de reis

Malaria
Omdat ik in de winter (Nederlandse zomer) in Namibië was, heb ik in Namibië geen malariapillen genomen. In Botswana wel. Overleg met een arts wat jij het best kunt doen. Veel reizigers zijn wat huiverig voor malariapillen omdat ze soms bijwerkingen hebben, maar als je malaria krijgt ben je natuurlijk nog veel verder van huis. Voor mij scheelde het enorm om de pillen (Malarone) ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds in te nemen. Eerder had ik last gehad van heftige dromen maar toen ik de pillen ‘s ochtends in nam was er niets aan de hand.

Visum
Voor Botswana en Namibië hoef je niet van te voren een visum aan te vragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt en niet langer dan drie maanden in het land verblijft. Voor Zimbabwe kun je een visum op de grens kopen. Zorg dat je voldoende cash bij je hebt. Je kunt betalen in Dollars of Euro’s.

Geld
In Namibië kun je betalen met Namibische dollars of Zuid-Afrikaanse rand. De koers is 1 op 1. Iets dat 100 Namibische dollar kost, kost dus 100 Zuid-Afrikaanse rand. Op het vliegveld van Windhoek kun je pinnen. Ik had euro’s meegenomen die ik bij de bank in Swakopmund geruild heb voor Zuid-Afrikaanse rand. Uit pinautomaten komen alleen Namibische dollars. In Maun heb ik Botswaanse pula gepind bij de bank.

In Zimbabwe konden wij op het moment van de reis niet pinnen. De pinautomaten werkten niet in verband met de cash crisis. Bijna overal kon je betalen met je creditcard. Dollars, euro’s en Zuid-Afrikaanse rand worden ook geaccepteerd.

Stekker
De stekker die je nodig hebt voor Namibië en Botswana is in Nederland moeilijk te krijgen. In Namibië vind je ze voor een paar euro bij de grote supermarkten.

1 reactie

Esther Kroon november 22, 2022 - 8:06 pm

Met welke organisatie heb je deze afrikareis gemaakt?

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.