6 voordelen van een sabbatical

door Chantal

Vier jaar geleden besloot ik dat het tijd was voor een sabbatical. Net voor het einde van het jaar diende ik mijn ontslag in en een maand later vertrok ik voor vier maanden naar Azië. De langste periode die ooit gereisd had was vier weken dus vier maanden leek een enorm lange tijd. Misschien zou ik halverwege wel met hangende pootjes terug komen…

In werkelijkheid vlogen die vier maanden om en was ik er daarna helemaal nog niet klaar voor om weer aan het werk te gaan. Omdat ik gelukkig ook nog wat geld over had, besloot ik er nog wat maanden reizen aan vast te plakken. Uiteindelijk ging ik pas na anderhalf jaar (!) weer aan de slag. Ik hield het bijna twee jaar vol in mijn nieuwe baan, totdat het reisvirus dit jaar weer serieus begon te kriebelen. Bovendien wilde ik niet meer in vaste dienst werken maar voor mezelf beginnen. Dit voorjaar besloot ik daarom opnieuw voor drie maanden een sabbatical te nemen.  Na twee keer ben ik dus wel een soort van ervaringsdeskundige 😉 op het gebied van sabbaticals betreft. In deze blog vertel ik wat de voordelen van een sabbatical zijn.

Waarom een sabbatical?

1) Het verbreden van je horizon
Op werk kun je een heleboel leren, specifiek over het vakgebied waar je in werkt, over ‘effectief communiceren’ of onderhandelen, noem het maar op. Zeker als je net van school komt. Maar er komt een moment dat je merkt dat je eigenlijk best wel heel veel weet over je vakgebied en die hele kantoorpolitiek ook wel een keertje door hebt. Dan kan het fijn zijn om de uitdaging wat meer in het leven te zoeken; bij andere mensen, in andere onderwerpen of zelfs in andere landen.

2) Doen wat je altijd al had willen doen
Met een cursus ‘overwin je uitstelgedrag’ of ‘Getting Things done’ kun je leren om je tijd een stuk efficiënter te gebruiken, maar dan nog zijn er altijd dingen waar je gewoon écht niet aan toe komt als je werkt. Een nieuwe taal leren, echt tijd maken voor anderen, een cursus volgen die niets met je werk te maken heeft of misschien het onderzoeken van de mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten. Eindelijk tijd voor jezelf!

3) Eindelijk eens echt tot rust komen
Het werkende leven kan best overweldigend zijn. Je baas verwacht van alles van je en soms leg je zelf de lat nog net even iets hoger. Je houdt je bezig met persoonlijke ontwikkeling, het tevreden houden van anderen en dan zijn er nog die targets die probeert te overtreffen. Steeds probeer je weer een stapje harder te lopen. Hetzelfde geldt voor je sociale leven. Soms lijkt het alsof je meegevoerd wordt in een stroomversnelling. Even een tijdje niet werken kan een goede manier zijn om uit die ‘ratrace’ te stappen en jezelf wat rust te gunnen. Tijd om over dingen na te denken of nieuwe hobby’s uit te proberen.

sabbatical rust

4) Het roer om
Misschien weet je al lang dat je niet op je plek zit of dat het werk dat je doet eigenlijk helemaal niet bij je past, maar ben je huiverig om het anders aan te pakken en blijf je je beslissing voor je uit schuiven. Ook dan kan goed zijn om een rustpauze in te lassen. Neem de tijd om eens even echt goed na te denken wat je nou eigenlijk wil of vooral niet meer wil, waar je goed in bent en waar je hart ligt. Misschien kun je zelfs wel een dagje meelopen met mensen die het werk doen wat je leuk lijkt of als vrijwilliger iets nieuws proberen.

5) Je energie terug vinden
Voel je al langere tijd futloos en ben je je creativiteit, inspiratie of het plezier in je werk en sociale leven kwijt? Een sabbatical kan je nieuwe energie geven doordat je de tijd neemt om eens even echt goed uit te rusten en alles wat energie zuigt achter je te laten en er los van te komen. Ook is een sabbatical goed om je prioriteiten opnieuw te bepalen. Laad die batterij weer eens even helemaal op en maak een nieuwe start!

6) Reizen

Niet de meest originele invulling van je sabbatical, maar voor mij als ‘traveladdict’ wel de mooiste; langere tijd op reis gaan. Eindelijk eens een tijd om de flink de bezem door je bucketlist te halen. Of juist uitgebreid de tijd nemen om één land echt te ervaren. Nu eens een keer geen gehaast, geen planning, gewoon genieten van het moment. Reizen leert je bovendien veel op het gebied van aanpassingsvermogen, stressbestendigheid en zelfvertrouwen. Skills die ook na je sabbatical zeker van pas komen in je werk. Bovendien kan een verandering in omgeving je helpen bij het nadenken over belangrijk zaken. Reizen prikkelt je hersenen en stimuleert creatief denken.

Heb jij er wel eens over nagedacht om een sabbatical te nemen?

Lees meer

16 reacties

Marlou oktober 18, 2017 - 12:50 pm

Wat leuk om te lezen. Ik ben zelf na mijn studie meteen gaan werken en merkte dat ik enorm behoefte had om nog een grote reis te maken. Afgelopen jaar heb ik een sabbatical kunnen regelen op werk van 3 maanden en dat was echt het beste ooit! 🙂

Reply
Alleenopreis oktober 20, 2017 - 12:39 pm

Leuk dat het zo goed bevallen is! Na mijn studie heb ik drie maanden in Rome gewoond om Italiaans te leren, eigenlijk ook een soort sabbatical nu je het zegt 🙂

Reply
Eugénie oktober 18, 2017 - 3:43 pm

Wij zijn bezig met onze 3de sabbatical.
2004 3,5 maand
2007 7,5 maand
2017/2018 1 jaar (en 10 dag)

Heerlijk lekker reizen!

Reply
Alleenopreis oktober 20, 2017 - 12:40 pm

Wat fijn dat jullie een jaar op reis zijn! Het is wel een beetje verslaven he die sabbaticals 😉

Reply
Hip on Trip oktober 21, 2017 - 10:15 am

Haha, snap de verslaving maar al te goed! Leuk geschreven stukje. Wij gaan al 15 jaar elke winter een maandje of 4 reizen. Telkens ander land, ander continent, nieuwe dingen zien. Ik vind dat de beste leerschool, die er is. Ergens carriere maken zit er voor ons niet in, maar dat boeit ons helemaal niet. Dat zijn de keuzes, die je maakt. En voor ons is reizen, de wereld zien, het avontuur het belangrijkste!

Reply
Kimberley Griffioen oktober 22, 2017 - 8:01 pm

Tof dat je dat al twee keer gedaan hebt. Ik wil dat zeker ook nog een keer gaan doen zodat ik een langere reis kan maken!

Reply
Henriette oktober 24, 2017 - 1:13 pm

Ik ga ook eens even tijd voor mezelf nemen op reis, eindelijk eens echt tot rust komen lijkt mij een heerlijk vooruitzicht!

Reply
Sanne oktober 24, 2017 - 6:06 pm

Het lijkt me eigenlijk wel wat. En dan vooral om te reizen. Het lijkt me een fijn gevoel dat je niets moet en alles mag. Maar goed door sparen, wie weet komt het er dan ooit nog van. 🙂

Reply
Britte oktober 25, 2017 - 5:01 pm

Wauw, je blog leest als mijn dagboek, als ik die zou hebben 😉 Maar zonder gekkigheid: wat een herkenbaar verhaal. Ik denk dat je van reizen zo ontzettend veel kan leren. Niet alleen over jezelf, maar ook over de wereld en dingen waar je in een volgende fase van je leven ook weer wat aan hebt. Wat doe jij nu?

Reply
Alleenopreis oktober 28, 2017 - 9:06 am

Haha wat leuk 🙂 Ik ben na mijn laatste sabbatical als zelfstandig ondernemer begonnen. De helft van mijn tijd werk ik aan deze site en op de andere dagen werk ik op freelance basis en doe ik onderzoek naar het gebruik van websites en apps.

Reply
Marcel oktober 28, 2017 - 8:46 am

Stoer dat je dit al een aantal keer hebt gedaan. Lijkt me ook wel wat, en dan alleen maar reizen. Het lijkt me wel lastig om na zo’n lange periode weer aan het werk te moeten gaan.

Reply
Alleenopreis oktober 28, 2017 - 9:02 am

Klopt dat is het ook zeker Marcel! Daarom duurde mijn tweede sabbatical ook korter dan mijn eerste en had ik een duidelijker plan voor wat ik daarna wilde doen (voor mezelf beginnen)

Reply
Marcella oktober 29, 2017 - 10:29 am

Lijkt me heerlijk, zo lang op reis! Misschien wil ik dat ook ooit gaan doen. Voor in de herfst en winter 😉

Reply
Yvonne oktober 29, 2017 - 6:54 pm

Allemaal hele prima redenen voor een sabbatical, maar die 6de is de enige die eigenlijk echt telt. 😉 Ook wij gingen er anderhalf jaar tussenuit, alweer 10 jaar geleden. Het lijkt me super om dat nog eens te doen, maar dan voor een wat kortere periode, aangezien anderhalf jaar reizen denk ik niet iets is waar we onze kinderen een heel groot plezier mee doen. Maar een paar maanden… dat lijkt me wel wat!

Reply
Monique juni 19, 2018 - 9:52 pm

Helaas werkt mijn werkgever niet echt mee. Ik krijg steeds meer het gevoel wat jij beschrijft in dit artikel.. Het gevoel van punt 5 wat je opnoemt herken ik nu heel erg. Ik heb een verzoek ingediend voor volgend jaar augustus/ september 7 weken vrij te nemen om naar Indonesië te gaan maar daar doen ze heel moeilijk over. Ben bang dat zelfs 5 weken niet goedgekeurd gaat worden (is eigenlijk al zeker) en denk er nu voor het eerst aan om volgend jaar dan toch ontslag te nemen en zo lang mogelijk weg te blijven. Ik vind het doodeng alleen dat als ik terug kom ik geen werk kan vinden. En dan heb ik wel een probleem want heb dan geen recht op WW natuurlijk. En heb niet echt “kwaliteiten” om digitaal te kunnen gaan werken. Lijkt me wel heel gaaf 😄

Reply
Alleenopreis juni 21, 2018 - 7:55 am

Hoi Monique, wat jammer dat je geen 5 weken vrij kunt krijgen van je werk. Weet je ook wat de argumenten zijn van je werkgever? Misschien heeft het te maken met de vakantieperiode en is later in het jaar mogelijk wel een optie? Ik zou dit eerst samen goed bespreken voor je ontslag neemt. Verder zou het natuurlijk inderdaad zo kunnen zijn dat je (niet direct) werk vindt als je terugkomt. Heb je voldoende spaargeld om zo’n periode te overbruggen? Zelf kan je natuurlijk het beste de inschatting maken hoe moeilijk of makkelijk het voor je wordt om aan een nieuwe baan te komen. Wanneer heb je voor het laatste gesolliciteerd en hoe makkelijk ging dat toen? Een hoop dingen om over na te denken in ieder geval 🙂 Ik wens je veel succes met je beslissing! Groeten, Chantal

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.