San Blas eilanden Panama

door Chantal
san blas eilanden

Droom jij ook van slapen in een rieten hutje op een eiland met witte stranden en helderblauw water? Zo’n eiland bezocht ik op mijn reis door Midden Amerika in Panama. In Panama vind je niet één, maar een stuk of 350 van deze eilanden; de San Blas eilanden.

San Blas ligt aan de noordkust van Panama in de Caribische Zee, ten oosten van het Panamakanaal. De meeste eilanden zijn onbewoond. Op een stuk of 40 eilanden wonen de oorspronkelijke bewoners van Panama; de Kuna Indianen. De vrouwen dragen vaak nog bijzondere traditionele kleding in felle kleuren.

San Blas bezoeken

De San Blas eilanden kun je op verschillende manieren bezoeken.
1) Als onderdeel van een oversteek met de boot naar Colombia
2) Met een tour vanuit Panama City waarbij je verschillende eilanden bezoekt
3) Combinatie van vervoer vanuit Panama City en overnachting(en) waarbij je voor één eiland kiest
Dit laatste is de goedkoopste optie.

san blas eilanden

In Panama City verblijf ik in hostel El Machico. Een van de jongens die er werkt helpt me met het regelen van een bezoek  aan de San Blas eilanden. Hij is er vaak geweest en raadt me het eiland Chichime aan. Ik boek vervoer en twee overnachtingen in één van bungalows op het eiland. Rond half zes ’s ochtends worden we door de jeep opgepikt bij het hostel, we maken een stop bij de supermarkt om wat boodschappen in te slaan en rijden in drie uur naar de boot. Het laatste stuk gaat over een hobbelige weg met veel bochten. We stoppen bij het haventje waar iedereen verdeeld wordt over de boten naar de verschillende eilanden. Dit duurt eindeloos, maar uiteindelijk zijn we compleet en vertrekt de boot. Na een wilde tocht met hoge golven van ongeveer 45 minuten komen we aan op het beeldschone Chichime. Hoewel er op dit afgelegen eiland niet meer dan 20 mensen rondlopen, kom ik gek genoeg een bekende tegen die ik een paar weken eerder in Nicaragua heb ontmoet!

Op Chichime staan zes bungalows direct op het strand. De bungalow waarin ik slaap is een dorm en heeft zes bedden. De bungalows zijn superbasic, bieden een bed met matras en een paar planken om je spullen op te zetten. Er zit geen vloer in de bungalow, je staat direct op het zand. De douches op Chichime hebben stromend water, wat luxe is want op veel andere eilanden douche je met behulp van een emmer.

san blas eilanden

San Blas is prima geschikt om alleen te reizen, de meeste eilanden bieden de mogelijkheid om een bed in plaats van een hele bungalow te boeken. Tijdens mijn verblijf op Chichime waren er ongeveer 15 toeristen op het eiland waaronder drie andere soloreizigers. Op de meeste eilanden wordt er drie keer per dag een maaltijd voor je klaargemaakt. Wanneer er op de schelp wordt geblazen weet je dat het eten klaar is en wordt er gezellig gezamenlijk gegeten. Het eten is goed verzorgd op Chichime.

Een goed alternatief voor soloreizigers is Ina’s Island. Overnachten op dit eiland is iets goedkoper en er zijn meer backpackers te vinden dan op Chichime. Andere populaire eilanden zijn Robinson, Diablo, Franklyn, Senidup en Iguana. Op eilanden waar het overnachten iets goedkoper is, zie je dit vooral terug in het eten dat vaak eenvoudiger en minder afwisselend is. Ook zijn niet alle eilanden even schoon; het afval dat aanspoelt wordt niet altijd opgeruimd. Erg jammer van zo’n paradijselijk eiland!

Op de tweede dag maken we met z’n alleen een boottripje naar de eilanden in de buurt. Bij Isla del Perro snorkelen we rond een scheepswrak en bij La Piscina zwemmen we tussen de zeesterren door. Naast snorkelen, zonnebaden en een boek lezen is er weinig te doen op de eilanden. San Blas is echt een paradijs en een heerlijke plek om lekker van je rust te genieten, maar één of twee nachten is genoeg.

Kosten:
Jeep (roundtrip)              70/90 dollar
Boot (roundtrip)              20 tot 30 dollar
Dorm bed                           20 tot 40 dollar per nacht (inclusief 3 maaltijden)

Tips:
– Verwacht niet te veel van de accommodatie en service. Het is basic en de Kuna’s zijn vaak wat stug en niet bezig met gastvrijheid of service
– Laad je camera en telefoon van te voren op, er is meestal geen elektriciteit op het eiland (soms kun je tegen betaling je telefoon opladen)
– Neem een zaklamp mee
– Er is geen wifi op de eilanden, soms wel bereik (om bijvoorbeeld een sms te versturen)
– Er is geen pinautomaat, neem voldoende cash mee
– Neem snacks en drinken mee. De prijzen op de San Blas eilanden zijn wat hoger omdat alles hier naar toe verscheept moet worden
– De beste periode om San Blas te bezoeken is in het droge seizoen van december tot april. De meeste regen valt in september en oktober

san blas eilanden

Lees meer

2 reacties

Steven augustus 21, 2017 - 4:12 pm

Heej.. leuk en informatief stuk heb je geschreven! Ik had eens een vraag, vanaf Panama city word je dus met een auto naar de andere kant naar de kust gebracht? Als je daar een route neemt langs de eilanden, waar ga je dan naartoe in Colombia?

Groetjes steven

Reply
Alleenopreis augustus 21, 2017 - 5:01 pm

Dankje Steven! Als je langs de eilanden zeilt ga je meestal naar de stad Cartagena in Colombia. Er is ook een organisatie die de tour per speedboat aflegt, zij brengen je naar Sapzurro. Verder kun je in Panama verschillende tours regelen die je weer terugbrengen naar Panama en vanaf daar kun je dan vliegen naar Bogota of Medellin.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.