Dagje Bled en raften op de Soca in Slovenië

door Chantal
slovenie raften soca bled

Na twee weken door Kroatië gereisd te hebben, neem ik vanuit Zagreb de trein naar Slovenië. Volgens de Lonely Planet ‘één van de groenste landen van Europa’. Dat klinkt veelbelovend! In Ljubljana neem ik de bus naar Bled waar ik in het Jazz hostel overnacht. Daar word ik welkom geheten door de gastvrije eigenaar Jani. Deze man weet alles over de omgeving en vertelt me waar in Bled je het lekkerst kunt eten, wat de mooiste wandelroutes zijn en waar je de beste excursies kunt boeken.

De volgende dag huur ik een mountainbike en fiets een rondje om het meer van Bled. Dit meer is prachtig gelegen tussen de heuvels en bossen en in het midden van het meer ligt een piepklein eiland met een kerkje er op. Bij een van de strandjes aan het meer stop ik om een duik te nemen in het frisse water. Ik leg mijn handdoek in het gras en haal mijn boek tevoorschijn. Wat een uitzicht!

alleen op reis tips

slovenie triglav

De volgende dag is het tijd om het nationale park Triglav te bezoeken. Dit park is ruim 800 vierkante kilometer groot en heeft als hoogste punt de berg Triglav (2864 meter hoog). Samen met een grote groep Australiërs die op hun ‘eurotrip’ zijn, word ik bij het hostel opgehaald door de gidsen van ‘3glav Adventures‘ en rijden we naar het park. Al snel komen we aan bij de eerste stop. Hier staat in een prachtig landschap met bergen en rivieren een standbeeld van een geit… Dit is niet zomaar een geit, nee dit is Goldhorn. De geit die de hoofdrol speelt in één van de belangrijkste legendes van Slovenië (een lang verhaal over twee mannen die indruk wilden maken op een vrouw door een schat te veroveren die door de geit werd bewaard maar een geit die daar een stukje voor stak door magische bloemen te eten…) en afgebeeld staat op het lokale bier. Na dit stukje Sloveense geschiedenis gaan we de bergen in. De bus rijdt langzaam omhoog en we komen aan op een van de hoogste punten in het park. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht over de besneeuwde bergtoppen.

Na een uitgebreide lunch in een typisch Sloveens restaurantje begint het echte avontuur; we gaan raften op de Alpenrivier Soca. Het water van de rivier is smaragdgroen van kleur, drinkbaar en ijskoud! Met een internationaal topteam van drie Australiërs, twee Ieren, twee Italianen en een Argentijnse gids beginnen we aan de tocht. Het is mijn eerste keer raften dus ik vind het best spannend. Gelukkig spreekt onze gids alle talen en begrijpt na een tijdje iedereen in het team wat de bedoeling is. De rivier is onstuimig dus we peddelen alsof ons leven er van af hangt. Gelukkig lukt het om in de boot te blijven zitten en is er zelfs af en toe nog even een momentje om van de prachtige omgeving te genieten. ‘s Avonds laat worden we moe maar voldaan weer afgezet bij het hostel. Wat een gave ervaring!

Meer lezen over Slovenië? Bekijk het artikel van Esther op haar blog Lifelicious met de mooiste bezienswaardigheden van het land.

raften soca

 

2 reacties

Melissa juni 4, 2018 - 5:48 pm

Hi! Ik zou graag alleen willen reizen door Kroatie en Slovenie. Dit wordt mijn eerste reis alleen. Ik vraag mij af of er meer solo reizigers zijn in deze 2 landen en dan voornamelijk Kroatie. Ik zou graag naar Azie willen, maar zit helaas net in het regenseizoen dan..

Reply
Alleenopreis juni 4, 2018 - 6:31 pm

Hoi Melissa, ik heb door beide landen alleen gereisd. Dat was hartstikke leuk! In Kroatië ben ik in Split, Dubrovnik, Hvar en Zagreb geweest en op al deze plekken heb in hostels veel andere soloreizigers ontmoet. Misschien kun je op Ljubljana heen vliegen en terug vanaf Split of Dubrovnik. Veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.