Solo reizen in een camper

solo reizen camper
Sabrina

Latest posts by Sabrina (see all)

Alleen op reis is spannend! Zelf het vliegtuig in, je volgende bestemming uitvogelen, nieuwe mensen leren kennen, de juiste bussen en treinen nemen, je soms eenzaam voelen. Veel lezers van dit blog zullen zich dit goed voor kunnen stellen. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe het zou zijn om in je eentje een tijdlang rond te reizen in een campervan?

Begin dit jaar ontdekte ik het fenomeen ‘vanlife’, het leven in een busje en zodoende de hele wereld over reizen (en rijden). Ik kocht een lege bus en bouwde die om tot campervan. Ik ben nu ongeveer drie maanden onderweg met met mijn bus en run onderweg mijn startup accessART en blog Backpacking Like A Boss. Ik vertel in dit blog hoe dit me afgaat en hoe het is om als solo reiziger met een busje op pad te zijn.

Achter het stuur

Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik heb altijd best last van rijangst gehad. Op mijn achttiende zakte ik voor mijn rijbewijs, daarna ging ik op wereldreis en uiteindelijk haalde drie dagen voor mijn vijfentwintigste verjaardag alsnog mijn rijbewijs. Maar daarna verhuisde ik naar Amsterdam en was het aantal keer dat ik auto reed op twee handen te tellen…

Heb jij ook last van rijangst? Dan heb ik de ultieme oplossing! Koop een bus en ga er mee door Europa rijden. Ik reed met zweethanden en met mijn hart in de keel de straat uit toen ik in m’n eentje vertrok in juli. Maar als je eenmaal door kleine Franse bergdorpjes bent gereden, twintig hellingproeven per dag hebt gedaan en jezelf uit de meest bizarre situaties hebt gered, zijn de Nederlandse snelwegen een makkie 😉

Na drie maanden zit ik alweer een stuk relaxter achter het stuur en daar ben ik echt mega blij mee! Al merk ik wel dat het alleen rijden je soms echt opbreekt, zeker als je langere stukken rijdt.

IMG_20170907_140146_633

reizen in een busje

Mensen leren kennen

Eerlijk is eerlijk; vanlife gets lonely sometimes. Het leren kennen van nieuwe mensen als je in een busje rond reist, is iets wat ik behoorlijk heb onderschat. Het contact maken met mensen ging me tijdens vorige reizen in hostels altijd erg goed af. Je gaat aan de bar zitten, bestelt een biertje en je hebt vrienden voor het leven (of in ieder geval voor die week 🙂 ).

Nu heb ik wel in het hoogseizoen door Frankrijk gereisd, dus dat heeft ook niet echt geholpen. Ik kwam vooral veel stelletjes en families tegen op campings; veel toeristen die kort op één plek blijven en dan weer verder reizen.

Af en toe maakte ik gebruik van Couchsurfing om een dag op stap te gaan met mensen als ik me echt te eenzaam begon te voelen. Verder deden de campingeigenaren af en toe hun best en gaven ze me een plek tegenover iemand die ook alleen was. Dit leverde zeker wat gezellige wijnavondjes op!

Inmiddels ben ik er wel achter dat aan de kust in de surfdorpen in Frankrijk, Spanje en Portugal er veel meer mensen in hun busje leven en daar ook voor langere tijd staan. Daarnaast wil ik proberen wat langer op een plek te blijven en in ‘coworking spaces’ te werken waar ik verwacht wat meer mensen te leren kennen die op dezelfde manier leven als ik. Dus dat uitproberen is de volgende stap!

alleen reizen camper

Veiligheid

Je kunt in veel landen in Europa niet zomaar je bus neer zetten en er in wonen. In sommige landen is wild-camping wel toegestaan, bijvoorbeeld in veel Scandinavische landen en Schotland. Maar ook in landen als Frankrijk kan je gave kampeer plekken vinden. Vooral in de meer landelijke gebieden. Er zijn tegenwoordig ook veel apps waarmee je gratis overnachtingsplekken kunt vinden.

Als vrouw alleen ben ik nog wel wat voorzichtig met wild kamperen, maar tot nu toe is alles goed gegaan. Ik ben ook wel eens weg gereden toen ik ergens aankwam en het niet goed voelde. Dan typ ik gewoon ‘camping’in Google Maps in en ben ik binnen een half uur alsnog op een veilige plek. Ik sta ongeveer de helft van van de tijd op gratis plekken en de andere helft op campings. Het gemak van een camping geeft me de gelegenheid om af en toe lekker te douchen en een beetje te werken.

Verder heb ik een goede camper- en reisverzekering afgesloten met pechhulp in Europa. Dus als ik langs de weg sta met een kapotte camper kan ik in ieder geval iemand bellen, dat geeft me erg veel rust.

Niet makkelijk, wel bijzonder

Alleen op reis met een campervan is een enorm bijzondere ervaring. Je bent helemaal op jezelf aangewezen; je creativiteit en incasseringsvermogen. Het is super als de zon schijnt en het kan echt enorm balen zijn als het regent. Mensen leren kennen is niet altijd makkelijk, maar de mensen die je tegenkomt hebben vaak bijzondere verhalen. Een succesvolle reis alleen met je busje is zeker mogelijk, ook als vrouw!

Neem vooral contact met me op als je meer wil weten over alleen reizen met een camper.

16 Comments

 • Heel tof !!!!
  Wil ook graag zo met de camper door Europa reizen, maar in je eentje leek me geen goed idee.
  Nu ik dit lees, hak ik de knoop wel door denk ik..
  Heel veel reis plezier ..!!!

 • Dank je wel voor de fijne tips! Ben al lang met het idee aan het spelen en denk er ook over om een busje aan te schaffen en Europa te doorkruisen. Ben vooral een eco-tourist. Wellicht zal het dan eerder gaan naar landen die ik nog niet bezocht heb, Frankrijk, Spanje en Portugal zijn wel leuk maar “been there”. Ben ook een verwoede filmer dus hoop ik dat te combineren. Mijn ex was niet voor dit soort zaken te vinden dus lijkt het nu wel de moment om van het avontuur te proeven. Heb geen probleem met alleen te cruisen, maar af en toe iemand om mee te praten en dan vooral samen te filmen zou wel leuk zijn. Drink niet en rook niet en dat kan uiteraard wel een barrière zijn om sociaal contact te leggen. We zien wel.

 • Hey goede dag,

  Leuk om te lezen dat jij ook aan het cruisen bent en geen pensionada.
  Het roer omgegooid na 10 jaar in nl werken.
  Ben zelf ook on tour, nu Frankrijk, Spanje, Portugal. Gewoon lekker met de wind mee zonder planning.
  Maar zoals je al vertelde het is lastiger om contact te krijgen als je alleen met de camper bent. Ik probeer vaak een avond ergens mee te sporten, ons kent ons.
  Of doe een dag vrijwilligerswerk, genoeg keuze.
  Hoop dat ik meer gelijk gestemde ga tegen komen. Kom van je stoel en ga blijf niet denken. Je leeft maar 1keer.

 • Hoi,

  Via google was ik op zoek naar “alleen met de camper” en zag toen jouw blog. Hartstikke leuk en ook ik ben bezig om een camperbus aan te schaffen en alles op te zeggen en te vertrekken. Ben dit haastige en stressvolle leven zat.
  Wat ik me wel afvraag is hoe je nu een inkomen genereerd, je hebt je huis verkocht, maar ik denk niet dat je je geld gaat opeten of wel?
  Zelf heb ik een eigen huis, waarin ik kamers verhuur, dus ik heb inkomen en zou zo vrij als een vogel kunnen zijn.
  Ben al een aantal keren alleen op vakantie geweest en idd is het soms eenzaam omdat veel mensen toch met zijn tweeen gaan of met familie.
  Jij bent nog jong, ben je van plan dit jaren te doen of tijdelijk? Zelf ben ik 55 jaar en wil mijn leven leiden zoals IK dat wil en niet zoals “het hoort”.

  Ik wens je nog heel veel plezier en mooie avonturen toe.

  Groetjes Marleen

  • Hoi Marleen,

   Ik las net je berichtje betreft het plan om te gaan reizen met een camper. Ik wil mijn leven anderrs gaan leven, heb nu nog een koophuis dat ik wil gaan verkopen en daarna in vrijheid wil gaan leven en idd wat geld gaan interen en zo weer meer vanuit het pure zijn te leven en voelen en niet in die ratrace enz zitten. Ik ben zelf ook niet zo jong meer, 57 jaar en zie dat nu als belemmering, daarom vond ik jouw stukje zo leuk. Mijn vraag is, ben je inmiddels gaan reizen en hoe bevalt dat ?

   Groetjes,
   Bianca

  • Hoi Rita,

   Ik las je oproepje, en ben je inmiddels met een camper op pad ?

   Mijn naam is Bianca en ik overweeg mijn huis te gaan verkopen en ook op reis te gaan in alle vrijheid, misschien met een camper, dat ben ik nu aan het onderzoeken. Ik zou graag van je horen of je idd op pad bent gegaan en hoe dat bevalt.

   Groetjes,
   Bianca

  • Heb zelf ook mijn appartement verkocht en reis door Spanje en Portugal in de winter. Zeker doen als je die droom hebt…….
   maar soms kan de eenzaamheid ook confronterend zijn.
   Droom niet je leven…….maar leef je dromen.

 • Hallo Sabrina,
  ik heb enkle jaren geleden mijn vrouwtje verloren aan een hersenbloeding.
  Ik ben inmiddels 71 en zou toch nog graag er met mijn camper opuit trekken. Helaas zal dat niet altijd met gezelschap zijn en daarom denk ik er aan om eens alleen te proberen.
  Kun jij mij tips geven waar ik zeker rekening mee moet houden en welke voorzorgen ik moet nemen om niet in eenzaamheid te eindigen.
  Ik woon in Belgisch Limburg.
  Heel erg bedankt voor uw reactie.
  Groetjes
  Romain

 • Hallo marleen en chantal,

  Ik ben ook wat ouder en kwam jullie berichten tegen en ben nieuwsgierig of jullie zijn gegaan en hoe het dan is verlopen. Ik denk er ook over om dit jaar erop uit te trekken.

  Hoop jullie te horen. Groet jellie

 • Hoi sabrina,
  Het is altijd een grote droom geweest om met een zelfgebouwde camper door europa te reizen. Vorig jaar heb ik er een gekocht, omgebouwd en ik ben nu net een week onderweg door west europa. Ik heb vaker alleen gereisd, en nooit problemen gehad met contact maken. Toch ben ik nu bang dat ik voor deze reis een beetje naïef ben geweest. Zodoende ben ik gaan googleen naar vergelijkbare verhalen. En was het heel fijn en herkenbaar om jou blog te lezen! Vorig jaar ben ik afgestudeerd aan een vormgevingsstudie, en het plan is nu om onderweg workshops te geven, om samen met mensen herinneringen te maken van dingen uit de omgeving, in de letterlijke vorm: souvenirs. Ik heb al het materiaal, gereedschappen, en twee maanden de tijd. Het enige wat nu nog mist zijn de mensen. Ik las al dat de surfkusten van west-europa wat toegankelijker zijn. Maar ik ben benieuwd of je nog meer specefieke tips voor mij (en deze workshop) hebt. Nogmaals bedankt voor dit artikel! En ik hoop van je te horen:)
  Groetjes juul

  • Dag Lotte,
   Ik maak veel gebruik van de Campercontact app vd NKC. Camperplaatsen, campings en servicestations worden voortdurende bijgewerkt. Prijzen, voorzieningen, contact gegevens enz. zijn overzichtelijk weergegeven. De app “ziet” waar je bent en je kunt dus ook heel gemakkelijk in de omgeving zoeken.
   Met vriendelijke groet. Ton

 • Hallo. Ben deze zomer ,na 27 jaar reizen met mijn man,die 2018 is overleden alleen 6 weken naar Frankrijk gegaan. veel gefietst langs kanaal Bourgondie en Nivernais. Op camper plaatsen, wat ik het leukste vindt.maar ook op kleine campings. Was wel spannend maar het heeft mij goed gedaan om op plekken te staan waar we samen waren geweest. Volgend jaar wat verder Frankrijk in.

  Tineke.

  • Het is niet makkelijk om na zo lange tijd samen gereisd te hebben opeens alleen op pad te gaan. Fijn om te horen dat je het hebt aangedurfd en het je goed heeft gedaan! Sterkte met het verlies en veel reisplezier gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.