Solo reizen in een camper

door Sabrina
solo reizen camper
Sabrina
Laatste berichten van Sabrina (alles zien)

Alleen op reis is spannend! Zelf het vliegtuig in, je volgende bestemming uitvogelen, nieuwe mensen leren kennen, de juiste bussen en treinen nemen, je soms eenzaam voelen. Veel lezers van dit blog zullen zich dit goed voor kunnen stellen. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe het zou zijn om in je eentje een tijdlang rond te reizen in een campervan?

Begin dit jaar ontdekte ik het fenomeen ‘vanlife’, het leven in een busje en zodoende de hele wereld over reizen (en rijden). Ik kocht een lege bus en bouwde die om tot campervan. Ik ben nu ongeveer drie maanden onderweg met met mijn bus en run onderweg mijn startup accessART en blog Backpacking Like A Boss. Ik vertel in dit blog hoe dit me afgaat en hoe het is om als solo reiziger met een busje op pad te zijn.

Achter het stuur

Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik heb altijd best last van rijangst gehad. Op mijn achttiende zakte ik voor mijn rijbewijs, daarna ging ik op wereldreis en uiteindelijk haalde drie dagen voor mijn vijfentwintigste verjaardag alsnog mijn rijbewijs. Maar daarna verhuisde ik naar Amsterdam en was het aantal keer dat ik auto reed op twee handen te tellen…

Heb jij ook last van rijangst? Dan heb ik de ultieme oplossing! Koop een bus en ga er mee door Europa rijden. Ik reed met zweethanden en met mijn hart in de keel de straat uit toen ik in m’n eentje vertrok in juli. Maar als je eenmaal door kleine Franse bergdorpjes bent gereden, twintig hellingproeven per dag hebt gedaan en jezelf uit de meest bizarre situaties hebt gered, zijn de Nederlandse snelwegen een makkie 😉

Na drie maanden zit ik alweer een stuk relaxter achter het stuur en daar ben ik echt mega blij mee! Al merk ik wel dat het alleen rijden je soms echt opbreekt, zeker als je langere stukken rijdt.

IMG_20170907_140146_633

reizen in een busje

Mensen leren kennen

Eerlijk is eerlijk; vanlife gets lonely sometimes. Het leren kennen van nieuwe mensen als je in een busje rond reist, is iets wat ik behoorlijk heb onderschat. Het contact maken met mensen ging me tijdens vorige reizen in hostels altijd erg goed af. Je gaat aan de bar zitten, bestelt een biertje en je hebt vrienden voor het leven (of in ieder geval voor die week 🙂 ).

Nu heb ik wel in het hoogseizoen door Frankrijk gereisd, dus dat heeft ook niet echt geholpen. Ik kwam vooral veel stelletjes en families tegen op campings; veel toeristen die kort op één plek blijven en dan weer verder reizen.

Af en toe maakte ik gebruik van Couchsurfing om een dag op stap te gaan met mensen als ik me echt te eenzaam begon te voelen. Verder deden de campingeigenaren af en toe hun best en gaven ze me een plek tegenover iemand die ook alleen was. Dit leverde zeker wat gezellige wijnavondjes op!

Inmiddels ben ik er wel achter dat aan de kust in de surfdorpen in Frankrijk, Spanje en Portugal er veel meer mensen in hun busje leven en daar ook voor langere tijd staan. Daarnaast wil ik proberen wat langer op een plek te blijven en in ‘coworking spaces’ te werken waar ik verwacht wat meer mensen te leren kennen die op dezelfde manier leven als ik. Dus dat uitproberen is de volgende stap!

alleen reizen camper

Veiligheid

Je kunt in veel landen in Europa niet zomaar je bus neer zetten en er in wonen. In sommige landen is wild-camping wel toegestaan, bijvoorbeeld in veel Scandinavische landen en Schotland. Maar ook in landen als Frankrijk kan je gave kampeer plekken vinden. Vooral in de meer landelijke gebieden. Er zijn tegenwoordig ook veel apps waarmee je gratis overnachtingsplekken kunt vinden.

Als vrouw alleen ben ik nog wel wat voorzichtig met wild kamperen, maar tot nu toe is alles goed gegaan. Ik ben ook wel eens weg gereden toen ik ergens aankwam en het niet goed voelde. Dan typ ik gewoon ‘camping’in Google Maps in en ben ik binnen een half uur alsnog op een veilige plek. Ik sta ongeveer de helft van van de tijd op gratis plekken en de andere helft op campings. Het gemak van een camping geeft me de gelegenheid om af en toe lekker te douchen en een beetje te werken.

Verder heb ik een goede camper- en reisverzekering afgesloten met pechhulp in Europa. Dus als ik langs de weg sta met een kapotte camper kan ik in ieder geval iemand bellen, dat geeft me erg veel rust.

Niet makkelijk, wel bijzonder

Alleen op reis met een campervan is een enorm bijzondere ervaring. Je bent helemaal op jezelf aangewezen; je creativiteit en incasseringsvermogen. Het is super als de zon schijnt en het kan echt enorm balen zijn als het regent. Mensen leren kennen is niet altijd makkelijk, maar de mensen die je tegenkomt hebben vaak bijzondere verhalen. Een succesvolle reis alleen met je busje is zeker mogelijk, ook als vrouw!

Wil je eerst eens uitproberen of het reizen in een camper iets voor jou is voordat je er eentje koopt? Via de website van Goboony kun je in contact komen met de eigenaren van allerlei soorten campers. Vervolgens maak je een afspraak om de camper te bekijken en kun je zelfs een proefritje maken! 

Lees meer

30 reacties

Radjen december 10, 2017 - 1:47 pm

Heel tof !!!!
Wil ook graag zo met de camper door Europa reizen, maar in je eentje leek me geen goed idee.
Nu ik dit lees, hak ik de knoop wel door denk ik..
Heel veel reis plezier ..!!!

Reply
Stief april 19, 2018 - 8:16 pm

Dank je wel voor de fijne tips! Ben al lang met het idee aan het spelen en denk er ook over om een busje aan te schaffen en Europa te doorkruisen. Ben vooral een eco-tourist. Wellicht zal het dan eerder gaan naar landen die ik nog niet bezocht heb, Frankrijk, Spanje en Portugal zijn wel leuk maar “been there”. Ben ook een verwoede filmer dus hoop ik dat te combineren. Mijn ex was niet voor dit soort zaken te vinden dus lijkt het nu wel de moment om van het avontuur te proeven. Heb geen probleem met alleen te cruisen, maar af en toe iemand om mee te praten en dan vooral samen te filmen zou wel leuk zijn. Drink niet en rook niet en dat kan uiteraard wel een barrière zijn om sociaal contact te leggen. We zien wel.

Reply
MJ juni 5, 2018 - 7:15 pm

Hey goede dag,

Leuk om te lezen dat jij ook aan het cruisen bent en geen pensionada.
Het roer omgegooid na 10 jaar in nl werken.
Ben zelf ook on tour, nu Frankrijk, Spanje, Portugal. Gewoon lekker met de wind mee zonder planning.
Maar zoals je al vertelde het is lastiger om contact te krijgen als je alleen met de camper bent. Ik probeer vaak een avond ergens mee te sporten, ons kent ons.
Of doe een dag vrijwilligerswerk, genoeg keuze.
Hoop dat ik meer gelijk gestemde ga tegen komen. Kom van je stoel en ga blijf niet denken. Je leeft maar 1keer.

Reply
Marleen juli 30, 2018 - 10:10 am

Hoi,

Via google was ik op zoek naar “alleen met de camper” en zag toen jouw blog. Hartstikke leuk en ook ik ben bezig om een camperbus aan te schaffen en alles op te zeggen en te vertrekken. Ben dit haastige en stressvolle leven zat.
Wat ik me wel afvraag is hoe je nu een inkomen genereerd, je hebt je huis verkocht, maar ik denk niet dat je je geld gaat opeten of wel?
Zelf heb ik een eigen huis, waarin ik kamers verhuur, dus ik heb inkomen en zou zo vrij als een vogel kunnen zijn.
Ben al een aantal keren alleen op vakantie geweest en idd is het soms eenzaam omdat veel mensen toch met zijn tweeen gaan of met familie.
Jij bent nog jong, ben je van plan dit jaren te doen of tijdelijk? Zelf ben ik 55 jaar en wil mijn leven leiden zoals IK dat wil en niet zoals “het hoort”.

Ik wens je nog heel veel plezier en mooie avonturen toe.

Groetjes Marleen

Reply
Alleenopreis juli 30, 2018 - 12:43 pm

Hoi Marleen, heb je het andere artikel dat Sabrina geschreven heeft ook gelezen? Werken en reizen combineren; het leven als digital nomad. Dat beantwoordt je vraag denk ik wel. Groeten, Chantal

Reply
Bianca november 17, 2019 - 10:59 am

Hoi Marleen,

Ik las net je berichtje betreft het plan om te gaan reizen met een camper. Ik wil mijn leven anderrs gaan leven, heb nu nog een koophuis dat ik wil gaan verkopen en daarna in vrijheid wil gaan leven en idd wat geld gaan interen en zo weer meer vanuit het pure zijn te leven en voelen en niet in die ratrace enz zitten. Ik ben zelf ook niet zo jong meer, 57 jaar en zie dat nu als belemmering, daarom vond ik jouw stukje zo leuk. Mijn vraag is, ben je inmiddels gaan reizen en hoe bevalt dat ?

Groetjes,
Bianca

Reply
ria oktober 4, 2018 - 4:07 pm

Hey Marleen,

Vanwaar ben je? ik ben 57 jaar en zou ook graag een camper kopen. Heb net mijn huis verkocht.
Ik kom uit de kempen.

Groetjes,
Ria

Reply
Bianca november 17, 2019 - 11:02 am

Hoi Rita,

Ik las je oproepje, en ben je inmiddels met een camper op pad ?

Mijn naam is Bianca en ik overweeg mijn huis te gaan verkopen en ook op reis te gaan in alle vrijheid, misschien met een camper, dat ben ik nu aan het onderzoeken. Ik zou graag van je horen of je idd op pad bent gegaan en hoe dat bevalt.

Groetjes,
Bianca

Reply
Reinhard december 15, 2019 - 1:55 pm

Heb zelf ook mijn appartement verkocht en reis door Spanje en Portugal in de winter. Zeker doen als je die droom hebt…….
maar soms kan de eenzaamheid ook confronterend zijn.
Droom niet je leven…….maar leef je dromen.

Reply
Maes Romain april 5, 2019 - 7:59 pm

Hallo Sabrina,
ik heb enkle jaren geleden mijn vrouwtje verloren aan een hersenbloeding.
Ik ben inmiddels 71 en zou toch nog graag er met mijn camper opuit trekken. Helaas zal dat niet altijd met gezelschap zijn en daarom denk ik er aan om eens alleen te proberen.
Kun jij mij tips geven waar ik zeker rekening mee moet houden en welke voorzorgen ik moet nemen om niet in eenzaamheid te eindigen.
Ik woon in Belgisch Limburg.
Heel erg bedankt voor uw reactie.
Groetjes
Romain

Reply
Jellie april 10, 2019 - 6:05 pm

Hallo marleen en chantal,

Ik ben ook wat ouder en kwam jullie berichten tegen en ben nieuwsgierig of jullie zijn gegaan en hoe het dan is verlopen. Ik denk er ook over om dit jaar erop uit te trekken.

Hoop jullie te horen. Groet jellie

Reply
Juul juli 7, 2019 - 8:27 am

Hoi sabrina,
Het is altijd een grote droom geweest om met een zelfgebouwde camper door europa te reizen. Vorig jaar heb ik er een gekocht, omgebouwd en ik ben nu net een week onderweg door west europa. Ik heb vaker alleen gereisd, en nooit problemen gehad met contact maken. Toch ben ik nu bang dat ik voor deze reis een beetje naïef ben geweest. Zodoende ben ik gaan googleen naar vergelijkbare verhalen. En was het heel fijn en herkenbaar om jou blog te lezen! Vorig jaar ben ik afgestudeerd aan een vormgevingsstudie, en het plan is nu om onderweg workshops te geven, om samen met mensen herinneringen te maken van dingen uit de omgeving, in de letterlijke vorm: souvenirs. Ik heb al het materiaal, gereedschappen, en twee maanden de tijd. Het enige wat nu nog mist zijn de mensen. Ik las al dat de surfkusten van west-europa wat toegankelijker zijn. Maar ik ben benieuwd of je nog meer specefieke tips voor mij (en deze workshop) hebt. Nogmaals bedankt voor dit artikel! En ik hoop van je te horen:)
Groetjes juul

Reply
Lotte augustus 6, 2019 - 7:25 pm

Leuk verhaal! Motiveert weer lekker! Over welke app heb je het in je bericht? Hoe regel jij die gratis slaap plekken?

Reply
Ton oktober 2, 2019 - 4:00 pm

Dag Lotte,
Ik maak veel gebruik van de Campercontact app vd NKC. Camperplaatsen, campings en servicestations worden voortdurende bijgewerkt. Prijzen, voorzieningen, contact gegevens enz. zijn overzichtelijk weergegeven. De app “ziet” waar je bent en je kunt dus ook heel gemakkelijk in de omgeving zoeken.
Met vriendelijke groet. Ton

Reply
Inger oktober 24, 2019 - 7:09 am

Dag sabrina ea, komend jaar januari is t ook voor mij zover..:-) ga ik ook alleen met mn camperbus reizen. Mijn eerste doel is naar de weissensee!!

Now is the time!! 25 jr gestudeerd,gewerkt, verzorgd… tijd voor iets anders en ik durf het nu ook…
Ben 46, zzper, moeder van twee grote kids. Die komen miss ook langs en mn vriend vliegt ergens naar toe waar ik ook ben.

Wie is momenteel onderweg in europa of heeft concrete plannen??? Miss leuk om te contacten???

Grt inger

Reply
v/d Ven. Visser oktober 25, 2019 - 3:18 pm

Hallo. Ben deze zomer ,na 27 jaar reizen met mijn man,die 2018 is overleden alleen 6 weken naar Frankrijk gegaan. veel gefietst langs kanaal Bourgondie en Nivernais. Op camper plaatsen, wat ik het leukste vindt.maar ook op kleine campings. Was wel spannend maar het heeft mij goed gedaan om op plekken te staan waar we samen waren geweest. Volgend jaar wat verder Frankrijk in.

Tineke.

Reply
Alleenopreis november 8, 2019 - 10:30 am

Het is niet makkelijk om na zo lange tijd samen gereisd te hebben opeens alleen op pad te gaan. Fijn om te horen dat je het hebt aangedurfd en het je goed heeft gedaan! Sterkte met het verlies en veel reisplezier gewenst.

Reply
Margarita februari 24, 2020 - 10:50 am

Tof van je Sabrine! Ik vond je tijdens het surfen op internet .. heb enorme belangstelling voor reizen in een mini caravan.. vind zo leuk over jouw ervaring te hebben gelezen!!!

Reply
Trudy juni 19, 2020 - 9:25 am

Hallo ik ben Trudy heb al vaker naar campers gekeken maar kom niet verder, mijn man wil liefst niet op vakantie( hij doet het dan voor mij) of met een camper dus ben ik vaker alleen of met vriendinnen gegaan ben 66 jaar en wil graag af en toe weg zou een camper de oplossing zijn? Ik twijfel nog ook om als vrouw alleen te gaan.

Reply
Peter januari 23, 2021 - 10:36 pm

Hallo ik ben Peter 73 jaar oud al 21 jaar weduwnaar
Toen ik alleen kwam te staan heb ik een caravannetje gekocht waar ik meen van Lapland tot Portugal reis en al 5 keer als het hier winter is en daar zomer 3 maanden door Nieuw Zeeland zwerf en net als in Europa als straat artiest op straat werk onlangs heb ik een vw t5 zelfbouw camper gekocht .
Ook door dat werken op straat heb ik elke dag de meest aardige en leuke ontmoetingen en nog nooit narigheid gehad
Een keer thuis door een inbraak overdag en 6 weken later s nachts toen ik thuis was ( toen even een periode thuis bang )
Trek er op uit bijna iedereen is aardig en behulpzaam natuurlijk wel eens alleen / eenzaam maar dat ken je thuis ook zijn

Reply
Wim van der Haak februari 21, 2021 - 5:09 pm

Hallo Sabrina,

Ik heb deze week een Iveco bus aangeschaft en ga die aanpassen om mee te reizen..
2 Jaar geleden, heb ik op mijn motor, (alleen) een rondje om de aardbol gedaan 🙂
Super!!!
Nu ben ik toe aan iets anders 🙂 en ga met de Iveco op stap.
Inderdaad, Scandinavie mag je overal camperen, maar in de rest van (west) Europa is dat niet het geval.
Vandaar mijn vraag.
Je hebt het over apps

“Er zijn tegenwoordig ook veel apps waarmee je gratis overnachtingsplekken kunt vinden.”‘

Welke apps zijn dit?

Alvast bedankt!!!

Groetjes
Wim van der Haak

Reply
Jacqueline augustus 4, 2021 - 12:35 pm

Park4night en Campercontact

Reply
Nicole Tillie april 18, 2021 - 10:42 am

ik ben op mijn 75ste weduwe geworden, ik heb onze caravan verkocht en een Van gekocht. In 2019 op pad gegaan, ik had me ingeschreven voor een 12 daagse Provence reis met De campervrienden, afspraak aan de voet van de Mont Ventoux. Ik ben een week vroeger vertrokken, mijn reis opgedeeld in haalbare trips en steeds een drietal campings voorzien op een afstand van elkaar.
Het was soms aandoenlijk als campingbazen in hun prijzen, uitzochten wat voor mij het gunstigste tarief was.
Op een camping keek ik uit naar iemand met een soortgelijke Van, waar ik eventueel ‘iets’ aan kon vragen. De mensen zijn vriendelijk, durf raad vragen. Daarna had ik afgesproken met een vriendin, weduwe met camper in de Drôme, en nog later naar mijn broer gegaan die in Isere woont. ik heb dus gevarieerde trip van 7 weken gemaakt en het was heerlijk. Corona heeft voor 2020 roet in het eten gegooid waardoor ik in de Westhoek steeds op betalende camperplaatsen de elektriciteit, gestaan heb. Ongelooflijk hoeveel en hoe gemakkelijk mensen contact met mij kwamen maken en mijn verhaal wilden horen. Ik was daar heel dankbaar voor.
Ik ben graag alleen, maar het was goed om een tijd met de groep, mijn vriendin of mijn broer te zijn. Daarom zou ik wel graag alleenreizende camperaars willen kennen die in 2022 naar Bretangne willen gaan om vrijblijvend een tijdje samen te reizen.

Reply
Chantal april 18, 2021 - 12:31 pm

Wat fijn om te lezen dat je zo genoten hebt en hoe makkelijk het contact verliep!

Reply
Maria september 6, 2023 - 9:53 am

Hallo ik ben vanaf 1 augustus 2023 weer in Nederland woonachtig en zodra ik mijn auto op een Nederlands kenteken heb staan wil ik hem inruilen voor een camperbusje. Heb begrepen dat jij in mijn leeftijdsgroep zit dus misschien kunnen we contact leggen.

Reply
gerard jochems december 19, 2021 - 5:49 pm

heb ok een VAN en wil dit jaar naar Bretagne gaan ,en inderdaad alleen reizen is soms niet aangenaam
wie weet zijn er mensen die er ook zo overdenken,

Gerard

Reply
Wilma juni 19, 2022 - 6:50 pm

Ik ga 25 augustus 2022 naar Noord Spanje en Portugal met mijn buscamper. Voor de eerste keer alleen. In een camper dan, wel eerder alleen gereisd met backpack. Dan is contact niet zo moeilijk. Zoals eerder genoemd denk ik dat het nu lastiger zal zijn. Zou graag contact met mensen hebben die ook ongeveer die route doen voor af en toe contact . Ben vrouw en 66 jr
Wilhaak@hotmail.com

Reply
Mar juni 26, 2022 - 12:47 pm

Hallo,
Heel fijn deze verhalen te lezen. Ik ben weduwe en zojuist 60 jaar geworden.
Ik mijn eentje door Vietnam getrokken. Nu een camper aangeschaft en hopelijk een langere tijd reizen. Wie heeft er ervaringen op dit moment met camperreizen solo.

Reply
Bientje december 9, 2022 - 7:04 am

Ook alleenstaande vrouw 49jaar
Zou graag wonen rondreizen in camper. Genieten van het leven en niets moeten.
Kom uit de kempen. Zijn er nog meer die alleenstaand zijn en wonen/reizen.

Reply
Maria februari 25, 2023 - 1:50 pm

Ben 77 jaar en in 2021 weduwe geworden heb ca. 12 jaar gecamperd met mijn man veel zelf gereden mijn man had o.a. parkinson en is op 90 jarige leeftiijd overleden. Ben bezig mijn huis te verkopen (gaat niet zo makkelijk) maar zodra het kan ga ik een camperbusje kopen, de grote heb ik verkocht maar hij was al oud dus bracht niet zoveel op. Ik volg nu de belevenissen van mensen die b.v. overwinteren in Spanje/Portugal

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.