Solo reizen voor dummies

door Chantal
solo reizen

Voor het eerst alleen op reis gaan is natuurlijk enorm spannend. Je hebt geen idee wat je precies te wachten staat en de zenuwen slaan toe. Geen paniek! Met de antwoorden op deze 6 vragen over solo reizen voor ‘dummies’ ga je jouw eerste reis alleen met een gerust hart tegemoet.

Hoe weet ik of solo reizen iets voor mij is?

Twijfel je nog of alleen reizen wel iets voor jou is? In dit artikel leg ik precies uit wat ik er zo leuk aan vind. Als je nog nooit eerder alleen gereisd hebt, kan het slim zijn om eerst eens een paar dagen alleen weg te gaan om het te ervaren. Ga bijvoorbeeld een keertje alleen op stedentrip. Probeer het gewoon! De vrijheid die solo reizen met zich mee brengt is fantastisch en het zal je verbazen hoe makkelijk je andere mensen ontmoet wanneer je alleen reist.

Welke bestemmingen zijn geschikt voor soloreizigers?

In principe kun je natuurlijk eigenlijk overal alleen reizen. Maar sommige landen zijn bij uitstek geschikt voor soloreizigers, bijvoorbeeld omdat je er eenvoudig andere backpackers ontmoet of omdat je er makkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen. Voor beginnende soloreizigers maakte ik een overzicht met zes bestemmingen in Azië en Latijns-Amerika die ideaal zijn om alleen te bereizen.

Ga je naar Azië lees dan ook Alleen reizen in Azië: 8 tips

soloreizen bestemmingen

Is solo reizen eenzaam?

Vaak is het zo dat wanneer je alleen reist je veel meer mensen ontmoet dan wanneer je met anderen op pad bent. In hostels is het vaak heel makkelijk om andere reizigers te ontmoeten. Veel hostels proberen voor een gezellige sfeer te zorgen en soms worden er zelfs activiteiten of gezamenlijke maaltijden georganiseerd. Heb je nooit eerder in een hostel overnacht en twijfel je of het iets voor jou is? Lees dan Wat is een hostel. Ook Airbnb kan een goede optie zijn als je alleen reist. Als je voor een privékamer kiest, overnacht je bij iemand thuis en dat kan ook gezellig zijn. Veel hosts vinden het leuk om een praatje te maken en doen hun best om jou wegwijs te maken in de stad. Vaak vind je in de reviews van eerdere gasten wel of de host een beetje sociaal ingesteld is. In veel landen heb je als soloreiziger ook snel aanspraak van locals die benieuwd zijn waarom je alleen reist (in veel landen is het namelijk helemaal niet zo gebruikelijk) of die graag hun Engels met je willen oefenen. Als je naar Latijns-Amerika gaat, is het om deze reden aan te raden om een woordje Spaans te spreken. De mensen zijn vaak enorm gastvrij en vriendelijk maar spreken nauwelijks Engels.

Solo reizen alleen

soloreizen alleen

Hoe ontmoet ik andere reizigers?

In hostels is het over het algemeen het makkelijkst om andere mensen te ontmoeten en zeker wanneer je op een dorm slaapt met anderen. Zeg de mensen in je kamer of de ‘common room’ even gedag, stel je zelf voor en vraag wat de tips over de omgeving. Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken waar je prima een praatje kunt maken met andere reizigers. Denk bijvoorbeeld aan tours, ‘free city walks’ of gewoon onderweg in de bus. Belangrijk is vooral dat je uit je comfort zone durft te stappen en gewoon op mensen af stapt. Zeker als je wat meer introvert bent, kan dat in het begin even wennen zijn maar echt zo raar is het niet! Denk maar aan hoe je zelf zou reageren als iemand een praatje met je komt maken, dat is toch leuk?

Wat als ik ziek word tijdens mijn reis?

Vooral bij verre reizen is het belangrijke dat je nodige voorzorgsmaatregelen neemt om er voor te zorgen dat je niet ziek wordt op reis. Zoek uit welke inentingen je nodig hebt voor het land waar je naar toe gaat en neem voldoende Deet mee om de muggen op afstand te houden. Let op met wat je eet, zeker wanneer je op straat eet zoals in Azie gebruikelijk is. Kijk of het eten vers bereid wordt, waar de locals eten en wees voorzichtig met sla en rauwkost omdat die niet altijd gewassen worden in drinkwater. Op sommige plekken is het water zo vervuild dat je ook beter je tanden kunt poetsen met water uit een fles. Mocht je toch ziek worden, dan is het fijn als je in ieder geval paracetamol, ibuprofen, diarreeremmer en ORS bij je hebt. Ook een thermometer kan handig zijn om zo altijd te kunnen controleren of je koorts hebt. Zorg ervoor dat er iemand is die weet dat je ziek bent. Als je in een hostel slaapt, is er altijd wel iemand die even water en biscuitjes voor je wil gaan halen als je daar zelf niet toe in staat bent. Ook het personeel is vaak enorm behulpzaam en kan een dokter voor je regelen wanneer dat nodig is.

Is het veilig om als vrouw solo te reizen?

Op deze vraag is niet echt een eenduidig antwoord te geven, want er zijn natuurlijk genoeg landen waar het niet veilig is om alleen rond te reizen. Net als thuis, is het op reis belangrijk dat je in ieder geval je ‘gezond verstand’ gebruikt. Doe dus geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Als veiligheid een onderwerp is waar je je zorgen om maakt, kan het slim zijn om met solo reizen te beginnen in bijvoorbeeld Zuid Oost Azië. De landen in deze regio staan bekend als relatief veilig voor alleen reizende vrouwen. Lees ook zes tips voor alleen reizen als vrouw.

Op zoek naar meer handige tips? Lees ook backpacken voor beginners van collega-reisblogger Mirre.

Lees meer

4 reacties

Kimberley Griffioen augustus 9, 2017 - 4:55 pm

Super handig deze 6 vragen voor mensen die voor het eerst alleen willen gaan reizen. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Reply
Alleenopreis augustus 9, 2017 - 5:55 pm

Thanks Kimberley! 🙂

Reply
Mariska augustus 9, 2017 - 4:59 pm

In april een maand alleen naar Nieuw Zeeland geweest en dit is super goed bevallen. Moest me af en toe even afzonderen om alleen te zijn haha.. zoveel leuke mensen ontmoet mede dankzij de hostels en de hop on hop off bus die ik geboekt had. Ben nu net terug van een stedentrip naar Berlijn, ook alleen. Ik vond het echt heerlijk. Opgaan in de anonimiteit van de stad en lekker rondslenteren en die plekken bezoeken die ik graag wou zien. Het hostel zorgde voor de nodige aanspraak en het delen van ervaringen. Ga dit zeker vaker doen. Zowel een verre solo reis als de solo stedentrip. Heb me nooit onveilig gevoeld gelukkig.. inderdaad gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en niet de duistere plekjes opzoeken. Maar dat doe ik in Nederland ook niet…

Reply
Alleenopreis augustus 9, 2017 - 5:57 pm

Wat leuk dat het zo goed bevallen is Mariska! Ben heel benieuwd naar je ervaringen in Nieuw Zeeland, daar zou ik ook zo graag naar toe willen. Heb inderdaad eerder goede verhalen gehoord over de hop on hop off bus daar!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.