Bloggers Mohsin en Annemarie over soloreizen

door Chantal
soloreizen

Onder de naam ‘Mohsin op werelreis‘ deelt de 27-jarige Mohsin zijn avonturen met zijn volgers op social media. Al 7 jaar reist hij regelmatig solo. Ook digital nomad Annemarie is een door de wol geverfde soloreiziger. Ongeveer 9  maanden per jaar is zij ‘on the road’ terwijl ze het online reisplatform ‘Ik wil meer reizen!‘ runt. Maar wat herinneren Mohsin en Annemarie zich nog van hun eerste reis alleen? Wat zijn hun favoriete solobestemmingen en hoe denken zij over één van de minder leuke kanten van solo reizen; alleen eten.

Annemarie – Ik wil meer reizen!

Wie ben je?
Ik ben Annemarie, 36 jaar en reis sinds mijn 28ste solo. In het begin maakte ik ongeveer één keer per jaar een mooie reis, maar sinds 2,5 jaar reis ik fulltime als digital nomad door Zuid- en Midden-Amerika, Azië en Europa.

Wat was de eerste reis die je alleen maakte? Weet je nog hoe je je voelde voor vertrek?
Mijn eerste soloreis was naar de typische backpacker bestemmingen Laos en Vietnam. Ik was echt super zenuwachtig en moest ook wel even inkomen, maar al snel werd het een onvergetelijke reis. Een jaar later ben ik voor het eerst solo naar Zuid-Amerika gegaan, naar Peru en Bolivia. Voor iemand die geen begin twintig meer is, zijn dit echt veel fijnere bestemmingen voor soloreizigers vind ik. Die reis raakte ik pas echt vertrouwd met het soloreizen en ik ben daarna nog heel vaak terug geweest naar Latijns-Amerika.

Wat zijn je favoriete solo reis bestemmingen?
Als fulltime soloreiziger en digital nomad ben ik niet meer helemaal objectief. Ik zoek andere dingen in een bestemming dan iemand die bijvoorbeeld voor het eerst alleen op reis gaat. Ik vond Zuid-Korea en de Filipijnen bijvoorbeeld fantastisch, maar zou dat niet direct aanraden aan iemand die nog niet helemaal comfortabel is met alleen reizen. Voor diegenen zou ik Colombia, Peru en Bolivia aanraden denk ik. Goede hostels, sociale backpackers vibe met een mooie mix van reizigers in alle leeftijden. Je kunt er bovendien talloze, superleuke (meerdaagse) tours doen, waarbij je je kunt aansluiten bij een groep. En reizen gaat er ook super makkelijk. Zelf spreek ik maar een paar woorden Spaans, maar ik heb me altijd prima gered in mijn eentje in Zuid-Amerika.

Veel mensen vinden het vervelend om op reis alleen te eten. Hoe ga jij hier mee om?
Ja, dat vond ik tijdens mijn eerste reizen ook lastig, maar nu ben ik eraan gewend en denk ik er niet eens meer over na. Zoveel mensen eten alleen! Het heeft alles met mindset te maken. Veel mensen denken dat iedereen naar ze kijkt als ze alleen aan een tafeltje zitten, maar geloof me, dat is echt niet zo. Het is een kwestie van gewoon doen, ontspannen en lekker om je heen kijken. Als het nog niet helemaal comfortabel voelt in het begin, zoek dan drukke restaurantjes op en neem een boek, reisgids of notitieboekje mee, zodat je wat te doen hebt tijdens het wachten op je eten. Ook kan het helpen om aan de bar of een grote leestafel te gaan zitten. Gegarandeerd aanspraak! En hoe lastig je het ook vindt, je moet het wel gewoon doen, want van in je hotelkamer zitten wordt niemand gelukkig.

Ga je voor het eerst alleen op reis? Lees dan ook Solo reizen voor dummies

Annemarie ikwilmeerreizen

 

Mohsin – Mohsin op wereldreis

Wie ben je?
Mijn naam is Mohsin Amdaouech, ik ben 27 jaar en Social Media blogger van ‘Mohsin op wereldreis’. Momenteel ben ik al meer dan 2,5 jaar op reis en geniet ik intens van mijn vrijheid en onafhankelijkheid. Ik ben begin 2015 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam voor de studie Commerciële Economie. Een week na mijn diploma uitreiking liet ik alles achter om op wereldreis te gaan, wat eigenlijk een ideaal moment is voor zo’n wereldreis. Je bent namelijk ongebonden aan verplichtingen van werk en jong genoeg om nog gevormd te worden door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Tijdens mijn studie werkte ik in een KPN winkel en spaarde mijn droom bij elkaar. Een week na mijn afstuderen stond ik met 17.000 euro en zonder studieschuld op het vliegveld van Rio de Janeiro. Ik gunde mijzelf een jaar om te doen waar ik echt intens gelukkig van word en nu houdt het maar niet op! Ik heb van Zuid- naar Noord-Amerika gereisd, van Afrika naar Azië en Australië. Van landen als Bolivia naar Iran, van Australië tot aan IJsland. What’s next?

Wat was de eerste reis die je alleen maakte? Weet je nog hoe je je voelde voor vertrek?
Ik denk dat mijn allereerste reis in 2010 het meest spannende was. Ik was 20 jaar met een babyface van een twaalfjarige. Ik ben van Marokkaanse komaf en in mijn omgeving deed niemand zoiets. Vooral niet twee maanden lang door Azië reizen in je uppie. Iedereen verklaarde mij voor gek. Ik dacht “Waarom zou ik iets niet doen, omdat andere mensen het geld, de interesse, tijd of passie er niet voor hebben?”. Die stap heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.

Wat zijn je favoriete solo reis bestemmingen?
Hmm, dat is moeilijk. Het is alsof je tussen je kinderen moet kiezen (als je die hebt). In elk land bewaar ik mooie herinneringen. India was heel indrukwekkend, maar ook mijn reis door Colombia. Kijk als je bijvoorbeeld naar Thailand gaat, het mekka voor backpackers dan leer je overal mensen kennen. Je moet als solo reiziger wel sociaal zijn en zelf op mensen afstappen. Juist doordat je alleen bent, word je toegankelijk voor mensen. Zo heb ik gratis vliegtickets gekregen of genoten van een VIP plek op de Formule Grand Prix in Abu Dhabi. Mensen zijn goed.

Veel mensen vinden het vervelend om op reis alleen te eten. Hoe ga jij hier mee om?
Haha, nee daar heb ik geen moeite mee. Meestal ontmoet ik wel mensen. Daarnaast heb ik mijn 80 duizend volgers die met mij zijn, als ‘online reisbuddy’s’. Ik eet zelf alleen halal eten en daarmee heb ik altijd weer een uitdaging te pakken. Dus als ik eenmaal kan eten dan ben ik al heel gelukkig.

Benieuwd naar meer leuke solobestemmingen? Lees dan ook Zes ideale bestemmingen om alleen te reizen

mohsin op wereldreis

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.