Spaans leren in Peru

door Laura
Spaans leren in Peru
Laura
Laatste berichten van Laura (alles zien)

Vijf jaar geleden kwam ik naar Zuid-Amerika met nul kennis van de Spaanse taal. Ik dacht dat ik met handen- en voetenwerk ver zou komen, maar niets bleek minder waar. Nou ja uiteindelijk kom je er wel, maar wat basiskennis van het Spaans is eigenlijk onmisbaar; het maakt het het reizen een stuk gemakkelijker. Daarnaast is het leuk als je een beetje kunt kletsen met de locals. Krijg je meteen een hoop respect voor als ze alleen al zien dat je het probeert! 🙂

Spaans leren in Zuid-Amerika

Dit keer besloot ik wel Spaans te leren en ben ik op zoek gegaan naar wat voor mij de beste plek zou zijn. Chili, Argentinië, Bolivia, Colombia of Peru? Na veel gelezen te hebben op forums op internet kwam ik erachter dat ze in landen zoals Chili en Argentinië behoorlijk met een accent spreken. De Chilenen slikken de helft van hun zinnen in en de Argentijnen gebruiken heel veel ‘sssss’ in hun zinnen. Waar bijvoorbeeld ‘pollo’ (kip) in het Spaans wordt uitgesproken als ‘pojo’ zeggen de Argentijnen weer ‘posso’. Oké, waar spreken ze dan wel duidelijk en verstaanbaar Spaans?

Uiteindelijk heb ik het idee dat Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador de beste opties zijn. Ecuador staat niet op mijn lijstje om te bezoeken maar Peru, Colombia en Bolivia wel. Ik hoor dat vooral Peruanen heel duidelijk en goed verstaanbaar Spaans blijken te spreken. Na nog wat meer zoekwerk weet ik dat Cusco, de voormalige hoofdstad van het rijk van de Inca’s, een schitterende stad is waar ze mooi Spaans spreken en een leuke uitvalsbasis is voor alle interessante sightseeing plekken in de buurt zoals Machu Picchu en het Titicacameer.

Talenschool in Cusco

In de Facebook groep ‘Midden- en Zuid-Amerika backpackers’ lees ik positieve berichten over de school Proyecto Peru. Goede lessen, kleine klasjes, leuke tours naar verschillende plekken in de omgeving, precies wat ik zoek. Het ziet er allemaal goed uit, dus ik besluit de knoop door te hakken; ik ga Spaans leren in Cusco!

Via de website van Proyecto Peru boek ik de ‘summercourse’ van vier weken. Dat het in december geen zomer is en ze in Peru überhaupt geen andere seizoenen dan het droge en natte seizoen kennen blijkt niet uit te maken. De ‘summercourse’ wordt  het hele jaar door aangeboden 🙂 Het pakket is inclusief vijf dagen per week drie uur per dag Spaanse les, vier weken verblijf bij een gastgezin inclusief alle maaltijden en tours in de weekenden naar Machu Picchu, het Titicacameer, een dagje raften en een dagje naar de Heilige Vallei van de Inca’s. Ook boek ik nog de ‘Lima package’. Ik vlieg ’s avonds vanuit Nederland naar Lima in Peru en wordt opgehaald vanaf het vliegveld en naar een hotel in Lima gebracht. De volgende ochtend word ik weer naar het vliegveld gebracht voor mijn vlucht naar Cusco. In totaal komen de kosten voor de cursus op €1500 uit.

Proyecto Peru

Het lijkt me heel interessant om te integreren in het echte Peruaanse leven en dus te verblijven bij een Peruaanse familie. Hoe leven zij? Welke tradities hebben ze? Spreken zij een beetje Engels of moet ik gelijk vanaf het begin alleen maar Spaans spreken? Wat eigenlijk wel heel handig zou zijn om in een korte tijd Spaans te leren…. Dus ja, laat mij maar bij een gastgezin logeren waar ook nog eens alle maaltijden bij inbegrepen zit, super! Leuk dat er weer eens een bordje eten klaar staat als ik uit school kom 😉 Dat is lang geleden!

Wat heb ik geleerd in 4 weken?

Inmiddels zitten mijn lessen bij Proyecto Peru er al weer op. Ik heb vanaf december 5 dagen per week les gehad. Het bleek laagseizoen te zijn en er waren weinig andere studenten waardoor mijn groepslessen privé lessen werden. Ik moest daar wel even aan wennen; alle aandacht ging naar mij uit en dat maakte de lessen ook meteen heel intensief. Na drie uur les was ik iedere keer vreselijk gesloopt; wat een hoop informatie! Het is daarom belangrijk om een goede klik met je leraar te hebben want dat maakt het studeren een stuk leuker. Gelukkig had ik die klik zeker. Ik kreeg les van Lydha, een leuke meid die al tien jaar les geeft op de school. Ik kreeg les op beginnersniveau, dus alles ging tranquilo. Van vragen stellen en gesprekjes voeren tot grammatica en spelletjes om m’n woordenschat te vergroten; alles werd behandeld tijdens de lessen.

Naast de lessen organiseert de school ook kleine ‘field trips’ om Spaans te oefenen. Zo zijn we naar een alpacaboerderij geweest, en ben ik samen met Lydha naar twee museums geweest. Eerst een museum met schilderijen van een lokale schilder en later nog het chocolade museum. Dat laatste sprak mij het meest aan als chocolade freak! Tijdens zo’n uitje sprak ze bijna alleen maar in het Spaans tegen me en wilde ze dat ik ook Spaans sprak. Handig..  zo leer je erg snel!

alpacaboerderij

Ik heb in vier weken tijd dus zeker wat basiskennis van het Spaans geleerd zodat ik in ieder geval kan vragen waar de bus stopt nu ik door de rest van Peru ga reizen. Om de grammatica goed onder de knie te krijgen zou ik veel langer lessen moeten volgen (dan had ik bijvoorbeeld ook de verleden tijd geleerd) en veel meer moeten oefenen in de praktijk. Een klein praatje met de locals lukt wel maar het blijft een soort mix van Spaans en Engels (ook wel ‘Spanglish’ genoemd hier 😉 ). Het reizen verloopt in ieder geval een stuk makkelijker en ik denk dat ik uiteindelijk toch het meest leer in de praktijk.

Ik heb genoten van het verblijf in mijn gastgezin. Ik heb er echt de Peruaanse cultuur meegemaakt, hoe de mensen leven. Ook hebben we samen op traditionele wijze Kerst en Oud en Nieuw gevierd. Mijn gastgezin bestond uit moeder Yoni, dochter Wendy en haar man Branco en hun twee kinderen; Raffael (2 jaar) en Luana (4 jaar). Verder woonden er ook twee Belgische meisjes in een apart gedeelte van het huis. Ik had mijn eigen slaapkamer en deelde de badkamer met de twee meiden. Het eten bestond uit drie maaltijden per dag. Gevarieerd eten ook, al bestond de lunch en diner wel vaak uit rijst 🙂

Ik kan Proyecto Peru zeker aanbevelen als je Spaans wilt leren in Peru. Klassen bestaan uit maximaal vier personen dus je krijgt alle aandacht tijdens de les. Gastgezinnen worden met zorg uitgekozen door de school, dus je komt zeker goed terecht. De school biedt buiten de les van alles aan, zoals vrijwilligerswerk of het leren van ‘quecha’, de taal van de Incas. Deze taal wordt bijvoorbeeld nog op de eilanden op het Titicacameer gesproken.

Heb jij ook Spaans geleerd in Peru of een ander land in Zuid-Amerika? Laat een reactie achter onder dit bericht.

kerst

Lees meer

1 reactie

Iris Maas januari 28, 2022 - 8:32 am

Wat leuk om te lezen! Mijn dochter is 18 en wil in September ook Spaans leren innPeru om vervolgens verder te reizen door Zuid – Smerika. Ik vraag me af waar ik een all around the world vliegticket kan kopen?

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.