6 dingen die je moet weten als je Spaans wil leren in Latijns-Amerika

door Chantal
spaans leren zuid-amerika

Toen ik voor het eerst naar Zuid-Amerika ging sprak ik eigenlijk geen woord Spaans. Mijn beslissing om vier weken rond te reizen door Argentinië was nogal last-minute geweest, waardoor er weinig tijd over bleef voor de voorbereidingen. Maar over dat Spaans maakte ik me niet zo druk, dat zou wel los lopen. Overal ter wereld wordt wel wat Engels gesproken toch?

Dat viel tegen…! Op het vliegveld van Buenos Aires ging het al ‘mis’. Daar werd nauwelijks Engels gesproken, zelfs niet bij de McCafe van McDonald’s waar ik een cappuccino bestelde (‘Quieres azucar?’ Uhh wat?). En dat ging eigenlijk de hele maand zo in Argentinië. Begrijp me niet verkeerd, ik vond mijn hostels, de busstations en stapte zelfs in de juiste bus, maar daar bleef het bij. De mensen waren erg vriendelijk maar spraken vrijwel geen Engels en in het Spaans kwamen we niet verder dan ‘De donde eres?’ ‘Yo soy de Hollanda’. Onwijs jammer want als soloreiziger is het juist zo leuk om een praatje te kunnen maken met de locals en zeker in Zuid-Amerika waar de mensen zo gastvrij zijn. Ik nam me daarom direct voor dat ik voor mijn volgende reis naar Latijns-Amerika er voor zou zorgen dat ik in ieder geval wat basic Spaans zou kunnen spreken.

Cursus Spaans

Ik begon met lessen in Nederland in mijn woonplaats Rotterdam bij ‘La Española’. Daarna een korte cursus in Madrid en later ook in Costa Rica en Nicaragua. Het Spaans dat je in Nederland of Spanje leert, wordt Castellano genoemd. Dit wijkt iets af van het Spaans dat in Latijns-Amerika wordt gesproken maar dat is geen probleem. Zelf vind ik het Spaans dat in Latijns-Amerika wordt gesproken iets makkelijker, vooral de uitspraak. In Costa Rica volgde ik een cursus Spaans gecombineerd met yoga in Montezuma (leuke plek!) en in Nicaragua had ik les in de gezellige stad Granada. In de middag volgde ik er salsa lessen (niet via de school, maar via een docent die ik zelf gevonden had).

Ga je voor langere tijd op reis, zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent.
Lees ook: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

Spaans leren Costa Rica

Spaans leren in Midden- of Zuid-Amerika

1) De kosten van een cursus kunnen enorm verschillen per land
Welk land spreekt je het meeste aan? Waar zou je het liefst wat meer tijd doorbrengen? Een cursus Spaans is een goede manier om de cultuur van een land beter te leren kennen, maar sta ook even stil bij het budget dat je te besteden hebt. De kosten van Spaanse les lopen namelijk nogal uiteen in Latijns-Amerika. Zo staan bijvoorbeeld Guatemala, Nicaragua en Bolivia bekend als de goedkopere landen en zijn Chili, Argentinië, Costa Rica en Colombia wat duurder.

2) Elk land heeft een eigen accent en niet elk accent is even makkelijk
Iets anders om rekening mee te houden is het accent in de verschillende landen. Niet alle accenten zijn namelijk even goed te verstaan. Landen als Peru, Mexico en Colombia staan er om bekend dat het accent redelijk neutraal is. De mensen zijn hier meestal goed te volgen. Het Spaans in Chili, Argentinië, Cuba en Panama kan wat lastiger zijn. Zeker voor beginners. In Argentinië wordt bijvoorbeeld veel slang gebruikt.

3) Cursussen zijn er in allerlei soorten en maten
Wat voor cursus wil je doen? Alleen Spaans of bijvoorbeeld een combinatie met yoga of surfen? Wil je graag privélessen volgen of juist liever lessen in groepsverband? In de kustplaats Montezuma in Costa Rica had ik een week les bij een talenschool die ook yoga en surfen aanbood. De lessen Spaans volgde ik samen met twee klasgenootjes. De school was een soort hotel en school in één op nog geen 100 meter van het strand. Dat was enorm gezellig, want hier trok ik elke avond met de andere cursisten op. In Nicaragua volgde ik privéles. Privéles is in Nicaragua vrij standaard net als in landen als Guatemala of Bolivia. In tegenstelling tot de de lessen in Costa Rica was dit heel goedkoop en leerde ik er veel doordat  de lessen 1 op 1 waren, maar het was wel een stuk minder gezellig omdat ik weinig andere cursisten leerde kennen. Vaak is er naast de les ook nog de mogelijkheid om je voor een activiteitenprogramma in te schrijven. Vind je het belangrijk om ook andere mensen te ontmoeten, informeer dan van te voren hoe vaak er activiteiten georganiseerd worden.

spaans leren nicaragua

4) Het is meestal niet nodig om alles van te voren te regelen
Ben je een beginner dan is het handig om minimaal twee weken les te volgen. Met drie of vier weken les leer je een heleboel, maar je kunt zo’n periode ook opdelen. Bijvoorbeeld door twee weken les te nemen, vervolgens verder te reizen en je Spaans in de praktijk te oefenen en eventueel daarna weer wat lessen te nemen. In veel landen zul je zien dat het allemaal heel flexibel is, er zijn genoeg mogelijkheden en je hoeft echt niet alles direct vast te leggen. Tenzij je een hele specifieke cursus zoekt natuurlijk. Toen ik Spaanse les in Granada in Nicaragua wilde volgen, liep ik op maandagochtend een paar talenscholen binnen en kon ik maandagmiddag al beginnen. Zelf vind ik het het fijnst om in eerste instantie maar één week te boeken en na die week te besluiten of ik verder ga of niet. Ook in Nederland zijn er veel organisaties die cursussen in het buitenland aanbieden, maar dit is vaak een stuk prijziger. In de de wat grotere steden is er vaak heel veel aanbod en is het makkelijk om zelf iets te boeken.

5) Vaak zijn er verschillende accommodatie mogelijkheden die elk hun voor- en nadelen hebben
Meestal kun je zelf kiezen waar je verblijft als je een cursus volgt. Je kunt zelf een slaapplek regelen en bijvoorbeeld in een hostel of Airbnb overnachten, maar vaak zijn er ook mogelijkheden via de school zoals een huis waar meerdere cursisten verblijven of slapen bij een gastgezin (homestay). In een gastgezin draai je mee met het gezin; je eet samen en brengt een deel van je vrije tijd samen door. Van te voren weet je nooit precies wat je te wachten staat, dat hangt helemaal af van het gezin waar je terecht komt. Het voordeel is dat je ook buiten de les veel Spaans spreekt. Een nadeel van slapen bij een gastgezin is vaak minder privacy en minder flexibiliteit om zelf te bepalen wat je doet na de les en wat je eet. Zo kwam ik Nicaragua bij een gezin terecht waar groenten geen onderdeel uitmaakten van het eten en mijn kamer geen ramen had. Je moet dus echt een beetje geluk hebben met een gastgezin.

6) Je kan niet snel genoeg beginnen met oefenen
Heb je bedacht waar en wanneer je een cursus Spaans wilt volgen, probeer dan zo snel mogelijk in Nederland te beginnen met het oefenen van je Spaans. Duolingo is bijvoorbeeld een hele handige app waarmee je alvast elke dag 5 of 10 minuutjes aan je woordenschat kan werken. Je zult zien dat dit je onwijs helpt op het moment dat je in Latijns-Amerika bent. Ben je een echte Netflix addict? Kijk dan eens een van deze Spaanse Netflix series.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met Spaans leren in Midden- of Zuid-Amerika. Deel ze in de reacties onder dit bericht.

Lees meer

7 reacties

Iris augustus 8, 2018 - 12:59 pm

Hoi! Bedankt voor je tips. Ik ben erg geïnteresseerd in de Spaanse cursus die je gedaan hebt in Montezuma. Het lijkt me fijn om met andere leerlingen in een hotel te zitten en het te combineren met surflessen. Als ik het google krijg ik alleen meerdere scholen. Wat is de naam van de taalschool die jij gedaan hebt?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Iris

Reply
Alleenopreis augustus 12, 2018 - 8:21 am

Hoi Iris, de school waar ik les heb gehad heet Escuela del Sol. Volgens mij zijn ze verhuisd naar een plaatsje verderop, Cabuya.

Reply
Suzanne september 23, 2018 - 9:53 am

Hoi, leuk en informaties stukje!
Mag ik vragen hoeveel jij ongeveer kwijt was voor je cursus Spaans in Nicaragua?

Groetjes,

Suzanne

Reply
Suze Lynn juli 16, 2019 - 2:10 pm

Hey! Ik ben geinteresseerd om ook spaans te leren in Zuid-Amerika. Je vertelde dat je daar bekeek waar je spaans ging leren en bij verschillende scholen langsging. Ik vraag me af hoe je bij die scholen zijn gekomen, ik kan namelijk alleen maar dure scholen vinden vanuit Nederland.

Groet, Suus

Reply
Alleenopreis september 9, 2019 - 9:01 am

Hoi Suus, gewoon via Google en dan talenscholen die je vindt in Google Maps of met een eigen website (en dus niet via een website van een andere organisatie).

Reply
Gloria maart 17, 2021 - 6:42 am

Wat een leuk verhaal! Ik heb zelf 7 maanden in Costa rica gewoond en zou graag weer terugkomen en een bijspijkerlesje Spaans doen. Ik zit wel al op hoog niveau momenteel en soms is het moeilijker dan om iets goeds te vinden. Dat van surfen of yoga en taalles klinkt heel goed. Ik ga dat eens uitzoeken.
Dankje voor dit leuke blog!

(Nog een dingetje… Holanda schrijf je met 1 L anders wordt het uitgesproken als een Nederlandse J)

Reply
Chantal april 18, 2021 - 12:34 pm

Thanks voor de tip 🙂 Wat heerlijk 7 maanden in Costa Rica wonen! Ja je hebt gelijk, als je op hoog niveau zit is het soms wat lastiger en moet je wat langer zoeken.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.