De 10 leukste Spaanse series op Netflix

door Nicolien
Spaanse series Netflix
Nicolien

Ik ben begonnen met het leren van Spaans toen ik besloot om twee maanden door Colombia te gaan reizen. Nu ik weer in Nederland ben, kijk ik veel Spaanse series op Netflix. Ik voel me een stuk minder schuldig als ik drie afleveringen achter elkaar zit te kijken omdat ik eigenlijk mijn Spaans aan het oefenen ben 🙂

Mijn favoriete Spaanse series op Netflix

Ik heb vorig jaar zo’n drie maanden wekelijks privé les gehad. Mijn docente raadde me aan om eens een Spaanse serie te gaan kijken. Om de taal regelmatig te horen. Als echte Spaanse raadde ze me twee series aan die zich in Spanje afspelen; Velvet en Grand Hotel. Het Spaans dat in deze series gesproken wordt, komt dus overeen met wat ik tijdens de les leerde. Na een aflevering Velvet was ik helemaal afgeknapt. Bold and the Beautiful in het kwadraat 🙁 Er moeten toch betere series zijn?

1 | La casa de las flores (House of Flowers)

Houd je van familiedrama op een grappige en tikje absurdistische manier? Dan zit je hier goed. Haat, liefde, homo- en transseksualiteit, vreemdgaan, fraude, dubbellevens, zelfmoord, kinderen van andere vaders. Ja, er komen allerlei thema’s aan bod bij de familie De la Mora die zowel een bloemenzaak als een nachtclub runt. De serie speelt zich af in Mexico. Inmiddels staan er 3 seizoenen van La casa de las flores op Netflix.

2 | Valeria

De serie speelt zich af in Madrid en laat het dagelijks leven van Valeria en haar vriendinnen zien. Valeria is een schrijfster die worstelt met haar carrière en huwelijk. Het is een echte ‘feel-good’ serie die je zeker zal aanspreken als je houdt van de Spaanse cultuur en romantische komedies. Je zou Valeria misschien de Spaanse ‘Sex and the City’ kunnen noemen. De knappe acteur Maxi Iglesias speelt de rol van Victor in de serie en eigenlijk is het alleen daarom al de moeite waard om dit te kijken.

3 | Vis a vis

Vis a vis is een Spaanse serie op Netflix die zich afspeelt in de vrouwengevangenis Cruz del Sur. Het verhaal doet in eerste instantie aan ‘Orange is the New Black’ denken (oranje is nu geel), maar ik vind Vis a Vis persoonlijk een stuk spannender.  Macarena komt behoorlijk naïef en bovendien ‘onschuldig’ binnen, maar al snel heeft ze door hoe het er aan toe gaat in ‘el carcel’. Heb je Casa de Papel gevolgd? Dan zul je in deze serie twee bekende gezichten terug zien.

4 | Elite

Elite is een spannende serie die gaat over het leven van een groepje jongeren op Las Encinas; de meest exclusieve privéschool van Spanje.  Alles verandert als er twee jongens en een meisje van ‘eenvoudige komaf’ worden toegelaten op de school. Het is voor hen niet makkelijk om aansluiting te vinden. Er wordt veel geroddeld, geruzied en uiteindelijk loopt dit allemaal zo uit de hand dat er zelfs iemand vermoord wordt. Ook in deze serie zitten een aantal acteurs die eerder te zien waren in Casa de Papel. Inmiddels zijn er zes seizoenen verschenen van deze serie en deze serie blijft goed!

5  | Las Chicas del Cable (Cable girls)

Ik houd van drama, romantiek en sterke vrouwen in een historische setting. Deze serie heeft het allemaal. Vier telefonistes die zich ontwikkelen en ontworstelen begin jaren 20. Ik heb deze serie zelfs twee keer gekeken: de eerste keer met Nederlandse ondertiteling en de tweede keer met Spaanse ondertiteling. Dat laatste ging toch wel erg snel. Misschien toch nog een keer kijken?

6 | Perdida

Perdida is een superspannende misdaadthriller die draait om de verdwijning van het vijfjarige meisje Soledad in Valencia. Tien jaar later leidt een aanwijzing haar vader, Antonio Santos, naar Colombia. Hij slikt bolletjes cocaïne, wordt opgepakt en komt in de gevangenis terecht. Hij slaat de hulp van een advocate af want in de gevangenis start de zoektocht naar zijn dochter start. De vermissing blijkt onderdeel te zijn van een veel groter verhaal.

7 | Club de Cuervos

Nog een Mexicaanse serie. Club de Cuervos gaat over een broer en een zus die een voetbalteam leiden. Klinkt saai? Zeker niet! Isabel en haar broertje Chava zijn het continu oneens met elkaar en het gebrek aan wederzijds vertrouwen zorgt voor hilarische blunders. Het Mexicaans Spaans gaat wat langzamer dan het Europese Spaans en dat maakt het makkelijker te volgen maar aan de ‘slang’ moest ik even wennen. Ik kan niet wachten tot dat seizoen 5 beschikbaar is! En ik houd niet eens van voetbal 🙂

Ben je net begonnen met Spaans? Lees ook Snel Spaans leren voor beginners: 7 tips

8 | La Casa de Papel

Een super spannende serie die wat weg heeft van Ocean’s Eleven. Een bijzondere groep criminelen met uiteenlopende karakters en achtergronden overvallen de Spaanse Munt in Madrid. Het trage tempo van de serie intrigeert me. De groep spendeert dagen, weken in het gebouw. Gaat het ze lukken om weg te komen met de buit?

9 | Ingobernable

De eerste aflevering waarbij de Mexicaanse president vermoord wordt, greep me direct. De serie wordt al snel minder goed door verhaallijnen die vreemd ingekort worden. Toch bleef ik kijken; ik wilde weten wie het gedaan had en waarom. Seizoen 1 eindigt met een ware cliff hanger. Ik kijk uit naar het vervolg dat hopelijk iets beter in elkaar zit.

10 | Tiempos de Guerra (Marocco, Love in times of War)

Ook deze serie speelt zich af in de jaren 20. Ik zei al dat ik van een historische setting houd. De serie begint met een elite groep verpleegsters die afreizen naar Marokko om voor hun soldaten te zorgen. De Spanjaarden voeren daar een oorlog tegen de Riffijnen. Soldaten en verpleegsters: drama en romantiek gegarandeerd. Ik moet toegeven dat deze serie nogal zoetsappig en voorspelbaar is en toch kan ik het niet laten de volgende aflevering te kijken.

Tip: Op Netflix is het bijna bij elke serie mogelijk om Spaanse audio en ondertiteling aan te zetten. Zo kun je dus ook jouw favoriete (Engelstalige) serie gebruiken om Spaans te leren.

Lees ook: 6 dingen die je moet weten als je Spaans wilt leren in Latijns-Amerika

Lees meer

9 reacties

Julia juni 6, 2018 - 8:01 pm

Ik kan mij voorstellen dat bij het leren van een nieuwe taal je nogal benieuwd naar zal zijn. Ik ben ook aan het opfrissen van mijn Spaans, maar met series lukt het nog niet hoor.
Ze praten veels te snel, vind ik. Ik versta enkele zinnen misschien, maar terwijl ik aan het verwerken ben, is de serie voorbij haha.

Succes met de taal

Reply
Jennifer januari 11, 2019 - 6:38 pm

Goede keuzes voor Spaanstalige series, maar het doet me wel een klein beetje pijn dan Gran hotel niet op deze lijst staat! Een superleuke, dramatische en bij vlagen voorspelbare serie die draait rondom de eigenaren van een grand hotel in Spanje. Ook leuk is dat de serie al is afgelopen, dus geen cliffhangers maar wel ruim 6o fijne afleveringen!

Reply
Nicolien januari 17, 2019 - 10:45 am

Hoi Jennifer. Ik zal Gran Hotel nog een kans geven 🙂

Reply
Co | Op reis met Co januari 13, 2019 - 7:33 am

La Casa de Papel heb ik echt verslonden toen ik op reis was in Peru. Wat een toffe serie! En ja, het is best handig om zo ook wat Spaans te leren. Dank voor de tips, ik ga zeker een paar noteren van dit lijstje!

Reply
Nicolien januari 17, 2019 - 10:47 am

Hoi Co. Top combinatie toch? Netflix én Spaans leren 🙂
Ben benieuwd wat je van de andere series vindt!

Reply
Ingrid april 20, 2019 - 6:26 pm

Ik heb net O Sabor das Margaridas uitgekeken. Zeker een aanrader, vooral als je La Casa de Papel goed vindt. Heel spannend.

Reply
floris september 2, 2020 - 1:05 pm

Dank je voor het delen van deze leuke suggesties. Ik kijk ook vaker uit naar leuke series om te volgen, dus ik zal deze lijst zeker bekijken.

Reply
Chari november 29, 2020 - 10:11 am

Ik vind het jammer vind is dat Vivir sin permiso en Mar de plástico er niet bij staat,
het is natuurlijk een kwestie van smaak maar ik vind deze series ook goed.

Reply
Irene | Neneh's Choice februari 1, 2024 - 10:43 am

Ik vind Spaanse films ook zo geweldig. Vooral die met een wat rauwe sfeer zoals die van de regisseur Pedro Almodóvar.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.