10 tips voor Catania, Sicilië

door Chantal
tips Catania Sicilie

Vanaf Eindhoven vlieg ik op Catania aan de oostkust van het eiland voor een weekje vakantie op Sicilië. Tijdens mijn eerste bezoek aan Sicilië, ruim 20 jaar geleden tijdens de jaarlijkse zomervakantie in Italië met mijn ouders, stond Catania bekend als een gevaarlijke stad die we daarom ook niet bezochten. Ik had geen hoge verwachtingen van Catania maar wilde nu toch minimaal één dag gebruiken om deze obscure stad wat beter te leren kennen. Uiteindelijk kwam ik terug voor een extra dag en vond ik Catania de grootste verrassing van mijn vakantie op Sicilië. Buitenwijken kun je beter mijden, maar het centrum is heerlijk Italiaans. Ongepolijst, ruw en misschien zelfs met wat donkere randjes maar wel authentiek, levendig en vol historie en charme.

10 leuke tips voor Catania

1 | Piazza del Duomo

Een bezoek aan Catania begint op het Piazza del Duomo, het centrale plein van Catania met de indrukwekkende kathedraal. De eerste kerk op deze plek werd gebouwd in 1078 maar werd volledig verwoest door een aardbeving in 1963. Net als de rest van de stad trouwens. Na deze aardbeving werd de huidige kathedraal in barokstijl gebouwd. In het midden van het plein staat de Fontana dell’Elefante uit 1736 met de Egyptische obelisk en het uit lava gebeeldhouwde olifantje, het symbool van de stad. De obelisk en de olifant zijn pas later bij elkaar gekomen, beide werden gevonden onder het puin op andere plekken in de stad na de aardbeving van 1693. In een hoek van het plein vind je de Fontana dell’Amenano, genoemd naar de rivier die onder de fontein stroomt.

Voor €3 kun je de kerk beklimmen die vlak achter de Duomo staat. Vanaf de rand rond de koepel heb je een prachtig uitzicht over het Piazza del Duomo, het Piazza Università en de rest van Catania. En als het helder is kun je zelfs de vulkaan de Etna zien!

piazza duomo catania

2 | Vismarkt

Een plek die je echt niet mag missen als je in Catania bent, is de vismarkt. Oké het ruikt er naar vis, maar de markt vindt plaats in de open lucht dus dat valt echt hartstikke mee! Het steegje achter de Fontana dell’Amenano is net iets hoger gelegen en biedt daardoor een goed zicht op het lager gelegen plein. Zo kun je van een afstandje alles goed aanschouwen; het tonen van de koopwaar, de onderhandelingen over de prijs en het schoonmaken van de vis. En uiteraard gaat alles natuurlijk op z’n Italiaans; met luid volume en drukke handgebaren. Beter dan dit wordt het niet! Een puntzakje met verse vis of een bakje met inktvis eet je bij Scirocco Sicilian Fish Lab naast de markt.

catania vismarkt
markt catania

3 | Groente- en fruitmarkt

Als je vanuit de vismarkt naar het westen loopt, kom je al snel op de wat meer ontspannen groente- en fruitmarkt. De kleuren van deze markt zijn een lust voor het oog; prachtige knalrode tomaten, paarse aubergines en bloemkolen, groene artisjokken en enorme, roomkleurige stukken Parmezaanse kaas. En daartussen de Siciliaanse opaatjes en omaatjes die hier hun dagelijkse boodschappen doen.

4 | Asmundo Gisira Art of Living Boutique Market

Ben je op zoek naar een stijlvolle plek om te overnachten in Catania, dan is Asmundo Gisira de place to be. Dit hotel is gevestigd in een oud ‘palazzo’ en prachtig versierd met muurschilderingen, beeldhouwwerken en schilderijen. Een boeiende mix van modern en antiek. ‘s Ochtends is er een heerlijk, uitgebreid ontbijt met zowel zoetigheden als hartige lekkernijen. Het hotel heeft een fijn dakterras met ligbedden en prachtig uitzicht over de Etna.

asmundo gisira hotel

Asmundo Gisira Catania

5 | Winkelen

Als je vanuit het Piazza del Duomo in noordelijke richting loopt, dus de kant van de Etna op, kom je op de hoofdstraat Via Etnea. Deze straat zit vol leuke Italiaanse modewinkeltjes, koffietentjes en een Bialetti winkel vol met espresso machines in elke maat. In de zijstraten vind je fijne delicatessenwinkels zoals Wine & Charme (Via Vittorio Emanuele II) en La Salameria (Via Pacini).

6 | Palazzo Biscari

De grootste ‘hidden gem’ van Catania is waarschijnlijk Palazzo Biscari. Regelmatig wordt er om 12 uur ‘s middags een gratis rondleiding georganiseerd door verre familie van de prins van Biscari die dit paleis liet bouwen aan het eind van de 17e eeuw. Stuur de avond voor je het paleis wil bezoeken of ’s ochtends vroeg even een mailtje of het mogelijk is om deel te nemen aan de tour. Er zijn een aantal prachtige ruimtes te bezoeken en het verhaal over het paleis en zijn bewoners wordt met veel enthousiasme verteld.

biscari paleis

7 | Pasticceria Savia

Pasticceria Savia is de beste patisserie van Catania. Een snelle espresso drink je natuurlijk staand aan de bar (goedkoper) maar er is ook een heerlijk terras in de zon met uitzicht op de trappen van het Bellini park. In de vitrines van deze zaak staan alle typische Siciliaanse lekkernijen uitgestald; cannoli (wafels gevuld met zoete ricotta versierd met pistache nootjes), arrancini (gefrituurde risotto balletjes) en minne di Sant’Agata (gebakjes in de vorm van een borst).

savia catania

8 | Lekker eten

Ik heb op Sicilië nergens beter gegeten dan in Catania en het eten is er ook nog eens hartstikke betaalbaar. Een pasta of bord mosselen en vongole kost meestal nog geen tientje. Mijn persoonlijke favorieten in Catania zijn Pizzeria/Trattoria La Quartara (net achter het Piazza Università), La Pentolaccia (Via Coppola vlakbij het Teatro Massimo Bellini) en Trattoria da Antonio in de buurt van het kasteel Ursino. Voor de lekkerste en grootste pizza’s van Catania ga je naar Al Viccolo in Via del Colosseo. Achter restaurant La Pentolaccia vind je een heel leuk stukje Catania met veel streetart. In de zomer heeft La Pentaloccia hier een terras maar dat was tijdens mijn bezoek nog gesloten.

eten catania

9 | Amfitheater

Het Amfitheater op Piazza Stesicoro aan de Via Etnea werd gebouwd in de tijd van de Romeinen met lavasteen van de Etna. Omdat de restanten van het theater ondergronds liggen, loop je er makkelijk aan voorbij maar het is zeker de moeite waard om even door de gangen te lopen.

10 | Alibus

Vanaf het vliegveld van Catania sta je met de Alibus voor €4 binnen 20 minuten in het centrum van Catania. Dit is veel relaxter dan een huurauto, want het centrum is enorm druk en zoals je weet houden de meeste Italianen er nogal een pittige rijstijl op na. Vanaf Catania kan je heel makkelijk met de bus of trein naar Syracuse of Taormina. Ik huurde in Syracuse een auto via Sunnycars.

Lees meer over Syracuse, Noto, Ragusa en andere mooie plekken in het oosten van Sicilië in Vakantie op Sicilië: 7 tips.

Lees meer

1 reactie

Marija maart 5, 2024 - 12:44 pm

Hallo,

Hoeveel dagen heb je nodig voor Catania, aub?

Alvast bedankt! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.