10 leuke tips voor Gent

door Chantal
tips Gent

Vanaf Rotterdam Centraal pak ik de internationale trein naar Antwerpen om daar over te stappen op de trein naar Gent. Binnen 2,5 uur sta ik op het Sint-Baafsplein in hartje Gent. Ondanks de korte reisafstand, heb ik gelijk het vakantiegevoel te pakken. De sfeer is gemoedelijk en het bourgondische en ontspannen karakter van onze zuiderburen werkt aanstekelijk. Ik kom graag in Gent. Ik vind het een heerlijke stad, minder druk dan Brugge maar minstens net zo pittoresk. Het oude centrum is lekker compact en barst van de historische gebouwen, gezellige pleinen en leuke restaurants.  In dit artikel deel ik mijn 10 leukste tips voor Gent met je.

1 | Sint-Michielsbrug

Als je door de stad loopt waan je je in een openluchtmuseum. In de Middeleeuwen was Gent één van de rijkste steden van Europa door de bloeiende textielindustrie en dat zie je duidelijk terug in de architectuur. Vanaf de Sint-Michielsbrug heb je een prachtige uitzicht over de Korenlei en de Graslei.

2 | Kasteel Gravensteen

Het kasteel van Gent staat midden in de stad omdat het niet echt gebouwd is om de stad te verdedigen, maar vooral om de opstandige Gentenaren er aan te herinneren dat zij onder het bewind stonden van de graaf. In 1949 werd het kasteel voor het laatst bezet. Niet door soldaten maar door 136 studenten die protesteerden tegen de stijging van de bierprijzen.

De middeleeuwse burcht werd in 1894 volledig gerenoveerd. De architect nam het echter niet zo nauw met het historische uiterlijk en koos voor zijn eigen romantische interpretatie. Je kunt een groot aantal ruimtes in het kasteel bekijken en een collectie martelwerktuigen uit de tijd dat het kasteel als gevangenis werd gebruikt. Na je bezoek aan Gravensteen kun je schuin tegenover de ingang echte Belgische chocolade proeven bij chocolatier Daskalidès .

gravensteen

3 | Overnachten in het NH Belfort

Dit super centraal gelegen hotel is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Gent. Het ontbijtbuffet is enorm gevarieerd en je kunt er zelfs je eigen wafels bakken. Bekijk hier de beschikbaarheid.

4 | Holy Food Market

Natuurlijk vind je ook in Gent een foodhall en niet zomaar eentje. De foodhall van Gent is gevestigd in de 16de eeuwse Baudelokapel, een voormalig klooster. Je kunt er je eigen Magnum customizen, heerlijke Vlaamse mosselen of kroketjes eten of ‘Holy Water’ gin proeven. De Holy Food Market is elke dag geopend van 11:00 tot 23:00.

holy food market
groot vleeshuis

5 | Het Groot Vleeshuis

In de middeleeuwen was dit de plek waar het vlees in de stad werd verkocht om zo de kwaliteit te controleren en ook nu nog kun je hier heerlijke vleeswaren proeven. In de grote hal wordt zelfs ham te drogen gehangen. Ook kun je bij de winkel in de hal verschillende streekproducten kopen. Aan het Groot Vleeshuis vast, zit het Galgenhuis, het kleinste cafeetje van Gent met een gezellig terras. Tegenover het Groot Vleeshuis vind je bij Tierenteyn de beroemde pittige mosterd uit Gent. Voor €1,80 heb je al een potje. Voor de winkel vind je vaak een kraampje met een andere typisch Gentse lekkernij, het snoep ‘Gentse neuzen’.

6 | Food & Wine bar Le Botaniste

Wist je dat je in Gent per inwoner het grootste aantal vegetarische restaurants van alle steden in Europa heeft? Dit leuke vegan restaurant in de Hoornstraat is ingericht als oude apotheek met planken vol potten en dames in doktersjassen. Op de menukaart vind je daarom ook geen gerechten maar ‘prescriptions’. Ik schrijf mezelf de heerlijke groenten tajine met Marokkaans gekruide aardappelen, groenten, quinoa, rozijnen en olijven met huisgemaakte limonade voor en knap er inderdaad van op!

le botaniste
belfort gent

7 |Belforttoren

Op het Sint-Baafsplein vind je de 83 meter hoge Belforttoren. Vroeger werden de stadsrechten van Gent bewaard in een koffer in een kamer in de toren. De draak op de top van de toren bewaakte deze rechten en hield de stad in de gaten. Voor €8 kun je de toren beklimmen en van het prachtige uitzicht over de stad genieten. Of neem de lift vanaf de eerste verdieping 🙂 . Aan de voet van de toren vind je de Lakenhalle (vroeger het centrum van de textielindustrie) en de Mammelokker (Gents dialect voor ‘borstzuiger’), een voormalige cipierswoning . Op de gevel van de cipierswoning is de bijzondere legende afgebeeld van gevangene Cimon die tijdens bezoekuren stiekem van de moedermelk van zijn dochter Pero dronk en zo ondanks het voedseltekort in de gevangenis lekker fit bleef.

8 | Pizza eten bij Otomat

Een tip voor de liefhebbers van Belgische bier: Bij Otomat aan de Kleine Vismarkt eet je pizza’s met ‘the Duvel inside’. Het pizzadeeg wordt hier namelijk gemaakt met Duvel-biergist.

otomat gent

9 | Sint-Baafskathedraal

In de Sint-Baadskathedraal hangt het belangrijkste werk van de Vlaamse kunstgeschiedenis: ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de schilder van Eyk uit 1432. Een deel van het schilderij werd in 1934 gestolen en er wordt nog steeds naar gezocht. Zorg ervoor dat een Gentenaar (een gids of iemand in de kroeg) je het spannende verhaal vertelt over de diefstal van dit schilderij want een aflevering van CSI is er niets bij! Ook is er in de kathedraal een werk van Rubens te zien en kun je de ondergrondse ruimtes bezoeken.

10 | Gentse Feesten

Elke zomer staat Gent twee weken lang volledig in het teken van de Gentse Feesten. Een groot festival waarbij de stad prachtig verlicht wordt en op veel plekken muziekoptredens zijn. Ondanks de drukte overheerst tijdens de feesten de gezellige sfeer die ik zo typisch vind voor Gent. Het feest is voor jong en oud, iedereen doet mee. De feesten vinden dit jaar plaatsen van 13 tot 22 juli. Boek je hotel ruim van tevoren want de stad is hartstikke druk in deze periode!

gentse feesten

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.