8 tips voor een weekendje Kortrijk

door Vera
tips Kortrijk
Vera
Laatste berichten van Vera (alles zien)

Zin in een stedentripje dichtbij huis maar heb je Antwerpen, Gent en Brugge nu wel gezien? Time to Momo, bekend van de stadsgidsen met handige wandelroutes, koos het Vlaamse Kortrijk in België als stad van de maand juni. Een goede reden om deze stad te ontdekken!

Kortrijk is een bourgondische en creatieve stad aan het water. Met 75.000 inwoners een grote stad maar het gevoel is dorps en vertrouwd. Het historische centrum is relatief klein waardoor je er eenvoudig de weg kunt vinden. Bovendien kom je makkelijk in contact met de vriendelijke en behulpzame inwoners, die trots zijn om toeristen te ontvangen in hun stad. Zelfs een vrouw van bijna 90 hielp me op weg naar de leukste winkeltjes! Geweldige omstandigheden voor een solo reiziger dus.

Met de trein ben je vanuit Amsterdam ruim 3,5 uur onderweg. Gelukkig hoef je alleen over te stappen in Antwerpen dus je kunt relaxt zitten met een boekje, de Time To Momo gids uitpluizen of dit blog lezen om je vast voor te bereiden op de leukste must sees.

8x leuke hotspots in Kortrijk

Elza, de schrijfster van de gids én Kortijkzaan (inwoner van Kortrijk) neemt mij mee op sleeptouw door haar stad. We beginnen op de Grote Markt in het prachtige oude centrum van Kortrijk. Op de route passeren we het stadhuis, de Sint-Maartenskerk en het sfeervolle Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed). Vol historie deze stad, maar ook modern want Kortrijk barst van de trendy winkels en hippe horeca gelegenheden. Ik zette acht tips voor je op een rij.

1| Byttebier

Byttebier is één van de vele conceptstores in Kortrijk. Naast het winkelgedeelte (Chapter 4) met een ruim assortiment aan postkaartjes, lifestyleboeken en interieurspullen, kun je er ook goed lunchen bij restaurant La Cantina. Het zonnige terras zit binnen no time vol en je ziet er de heerlijkste gerechten voorbij komen. Dat eigenaresse Lieve weet wat ze serveert, is geen verrassing; ze schrijft al jaren foodblogs en dat proef je!

Byttebier

2 | Theoria

Al van jongs af aan ben ik een groot liefhebber van boekhandels. Iedere zaterdagochtend ging ik met mijn vader naar de boekhandel om de hoek waar hij zijn krant kocht en ik een nieuw boek mocht uitzoeken. Een bezoek aan Boekenhuis Theoria was voor mij dus absoluut een must. Vroeger werd dit pand gebruikt als concertgebouw en casino. Nadat het enkele decennia als bisschoppelijke lagere school fungeerde, heeft het nu zijn culturele functie teruggekregen. Beneden vind je de boekenwinkel en het café. Op de bovenverdieping is de concertzaal omgetoverd tot studieruimte en ook is er een boekenkeuken geopend waar auteurs van kookboeken regelmatig demonstraties geven. Boeken zijn een rode draad in dit huis, waar de eigenaren overigens zelf ook wonen. Geen wonder dat ik me zo thuis voel hier!

Theoria Kortrijk

3 | Texture museum

In de 19de en 20ste eeuw was Kortrijk het centrum van de vlasnijverheid. Nog steeds is het een belangrijk plek voor de textielindustrie. Wil je meer weten over vlas en linnen in het verleden en heden, dan is het Texture Museum zeker de moeite waard. En vergeet niet de gezellige museumbistro Kaffee Damast te bezoeken.

4 | Pand.A

Een andere culturele must see is Pand.A, gelegen aan het Conservatoriumplein, beter bekend als het muzikale hart van Kortrijk. Hier vinden regelmatig muzikale optredens plaats en binnen draaien ze er een ruime collectie LP’s. Dit stadscafé biedt naast lokale biertjes en suikervrije frisdranken ook een uniek eetconcept. Met verse streekproducten worden verschillende maaltijden bereid in weckpotten. Binnen staan in een vitrine ‘De Potjes’ en nadat ik voor een overheerlijke Ceasar salad koos, nam ik plaats op het zonnige buitenterras. De vriendelijke jongedame die ‘subiet’ mijn drankje kwam brengen maakte me meteen weer verliefd op de Vlaamse taal en gastvrijheid.

pandA-kortrijk

5 | Buda Beach

De rivier de Leie heeft door zijn ligging een betekenisvolle waarde in deze stad. Er is een splitsing in de rivier waardoor er een soort eiland ontstaan is in het stadscentrum, genaamd Buda-eiland. Deze naam stamt uit de 17e eeuw toen een Franse bouwmeester gelijkenissen zag tussen dit eiland en de Hongaarse hoofdstad Budapest. Veel water betekent ook veel bruggen en bij het zien van de infrastructuur wordt meteen duidelijk waarom deze designstad sinds kort deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network. De infrastructuur is ontzettend modern en heeft een erg luxe uitstraling. Tijdens een wandeling door dit gedeelte van de stad is een bezoek aan Buda Beach zeker aan te raden. Mocht het zonnetje zich laten zien is het heerlijk toeven. Uit de zeecontainer pak je een strandstoel waar je vervolgens luierend met een Omer biertje in je hand geniet van het uitzicht op de Leie.

Tip: bij Buda Beach maar ook bij sommige conceptstores in Kortrijk kun je niet pinnen. Het is dus een aanrader wat cash op zak te hebben.

Buddabeach Kortrijk

6 | Lily’s Noodle House

Dat de uitermate vriendelijke burgemeester een grote rol heeft gespeeld in het behalen van het UNESCO  lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network is zeker. In zijn beleidsvoering de afgelopen jaren stond innovatie centraal. Zo is de verlaagde Leieboorden onlangs omgetoverd van parkeerplaats tot ontmoetingsplaats voor locals en toeristen. Zowel op de kade zelf als in de vele nieuwe restaurantjes. Een aanrader is Lily’s Noodle House. Zo nieuw dat deze niet in het boekje op is genomen maar zeker de moeite waard voor een bezoek. De 23-jarige Lily werd geïnspireerd tijdens haar reizen en heeft overheerlijke Japanse gerechten op de kaart staan. Buiten de lekkere ramen-, noedels- en rijstgerechten is het een uitermate geschikte plek voor een aperitief. Met een glas Sake in de hand en oosterse hapjes op tafel geniet je van het uitzicht op de Broeltorens; het beeldmerk van Kortrijk.

broeltorens kortrijk

7 | Bakkerij Hoornaert

Bij een stedentrip hoort natuurlijk ook een kleinigheidje voor het thuisfront. Bij Bakkerij Hoornaert kan je de twee lokale specialiteiten kopen; Kortrijkse beschuiten en de Kortrijkse Kalletaart. Beide een typische lekkernij voor bij een kop koffie of de beschuiten voor bij een kaasplankje.

8 | Parkhotel

Tegenover het station van Kortrijk ligt het Parkhotel. Een geweldige locatie voor dit moderne hotel met ruime kamers. Het ontbijt is om je vingers bij af te likken – van het verse fruit tot de vers gebakken broodjes en de eieren die ter plekke voor je bereid worden. De Jules Bar is later op de dag erg populair, zowel hotelgasten als locals komen hierop af voor een glas wijn met tapas. Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid van het Parkhotel.

De Time To Momo miniguide Kortrijk is in juni gratis verkrijgbaar bij boekhandels in België en Nederland en te downloaden op de website.

Lees meer

1 reactie

Bob juni 13, 2018 - 8:37 am

Dag Vera, de bar aan Buda Beach heet Bar Amorse. Wij voorzien idd strandstoelen voor onze klanten, maar serveren geen Omer. We hebben een mooi aanbod andere lekkere bieren & heerlijke cocktails. Spring gerust eens binnen om onze verse mojito te proeven!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.