Historisch Toledo in Spanje in één dag

door Eva
toledo spanje
Eva

Op vijftig minuten rijden van Madrid ligt de stad Toledo. Of ja, het voelt meer als een dorp. Of eigenlijk als een groot openluchtmuseum. Toledo is een bijzondere plek om te zijn, het is een van de oudste steden van Spanje en voor Nederlandse begrippen erg bergachtig. Ik was hier een hele zondag, maar dat was eigenlijk te kort. Er is zoveel te zien!

De leukste bezienswaardigheden van Toledo

De stad zelf is eigenlijk al een museum op zich; de mooie straatjes in Toledo zijn perfect om gewoon doelloos door te slenteren. De meeste straatjes zijn zo klein en slingerig dat kaartlezen écht onmogelijk is, voor mij tenminste. Maar daarnaast zijn er in het centrum en daarbuiten nog ontzettend veel ‘echte’ musea en monumenten om te bezoeken. Toledo is bovendien een stad waar Joden, Moren en christenen eeuwenlang samen leefden. Dat betekent dus dat je er kerken, moskeeën én synagogen kan bekijken. Zeker doen!

Toledo centrum

1 | De kathedraal
Ga zeker naar de kathedraal. Deze is belachelijk duur voor niet-Spanjaarden (€10), maar echt de moeite waard. Ik heb best veel kerken gezien in mijn leven en ben niet snel onder de indruk, maar van deze wel. Het is er zo groot en mooi en schoon. Wel druk. Maar zo mooi. Op niet-zondagen kan je ook de toren op, schijnt ook indrukwekkend te zijn.

2 | Mosque of Cristo la Luz
Wat een rustige plek is dat. Ik vond het best interessant om een oude moskee te zien er een rondje omheen te lopen. Wel is het vrij klein. Er is een mooi uitzicht over een gedeelte van de stad en het interessante is dat er een bord staat met (Engelse!) uitleg over de gebouwen die je kan zien in de verte.

3 | Synagoge of Santa Maria la Blanca
Deze is ook vrij klein, maar net zo mooi en rustig als de moskee. En kom op, als je een kathedraal en moskee heb bezocht, kan je het niet maken om de synagoge over te slaan toch?

4 | Museo de El Greco
Vond ik een tof museum én is gratis op zondag. Ik ben geen kunstliefhebber per se en al helemaal geen kenner, maar dit museum was ook voor mij interessant. El Greco was een beroemde man en niet voor niks, hij heeft mooie dingen gemaakt! Het museum zelf is leuk, volgens mij hebben ze geprobeerd zijn huis na te maken. Dat is cool want het is echt zo’n huis waarin ik graag zou willen wonen.

5 | Santa Cruz
Dit museum is ook gratis op zondag en ook een bezoekje waard. Als je het museum binnen loopt vind je allemaal oude schilderijen. Ik was een beetje teleurgesteld want dit is niet zo mijn ding. Toch ben ik doorgelopen en dat was goed, want ineens was daar een nogal geheimzinnige tentoonstelling. Ik snapte er weinig van, maar de zaal was zo donker en de kunst zo mysterieus. Vind ik leuk! Verder zijn er in het museum nog meer doorgangetjes, een mooie buitenplaats en nog een paar tijdelijke tentoonstellingen (voornamelijk moderne kunst geloof ik). Ik word er blij van als een museumbezoek een soort ontdekkingstocht wordt en dat was bij beide musea het geval.

toledo santa cruz

Tips voor Toledo

  • Skip de Santo Tome kerk. Hier hangt een heel beroemd schilderij van El Greco, maar verder is er niks bijzonders te zien. Dus, tenzij het echt je wens is om dit schilderij te zien, lekker doorlopen.
  • Op zondagen zijn veel dingen gratis, maak daar gebruik van. Let wel op de openingstijden, sommige musea gaan vroeg dicht op zondag (14.00 of 15.00). Ga dus op tijd! Een globale planning komt ook wel van pas. Denk ik. Want ik had dat dus niet en dat was stressvol soms omdat ik alles wilde zien maar de helft ineens dicht was.
  • Vanaf de Mirador del Valle, net buiten de stad, heb je een prachtig uitzicht over Toledo. Om op dit punt te komen neem je het toeristentreintje of ga je lekker lopen. Andere mooie uitzichtpunten zijn de torens van de Iglesia de San Ildefonso Jesuitas en het café van het Alcazar.

toledo utizichtpunt

  • Ik was in Toledo in februari, buiten het hoofdseizoen. Hoewel ik bij de meeste dingen (op de kathedraal na) nog gewoon kon doorlopen zonder te wachten, was het toch al vrij druk op straat. Minstens 90 procent van de mensen die ik zag in Toledo was toerist, dat maakt ook dat de hele stad aanvoelt als een soort attractie. Niet per se storend, maar verwacht niet dat je de enige bent op ontdekkingstocht.
  • Zwaarden en marsepein zijn typische Tolediaanse dingen die je gezien (of geproefd) moet hebben. Dat wist ik van te voren niet, maar ik had het snel door; de winkels staan er vol mee! Dus mocht je nog een zwaard of harnas nodig hebben, koop het daar. En probeer zo’n marsepeintje, een beetje suiker is nooit mis toch?

toledo marsepein

  • Cuéntame Toledo organiseert elke dag om 11:00 een ‘free walking tour’. De tour duurt 1,5/2 uur en leert je alles over de geschiedenis van de stad.
  • Ik nam de bus vanaf Plaza Elíptica in Madrid, deze brengt je binnen vijftig minuten naar Toledo. Vond ik helemaal prima! Je zou er ook voor kunnen kiezen om de trein te nemen vanaf Atocha. Je betaalt dan ietsje meer, maar je bent dan ook iets sneller in Toledo.

Natuurlijk is de ‘leuk of interessantheid’ van een museum of monument nogal afhankelijk van je eigen interesses. Dus lees je lekker in (of niet) en maak een strakke planning (of niet). Een dagje Toledo is in ieder geval echt een leuk uitstapje als je in Madrid bent. Een dag is lang genoeg om de sfeer te proeven en een paar musea te bezoeken, maar zelfs ik als niet-per-se-kunstliefhebber had me hier nog wel een extra dagje kunnen vermaken.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.