Vakantie op Sardinië: 6 tips

tips sardinie vakantie

Wist je dat het Italiaanse eiland Sardinië een van de populairste vakantiebestemmingen is bij de Italianen zelf? Ik hoorde denk ik voor het eerst over Sardinië toen ik 10 jaar geleden een tijdje in Rome woonde. In de zomer vlucht iedereen de stad uit, naar het strand. Soms in de buurt van Rome maar vaak ook naar Sicilië of Sardinië. Italianen staan er om bekend dat ze van het goede leven houden en genieten van alles wat daar bij hoort. ‘Il dolce far niente’, het zalige nietsdoen. Dat ze daar juist Sardinië voor uitkiezen, maakte me nieuwsgierig naar het eiland.

Deze herfst wilde ik er nog even kort tussen uit om nog eventjes van de laatste zonnestralen te genieten voor het echt winter wordt. In mijn zoektocht naar goedkope tickets stuitte ik op een retourtje Alghero met Ryanair voor nog geen €70. De perfecte kans om Sardinië nu eindelijk eens zelf te ontdekken. En ondanks mijn hoge verwachtingen kan ik je zeggen dat dat absoluut niet tegen viel; wat een heerlijk eiland! Ben je ook benieuwd naar Sardinië? Ik heb zes tips voor je op een rijtje gezet.

6 handige tips voor Sardinië

1 | Ga in het voor- of najaar
Bezoek Sardinië in het laagseizoen. Niet alleen zijn de vliegtickets goedkoper maar het is er ook een stuk minder druk. In juli en augustus reizen veel Italianen af naar het eiland waardoor het op sommige plekken echt enorm druk kan zijn! Ik bezocht Sardinië eind september; het was er op de meeste plekken heerlijk rustig maar nog steeds prachtig weer. Bijna elk dag scheen de zon en de temperatuur schommelde rond de 25 graden. Op populaire plekken als Stintino of Capo Testa was het trouwens alsnog flink druk! Een ander optie om Sardinië te bezoeken is het voorjaar. Een leuke stad om te bezoeken in het laagseizoen is Alghero, hier vind je ook in mei of september nog wel wat levendigheid. In de badplaatsen valt dat vaak erg tegen.

2 | Ontdek de mooiste stranden
Sardinië is een bestemming voor echte strandliefhebbers. Je kunt er ook prachtig wandelen, maar 9 van de 10 keer leiden die hikes naar het strand 🙂 . Daar moet je dus wel van houden. Op Sardinië vind je veel langgerekte stranden met helderblauw water en met prachtig wit zand maar ook spectaculaire kleine baaien met de mooiste rotsformaties. Zelf hou ik meer van baaien dus ging ik ook specifiek met Google Maps op zoek naar dit type strandjes. Lees ook 8x mooiste stranden van Sardinie.

sardinie stranden
Spiaggia di Li Cossi
Strand sardinie
Spiaggia di Berchida


3 | Neem je tijd

Vergis je niet in de grootte van het eiland. Sardinië is geen eilandje, nee met een oppervlakte van ruim 24.000 kilometer is Sardinië groter dan de helft van Nederland! In een week reed ik een rondje over het noordelijke deel van het eiland (Alghero, Orosei, Santa Teresa di Gallura, Stintino). Wil je het hele eiland zien dan zou ik hier zeker twee weken voor uit trekken of beter nog; drie weken.

4 | Huur een auto
Het openbaar vervoer op Sardinië stelt helaas niet zo veel voor. En zeker buiten het hoogseizoen rijden er nauwelijks bussen. Ik hou helemaal niet van auto rijden en zeker niet in het buitenland maar eigenlijk had ik op Sardinië geen andere keus. In Alghero kun je overal scooters huren maar ik wilde ook de oostkust van het eiland zien en die afstanden zijn gewoon te groot om met een scooter af te leggen. Bovendien was het huren van auto voor een week gek genoeg ook nog eens goedkoper! Bij Sunny Carsvond ik een goede deal voor überschattige witte Fiat 500 voor een week voor €145. Lees hier meer over in een auto huren op Sardinië.

sardinie auto huren

5 | Maak gebruik van Airbnb 
Ondanks dat Sardinië een werkelijk prachtig eiland is, is het eigenlijk niet de makkelijkste vakantiebestemming voor solo reizigers. Niet alleen vanwege het gebrek aan openbaar vervoer, maar ook omdat je er geen hostels vindt. Italië heeft sowieso al niet echt een hostel cultuur maar op Sardinië bestaan ze helemaal niet. Ook kwam ik vooral stelletjes en gezinnen tegen onderweg. Leuk om even een praatje mee te maken, maar uiteindelijk was ik toch alleen op pad en ging ik alleen uiteten. Heerlijk als je op zoek bent naar rust en lekker alleen wil zijn, maar minder als je wat gezelligheid en aanspraak zoekt.

Wel zijn er op Sardinië wel veel mogelijkheden om gebruik te maken van Airbnb. In Alghero verbleef ik bijvoorbeeld op een gezellige plek in het huis van Gigi en zijn vriendin Roberta. Zij vertelden me alles over de mooiste plekken van Sardinië, hielpen me met het uitstippelen van mijn route en we dronken samen een glaasje Mirto (zoete Sardijnse wijn).

6 | Geniet van het fantastische eten
Je bent in Italië dus je weet dat je hier lekker kunt eten maar op Sardinië heb ik echt genoten. Ondanks dat de Sardijnse keuken geen traditie schijnt te hebben van vis- of seafoodgerechten maar meer van vlees, heb ik overal heerlijke mosselen, garnalen en vongole gegeten. Probeer ook een keer de typische Sardijnse pastasoort Fregole, kleine bolletjes van durum tarwe.

9 Comments

  • Ga ik allemaal mee akkoord! Ik ben er 3 jaar geleden eens geweest bij een Italiaanse vriendin van me die daar woont. Alleen (zelfs samen met mijn vriend) zou ik er nooit aan denken om er naartoe te gaan want zoals je zegt; geen hostels, geen goed openbaar vervoer en niet super budget vriendelijk. Met de auto rijden in het buitenland (vooral in een land als Italië haha) doen we ook niet zo graag.
    Goed dat je zowel de negatieve als positieve punten hebt bespreken, zeker belangrijk voor iedereen die er aan denkt om naar Sardinie te reizen.

  • Fijn artikel! Ik zou er zelf nog aan toe willen voegen dat een bezoek aan de stad Bosa ook echt de moeite waard is. Lekker met de auto touren over het eiland.. ik wil weer terug.

  • Wauw, deze foto’s! <3 Klinkt echt als een toptrip, als strandliefhebber pur sang lijkt het mij echt heerlijk om hier in het laagseizoen heen te gaan en zo'n hele baai voor mezelf te hebben haha. Bedankt voor alle tips 🙂

  • Sardinië is echt een heerlijk eiland en onze favoriet hier thuis! Ik heb dan ook alweer geboekt voor volgend jaar! Voor ons gezin is het het perfecte strandbestemming. Je kunt er heerlijk eten, maar inderdaad je moet wel goed kiezen waar je naartoe gaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.