Het voorbereiden van een wereldreis; Brazil here I come!     

door Larissa
voorbereiden wereldreis
Larissa
Laatste berichten van Larissa (alles zien)

Acht jaar geleden kwam mijn grote droom na lange sparen in vervulling; ik ging op reis naar Zuidoost-Azië! Ik had er de tijd van mijn leven. Bij thuiskomst ging ik direct op zoek naar mijn volgende reis en zocht ik naar werk in het buitenland.  Op dat moment gebeurde voor mij het meest vreselijke… mijn broer overleed plotseling. Vanaf dat moment viel alles als een kaartenhuis in elkaar en dacht ik niet meer aan reizen. Ik zocht werk, kreeg een huis en was weer geïntegreerd in het Zeeuwse leven.

Toch bleef het altijd kriebelen. Halverwege 2017 besloot ik uiteindelijk toch het roer om te gooien en eind januari voor onbepaalde tijd op reis te gaan! Zuid-Amerika is het continent dat mij na Zuidoost-Azië het meeste aantrekt. Ik hou van de Latijns-Amerikaanse cultuur, vind de taal prachtig en ben ontzettend benieuwd naar de mooie natuur. Mijn eerste stop is Rio de Janeiro. Daarna ben ik vooral van plan om zo veel mogelijk te zien voor zo weinig mogelijk geld.

Zonder baan en huis
Ik heb om deze reis te kunnen maken van alles moeten regelen. Zo stond ik voor de keuze om mijn huis te verkopen, onbetaald verlof op te nemen of ontslag in te dienen en moest ik bepalen hoe lang ik weg wilde. Het één stond in verbinding met het ander, maar de keuze was voor mij gemakkelijk. Ik nam ontslag en verkocht mijn huis. Ik weet namelijk niet hoe lang ik op reis ga en ik wil me niet belemmerd voelen door verplichtingen thuis.

Zuid-Amerika
Stap twee was kijken welke landen ik wilde bezoeken. Zuid-Amerika is groot, mijn lijst ook. Het wordt momenteel sterk afgeraden naar Venezuela af te reizen dus dit land wil ik overslaan. Verder ben ik vooral benieuwd naar Brazilië, Bolivia, Ecuador, Peru en Colombia. De Amazone maar ook bijvoorbeeld Patagonië staat hoog op mijn lijst! Als ik vroeger op school een werkstuk moest maken koos ik altijd onderwerpen over de natuur: regenwouden, reptielen en krokodillen, wilde dieren, het woestijngebied. De natuur heeft altijd mijn interesse gehad dus ik weet zeker dat ik mijn hart kan ophalen op dit continent.

Veiligheid
Ik ben ook heel erg benieuwd naar de bevolking en armoede die ik tegen zal komen, wat ik lees op internet is dat de verschillen tussen arm en rijk groot zijn. Veiligheid is daarom ook wel een dingetje waar je je als vrouw alleen echt wel op moet voorbereiden. Waar ik in Azië gemakkelijk alleen kon reizen zonder me ook maar één moment onveilig te voelen zal ik in Zuid-Amerika toch wat voorzichtiger moeten zijn. Met name bijvoorbeeld Rio de Janeiro staat er om bekend onveilig te kunnen zijn. Ik ben niet van plan op straat met grote bedragen of mijn telefoon te gaan zwaaien, in het donker alleen op pad te gaan of me als uber-toerist te gedragen. Vanzelfsprekend is dat geen garantie dat er niks vervelends kan gebeuren, het maakt de kans enkel kleiner.

rio de janeiro

Larissa tijdens haar eerste dagen in Rio de Janeiro

Een planning maken
In Azië had ik vooraf mijn hele route van dag tot dag uitgestippeld. Een hoop werk maar uiteindelijk heb ik maar een klein deel gedaan volgens planning. Onderweg leerde ik mensen kennen en trok daar een poosje mee rond. Het beviel me goed om de planning los te laten en te leven in het moment. Ik heb besloten om het deze reis daarom ook helemaal anders te doen. Ik heb vooraf geen reisplan of route gemaakt, ik zal telkens per dag kijken wat ik ga doen en hoé. Misschien ga ik ergens werken tegen kost en inwoning. Het lijkt me een hele mooie ervaring om ergens een poosje te blijven en de lokale bevolking beter te leren kennen. Om beter te kunnen communiceren heb ik thuis een aantal lessen Spaans gehad en wil ik onderweg nog eens een week of twee een cursus volgen.

Verder heb ik natuurlijk de benodigde vaccinaties gehaald, geïnvesteerd in een goede backpack, gezocht naar een goede reisverzekering en lang nagedacht over de spullen en kleren die ik mee wil nemen.

Ik ben vooral benieuwd naar wat voor moois de reis me gaat brengen, al weet ik dat er  zeker momenten zullen zijn dat ik het even moeilijk heb en misschien wel naar huis wil. Gelukkig bestaat er videochat zodat ik toch even kan bellen met thuis. Met gezonde zenuwen heb ik 20 januari afscheid genomen van vrienden en familie en ben ik in het vliegtuig gestapt op weg naar het onbekende!

Ga je ook voor langere tijd op reis? Bekijk welke reisverzekering geschikt is voor jouw situatie en gebruik deze paklijst om te kijken wat je allemaal mee wil nemen.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.