Wat is Airbnb en hoe werkt het?

door Chantal
wat is airbnb

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivacation bleek deze zomer dat slechts 12% van de Nederlanders in de afgelopen twee jaar een Airbnb boekte. De helft van alle Nederlanders gaf aan niet te weten wat zij kunnen verwachten bij een Airbnb.

Zelf maak ik al sinds 2013 gebruik van Airbnb en heb ik inmiddels in een stuk of 30 verschillende Airbnb’s overnacht. Het meest in Spanje maar ook in België, Noord-Ierland, Italië, Turkije, Amerika en zelfs in Japan. Als soloreiziger is Airbnb voor mij een perfecte aanvulling op hostels en hotels. Het is een leuke manier om locals te leren kennen en meestal krijg ik van hen ook de beste tips over de omgeving.

Omdat Airbnb toch net even anders in elkaar steekt dan bijvoorbeeld een Booking.com leg ik je in dit artikel uit hoe je in acht stappen de perfecte Airbnb ervaring regelt.

Wat is Airbnb precies?

Airbnb is een platform waar vraag en aanbod voor accommodaties over de hele wereld samen komen. Het idee voor Airbnb ontstond in 2007 in San Francisco. Oud studiegenoten Joe Gebbia en Brian Chesky delen een appartement in die stad en kunnen elke maand maar net de huur betalen. Als er een belangrijk congres georganiseerd wordt in San Francisco en alle hotelkamers vol blijken te zijn, besluiten ze drie luchtbedden in de woonkamer te leggen en die te verhuren via een geïmproviseerde website met de naam ‘Airbed and Breakfast’.

Inmiddels is de naam Airbed and Breakfast gewijzigd in Airbnb en gaat het niet meer om drie luchtbedden maar om drie miljoen accommodaties! Ondanks dat er ook redelijk wat B&B’s en hostels zijn die hun kamers op Airbnb hebben aangemeld, blijft het overgrote deel van de accommodaties van particulieren die met de verhuur van hun huis of kamer een extra zakcentje proberen te verdienen.

Hoe werkt Airbnb?

Stap 1 Maak een profiel aan
Je meldt je aan bij Airbnb met je e-mailadres of Facebook account, vervolgens maak je een profiel aan. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je betaalt pas wanneer je daadwerkelijk in een accommodatie verblijft.

Je profiel biedt je de kans om meer van jezelf te laten zien en meer over jezelf te vertellen aan de verhuurder van de accommodatie van je keuze. Hou er rekening mee dat jouw eerste keer Airbnb’en niet alleen spannend is voor jou, maar ook voor de verhuurder. Jij hebt immers nog geen enkele review en de verhuurder stelt wel zijn huis aan jou open! Elke verhuurder is op zoek naar een betrouwbare gast, die met respect omgaat met de woning en alles weer netjes achterlaat. Daarom is het ook belangrijk dat jij in je communicatie laat merken dat jij zo iemand bent. Communicatie op Airbnb is sowieso veel persoonlijker dan op bijvoorbeeld een Booking.com. Vertel iets over jezelf en voeg een duidelijke foto toe. Airbnb vraagt je vervolgens je identiteitsbewijs in te scannen. Je identiteitsbewijs wordt overigens niet gedeeld met verhuurders.

Als je een profiel aan wilt maken en je aanmeldt via deze link, krijg je €25 korting op je eerste boeking (vanaf €65) via Airbnb.

Stap 2 Kies een woning of kamer
Op Airbnb zijn er drie mogelijkheden wat betreft type accommodatie: een gehele woning, een privé kamer en de niet zo veel voorkomende ‘gedeelde kamer’. Kies je voor ‘de gehele woning’ dan is de woning of het appartement dat je huurt alleen voor jou. Je hoeft de ruimte met niemand te delen. Kies je voor een privé kamer, dan boek je een kamer voor jezelf maar deel je de gemeenschappelijke ruimtes. Het kan zijn dat de eigenaar van de woning er zelf ook woont en dat dit degene is met wie je de gemeenschappelijke ruimtes deelt maar het ook kan zo zijn dat de andere kamers ook op Airbnb worden verhuurd. Bij een gedeelde kamer heb je geen kamer voor jezelf alleen, maar deel je de slaapkamer met iemand anders (hostels adverteren soms ook op Airbnb) of slaap je in de huiskamer op bijvoorbeeld een slaapbank. Zelf boek ik altijd een privé kamer of volledige woning.

Hoewel je bij een woning helemaal voor jou alleen natuurlijk veel privacy hebt en lekker je eigen gang kunt gaan, kan het ook leuk zijn om voor de optie ‘privé kamer’ te kiezen waarbij je de woning met iemand deelt. Gewoon voor de gezelligheid of om iets meer over de cultuur van een land te weten te komen. Veel hosts vinden het leuk om je meer over hun stad te vertellen, tips voor leuke plekken of restaurants te delen of je zelfs een keertje mee op stap te nemen. Zo ging ik bijvoorbeeld in Mallorca een avondje uit met de Spaanse Yolanda en werd ik in Japan door mijn host Hiromitsu uitgenodigd om te gaan ontbijten met zijn familie in een restaurant in de buurt. Super gezellig!

airbnb valencia

Airbnb in Valencia

Stap 3 Bedenk welke voorzieningen je nodig hebt
Bij het zoeken op Airbnb kun je onder ‘meer filters’ aangeven welke voorzieningen je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld wifi of het gebruik van een wasmachine of keuken. Dit is namelijk niet altijd mogelijk, sommige hosts stellen hun keuken niet beschikbaar voor gasten en niet elke Airbnb heeft wifi. Zoek je een accommodatie waarbij het ontbijt inbegrepen is? Ook dit kun je aangeven onder voorzieningen.

Stap 4 Lees eerdere reviews
Als Airbnb nieuw voor je is, raad ik je aan een woning of kamer met meerdere positieve recensies te kiezen. Eén iets minder positieve recensie kan natuurlijk altijd (ligt er ook een beetje aan wat er precies in staat), maar zijn er meerdere negatieve recensies dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Uit de recensies kun je vaak nog meer informatie halen dan uit de omschrijving van een accommodatie. Lees de recensies daarom goed door, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Ik let zelf altijd op twee dingen; hoe schoon is de ruimte en hoe gastvrij is de verhuurder. Onderaan de omschrijving van de accommodatie staat een foto van de verhuurder. Als je hierop klikt, kom je op het persoonlijke profiel van de verhuurder terecht. Hier kun je nog iets meer persoonlijke informatie vinden over de host.

Voorbeelden van goede recensies van Airbnb hosts waar ik heb overnacht:
X was a fantastic host. He was very helpful with telling us where to go in and made us feel very welcome. The apartment was lovely and clean. I wouldn’t hesitate to recommend!

Staying at X’s place was a pleasure. They are really hospitable, extremely generous and very relaxed and easy-going people.

You will feel at ease while staying at X’s! She is super friendly and really helpful, too. She gave me tips for places to go for dinner.

Stap 5 Check de voorwaarden
Handig om van te voren te bekijken zijn de mogelijkheden wat betreft de aankomst- en vertrektijd. Een Airbnb is geen hotel dus het is gebruikelijk dat je de aankomsttijd in overleg bepaalt, veel mensen moeten overdag immers gewoon werken. Vaak zijn Airbnb hosts erg flexibel en zullen ze proberen aan je wensen tegemoet te komen. Bij het uitchecken is er niet altijd iemand aanwezig, het is dan gebruikelijk om de sleutel op tafel te leggen en de deur achter je dicht trekken. Overleg dit wel even met de host! Ook is het slim om even naar de annuleringsvoorwaarden te kijken. Op Airbnb bestaan de annuleringsvoorwaarden ‘flexibel’ (annuleren tot 24 uur voor je reis), ‘gemiddeld’ (annuleren tot zeven dagen voor je reis) of ‘streng’.

Stap 6 Stel vragen
Sommige hosts hebben een super volledig profiel met alle informatie die je nodig hebt. Maar misschien wil je net iets weten wat niet in de omschrijving staat. Dan is het heel normaal om voordat je een boeking maakt een mailtje met wat vragen te sturen via de knop ‘contact met de verhuurder’ (onderaan de omschrijving van de accommodatie). Ook voor de host is het fijn dat er vooraf duidelijkheid is en dat er geen verwachtingen zijn die niet kloppen. Dat geldt natuurlijk ook voor vragen die je hebt tijdens je verblijf, vraag gewoon even bij de host wat precies de bedoeling is.

airbnb spanje

Airbnb in Villajoyosa, Spanje

Stap 7 Leg het vast
Heb je iets gevonden dat aan al je wensen voldoet én goede recensies heeft? Dan is het tijd om een reservering te maken! Als je op de knop ‘reserveer’ klikt, is je reservering nog niet definitief. Je krijgt eerst nog een paar vragen zoals ‘met wie kom je’ en ‘wat is het doel van je bezoek’. Bij sommige accommodaties kun je vervolgens ‘direct reserveren’, dit betekent dat je niet hoeft te wachten op goedkeuring van de verhuurder, maar dat de reservering direct rond is. Deze accommodaties zijn te herkennen aan het bliksem tekentje naast de prijs.

Bij andere accommodaties maak je een reservering die eerst moet worden goedgekeurd door de verhuurder. Om je kansen te vergroten, is het slim om wat meer informatie toe te voegen aan je bericht, bijvoorbeeld met welke reden je de plek bezoekt, hoe je programma er ongeveer uitziet (zeker handig bij een privé kamer) en met wie je komt. Een persoonlijke opmerking over het mooie interieur of de goede recensies doet het natuurlijk ook altijd goed!

Vervolgens krijg je nogmaals de huisregels en annuleringsvoorwaarden te zien en kun je een betaalwijze kiezen (creditcard, PayPal en in sommige gevallen ook iDEAL). Maak nooit het bedrag rechtstreeks naar de verhuurder over!

Stap 8 Let the fun begin!
Het is zover; je vakantie is aangebroken en je gaat op weg naar jouw Airbnb. Uiteraard heb je het adres en telefoonnummer van de host bij de hand en heb je doorgegeven hoe laat je er ongeveer bent. De host doet open, je maakt een praatje, hij of zij laat je het huis zien en legt je nog wat dingen uit (bijvoorbeeld hoe de verwarming, de afwasmachine of het gas werkt) en geeft je tot slot de sleutel. Na je verblijf is het uiteraard de bedoeling dat je de plek weer netjes achterlaat; gooi het afval even weg en doe het licht en de verwarming uit. Hou altijd in gedachten dat je in iemand’s huis te gast bent en niet in een hotel.

Het is mij gelukkig nog nooit overkomen, maar stel dat het appartment dat je hebt geboekt niet zo is als op de foto’s of dat het contact met de verhuurder niet goed verloopt, neem dan altijd direct contact op met de klantenservice van Airbnb. Het telefoonnummer is 020 522 23 33. Airbnb maakt je betaling pas 24 uur na je aankomst aan de verhuurder over. Kun je echt niet blijven, dan gaat Airbnb met je op zoek naar een andere oplossing.

Lees meer

11 reacties

Anne-Marie september 18, 2017 - 7:29 pm

Leuk verhaal! Zelf boek ik ook regelmatig een Airbnb en heb ik zelf aan veel gasten een kamer verhuurd. Over het algemeen alleen maar positieve ervaringen. Je leert snel mensen kennen uit allerlei landen, en is toch net wat persoonlijker dan een hotel.

Reply
Marlou september 20, 2017 - 7:34 am

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Hier heb ik wat aan! Altijd leuker dan een ‘standaard’ hotel 🙂

Reply
Roxanne Weijer september 24, 2017 - 3:22 am

Jaa via Airbnb kun je zulke leuke plekjes vinden. Wij gebruiken het ook af en toe! Leuk om er een blog over te lezen!

Reply
tineke Koning september 24, 2017 - 5:43 pm

Wat leuk om te weten hoe het allemaal werkt. Dit is echt iets voor mij, alleen gaat mijn vriend hier nooit mee akkoord. Hij denkt dat er alleen maar rare mensen op af komen, die je huis gaan slopen en een puinhoop achter laten.

Reply
Alleenopreis september 24, 2017 - 10:16 pm

Hoi Tineke, wist je dat om in een Airbnb te overnachten op reis niet zelf je huis hoeft te verhuren? Het werkt wat dat betreft anders dan huizenruil: bij Airbnb staan overnachten in het huis van iemand anders en je eigen huis verhuren helemaal los van elkaar. Ik zou dus zeker een keer op reis in een Airbnb overnachten, zo kan je vriend ook eens zien hoe het er aan toe gaat en dan kunnen jullie later altijd nog kijken of verhuren van je eigen huis ook een optie is! 🙂

Reply
Kimberley september 24, 2017 - 8:28 pm

Super handige uitleg, ik wil AirBnB zeker een keer proberen!

Reply
Selma augustus 5, 2018 - 5:18 am

Hoi vraag ik heb gisteren een appartement gereswrveerd maar hoor net dat ik niet weg kan ivm werk.Wat nu?.Ik heb alleen op de knop reswrveren gedrukt en nog niet betaald.Zit ik er nu aan vast?

Reply
Alleenopreis augustus 12, 2018 - 8:28 am

Hoi Selma, je kan het beste even contact opnemen met Airbnb hierover. Zij kunnen de status van je boeking inzien en bekijken wat de annuleringsvoorwaarden zijn van het appartement dat je hebt gekozen. Succes!

Reply
Arne van der Zande september 9, 2019 - 6:33 pm

Airbnb is een drama… alleen al het uploaden van ID is een regelrechte crime… bestand te groot, bestand te klein… puffff

en dan de communicatie. Ik had eens een urgent probleem voor een slaapplaats de komende nacht… kreeg ik na 10 dagen een bericht van airbnb.

Leve Booking.com, zijn ten eerste nederlands en reageren wel adequaat, en in Nederland kan je ze ook gewoon bellen. Ook op Booking zitten voldoende guesthouses voor een ontmoeting met lokalen.

Reply
Peter mei 26, 2020 - 2:41 pm

Ik las dat je via de Consumentenbond (www.claimservice.nl/airbnb) de servicekosten van AirBnB kunt terughalen over de afgelopen jaren. Ze zouden kosten berekenen aan huurder en verhuurder en dat mag niet. Ben benieuwd of jullie ook meedoen? Ik hoop in ieder geval dat ik nog een keer extra op vakantie kan met dit geld 🙂

Reply
Leen augustus 24, 2020 - 8:05 pm

Moet je als verhuurder , je inkomsten aan de belastingen doorgeven?

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.