Wat is backpacken precies?

door Chantal
wat is backpacken

Backpacken is een populaire vorm van reizen en zoals de naam al zegt heeft het iets te maken met een rugzak. Backpacken staat niet in het woordenboek. Het woord ‘backpacker’ dan weer wel. Volgens de Van Dale is dit een (jonge) toerist met een rugzak die rondtrekt. Oké, dus iets met toerisme en een rugzak. Maar wat is backpacken nou precies? En wat is het juist niet?

1) Backpacken is het zelfstandig bezoeken van meerdere plekken tijdens een reis
Dit is volgens mij wel een beetje de kern van backpacken. Je trekt rond door een land of zelfs een continent om meerdere plekken te kunnen zien. Het verschil met een rondreis is dat backpacken vaak gezien wordt als zelfstandig reizen en dat een rondreis door een reisorganisatie wordt georganiseerd.

2) Backpacken is reizen met een rugzak
Volgens mij is het bij backpacken niet zo belangrijk of je je spullen in een rugzak of van mijn part een knapzak vervoert. Het is wel wat onhandig om met een hardschalen koffer te reizen of een koffer met een heel groot formaat. In de bus is er vaak niet heel veel ruimte voor je bagage en een rugzak past vaak net iets makkelijker ergens tussen. Ook ben je veel op pad met je bagage dus het is wel zo handig als het niet te zwaar is en je het makkelijk kunt optillen. Mijn ervaring is dat wielen onder je tas vaak wel handig kunnen zijn. Sterker nog, ik ben groot fan van mijn Osprey backpack met wielen die je ik achter me aan kan rollen én op mijn rug kan dragen. 99% van de tijd kan ik mijn tas gewoon rollen, zelfs over onverharde wegen gaat het redelijk goed omdat er vrij grote, stevige wielen onder zitten.

backpack

3) Backpacken is reizen zonder planning
Dat kan. Als je van flexibiliteit houdt, hoef je niets van tevoren te boeken. Zelfs je terugreis niet. Veel backpackers die lange tijd op reis gaan, kopen een enkele reis en zien wel wanneer ze terug komen. Duurt je reis maar een paar weken, dan kan het wel handig zijn om van te voren al wat meer informatie op te zoeken en eventueel alvast een slaapplaats te boeken.

Ben je van plan om alleen te gaan backpacken? Lees dan ook Solo reizen voor dummies

4) Backpacken is reizen met weinig geld
Persoonlijk vind ik het ‘low budget’ aspect de charme van het backpacken. Je krijgt meer mee van een land als je op eenvoudige plekken overnacht dan wanneer je afgeschermd in een luxe hotel verblijft. Het liefst slaap ik zelfs af en toe bij mensen thuis in een homestay. En ondanks dat vliegen lekker efficiënt en snel is, zijn de lange reizen in lawaaierige bussen vaak een hele belevenis waarbij je de raarste dingen meemaakt. Tuurlijk ben je er even helemaal klaar mee wanneer je in een vies hostel terecht komt, maar dan ben je de volgende dag ook weer direct vertrokken. Vrijheid blijheid.

5) Backpacken doe je in Azië, Zuid-Amerika of Australië
Volgens mij is backpacken niet gebonden aan een bepaald continent. Ook in Europa kun je prima zelfstandig rondreizen. Dichter bij huis betekent natuurlijk niet per se minder avontuurlijk. Ook in Europa is er genoeg te beleven en vooral Oost Europa is door de lage kosten een perfecte backpack bestemming. Je ontmoet er ook genoeg andere backpackers!

6) Backpacken is voor hippies
Seriously? Zijn er serieus nog mensen die dit denken? Tuurlijk kom je op reis wel eens een verdwaalde hippie tegen, maar het merendeel van de backpackers zijn hele gewone frisgewassen jongens en meisjes. Of dames en heren natuurlijk. Want hoewel volgens de definitie van de Van Dale backpackers vaak jonge toeristen zijn, zit er volgens mij gelukkig geen leeftijdgrens aan backpacken!

Wat is backpacken volgens jou? En wat zijn jouw ervaringen met backpacken?

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.