Wat is een hostel?

door Chantal
watiseenhostel

In tegenstelling tot de meeste hotels hebben hostels vaak een sociaal karakter. Als je alleen reist kun je in een hostel makkelijk andere mensen ontmoeten. Zeker als je op een dorm slaapt of het hostel een ‘common room’ (soort gezamenlijke huiskamer) of bar heeft, maak je snel een praatje met elkaar. Hostels hebben vaak ook wat meer faciliteiten die gericht zijn op backpackers, zoals een keuken waar je zelf eten kunt koken (met een koelkast waar je je eten kunt bewaren) en een wasmachine die je (tegen betaling) kunt gebruiken om je was te doen. Slapen in een hostel is vaak een stuk goedkoper dan een hotel en ook nog eens hartstikke leuk en gezellig! Twijfel je nog een beetje of een hostel iets voor jou is of wil je meer weten over hoe het er in een hostel aan toe gaat, lees dan deze 8 vragen die je antwoord geven op de vraag “wat is een hostel?”.

8 vragen over wat een hostel precies is

1. Wat is een dorm?
Een dorm is een kamer die je met andere mensen deelt, ook wel een slaapzaal genoemd. Vaak bestaat een dorm uit 4, 6 of 8 bedden maar er bestaan ook dorms die je met 20 of soms zelf 40 personen deelt. Vaak geldt hoe meer mensen op een kamer hoe goedkoper de prijs per nacht die je betaalt. Veel hostels hebben aparte ‘female dorms’, dat zijn kamers die alleen voor vrouwen bedoeld zijn. Soms heeft een dorm een eigen badkamer (dat heet ‘ensuite’) en soms zijn de badkamers op de gang (‘shared bathroom’).

2. Slaap je altijd met andere mensen op een kamer in een hostel?
In een hostel slaap je niet altijd met andere mensen op de kamer. Je kunt er vaak ook voor kiezen om een ‘private’ te boeken. Een ‘single private’ is eenpersoonskamer, een ‘double private’ is een kamer met een tweepersoonsbed en een ‘twin private’ een tweepersoonskamer met twee losse bedden. Tot slot zijn er ook nog ‘private dorms’ dit zijn kamers met 4 of 6 bedden die je met je reisgenoten of vriendengroep kan delen.

3. Waar laat ik mijn waardevolle spullen in een hostel?
In veel hostels krijg je als je op een dorm slaapt, een kluisje om je waardevolle spullen in op te bergen. Soms zijn dit hele grote kluisjes, waar je volledige backpack in past en vaak kleinere kluisjes waar je alleen een paspoort, camera en laptop in kan doen. Meestal moet je hiervoor zelf een hangslotje meenemen. Omdat je die kleine sleuteltjes nogal makkelijk verliest, is is het handigst om hiervoor een cijferslot aan te schaffen. Heeft je hostel geen kluisjes? Doe dan je spullen in je backpack en het slotje aan de sluiting.

Wil je meer weten over je wat mee moet nemen als je in een hostel slaapt, lees dan Wat neem je mee als je in een hostel slaapt?

4. Moet ik een hostel van te voren reserveren?
Sommige hostels zijn zo populair dat ze al ver van te voren volgeboekt zijn. Zeker als je maar weinig tijd hebt of in een specifiek hostel wil slapen kan het handig zijn om van te voren iets te boeken. Op websites als Booking.com (sorteer op ‘laagste prijs eerst’) of Hostelworld kun je veel hostels vinden. Als je ergens heen gaat waar het aanbod aan hostels wat groter is of als je het niet erg vindt om even rond te moeten kijken, kun je altijd ter plaatse een hostel binnen lopen en vragen of er plek is.



Booking.com

5. Watvoor mensen slapen er in een hostel?
Over het algemeen vind je in hostels veel jonge mensen (vaak backpackers), maar de meeste hostels zijn toegankelijk voor reizigers van alle leeftijden. Vanwege het sociale karakter vind je er vaak mensen die alleen reizen en die het leuk vinden om andere mensen te ontmoeten.  Over het algemeen zijn de mensen die in een hostel slapen net als jij normale mensen die op zoek naar een leuke, betaalbare slaapplek. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over je veiligheid als je in een hostel slaapt. Let wel altijd goed op je spullen in een hostel en laat niet je paspoort of geld rondslingeren. Voel je je echt niet op je gemak bij een van je kamergenootjes? Vraag dan bij de receptie of je van kamer kunt wisselen.

6. Is het wel schoon in een hostel?
Net als bij hotels verschilt het erg per hostel hoe schoon het er is. Er zijn hostels die brandschoon zijn en waar de toiletten en badkamers meerdere keren per dag schoongemaakt worden, maar er zijn er zeker ook bij waar het allemaal wat minder fris is. De makkelijkste manier om hier achter te komen voordat je ergens reserveert, is door de reviews van het hostels te checken. Vaak geven eerdere bezoekers wel aan of zij het hostel schoon of vies vonden.

7. Wat zijn de verschillen tussen hostels?
Er zijn verschillende type hostels die van elkaar verschillen doordat zij zich op een ander publiek richten. Zo heb je de ‘party hostels’ die uitermate geschikt zijn voor de reiziger die andere mensen wil ontmoeten en van een feestje (of drankspelletjes) houdt. Je vindt deze hostels vaak in steden of badplaatsen die bekend staan om hun uitgaansleven of op typische backpackersbestemmingen. Als je voor zo’n hostel kiest, moet je er rekening mee houden dat de feestjes tot diep in de nacht door gaan en dat het lastig kan zijn om door de herrie heen te slapen. Als de beschrijving of de reviews van een hostel leest, kom je er vaak snel genoeg achter of het om een ‘party hostel’ gaat. Een heel ander type hostel, is het ‘boutique hostel’. In een ‘boutique hostel’ vind je de ‘vijfsterren ervaring’ onder de hostels. Deze hostels zijn vaak stijlvol ingericht en wat luxer. Tot slot kunnen hostels enorm verschillen in grootte en sfeer; je hebt hele grote hostels die voornamelijk gericht zijn op het bieden van goedkope accommodatie en waar je vaak ook grote groepen vindt. En je hebt kleinere hostels die bijvoorbeeld door een familie worden gerund waar het vaak wat gezelliger is en je makkelijker in contact komt met andere mensen.

8. Zijn er regels in een hostel?
Over het algemeen gelden in een hostel dezelfde regels als in een hotel, zoals niet roken op de kamer en op tijd uitchecken. Enkele hostels hebben een ‘curfew’, dat betekent dat je ’s avonds voor een bepaalde tijd binnen moet zijn maar dit komt eigenlijk nauwelijks voor. Als je in een dorm slaapt, gelden er wel een aantal ‘ongeschreven’ regels. Zo is het gebruikelijk om kamergenootjes gedag te zeggen of jezelf even voor te stellen, leg je geen spullen op het bed van iemand anders, doe je niet het grote licht aan als je ’s nachts thuis komt en er mensen liggen te slapen, probeer je zo min mogelijk herrie te maken als je ’s ochtends vroeg weg moet en heb je geen seks op een dorm.

Wat zijn jouw ervaringen met slapen in een hostel?

 

Lees meer

3 reacties

Jenny - ikreis.net juni 11, 2016 - 1:32 pm

Wat een nuttige post voor beginnende backpackers! Ik merk dat er vaak misverstanden zijn….

Hostels zijn heerlijk als je alleen reist, al slaap ik meestal niet (meer) in een dorm.

Reply
Doreen Giesen augustus 3, 2016 - 7:53 am

Afgelopen winter ben ik voor het eerst gaan backpacken in Thailand. Hierbij heb ik overwegend in hostels geslapen en de meeste tips kan ik bevestigen. Ik zocht altijd via booking.com een hostel en las daar en op tripadvisor de beoordelingen. Ik ben gelukkig niet voor verrassingen komen te staan en heb elke keer in een mooie accommodatie met een schone douche en een leuke sfeer geslapen. Een tip voor vrouwelijke reizigers: sommige hostels hebben geen vrouwenkamer maar hebben gordijntjes bij elk bed, zo heb je toch je privacy!

Reply
Davina augustus 4, 2016 - 7:24 pm

Haha, leuke en handige post! Zal ik nog met enkele mensen moeten delen. Een tijdje terug in Australië met de backpack rondgereisd en dan van de ene hostel naar de andere gegaan. Over ‘t algemeen goede ervaringen, al merkte ik algauw dat de YHA-keten toch tot de beste hostels hoorden. Soms ietsje duurder, maar ook properder en de beste faciliteiten (keuken, badkamers, wasserette, zwembad, …) Ze hoorden ook bij de groep Hostelling International dat over de hele wereld hostels heeft. Handig is dat als je van plan bent om veel te reizen, om er een lidkaart bij te kopen waarmee je dan korting kan krijgen bij een overnachting of op andere dingen die de hostels verkopen. Van maaltijden tot tours die je kan boeken.

Zelf vond ik het ook altijd fijn dat als ik zin had om te socializen dat ik een grote dorm boekte (was ook goedkoper natuurlijk). En als ik daar eens geen zin in had en mezelf wou verwennen, ik voor een private room ging, soms zelfs met eigen badkamer! Ik hou ook van het gevarieerde publiek. Een tijdje terug ging ik met mijn moeder, stiefvader en grootmoeder naar Amsterdam waar we samen een kamer deelden. De oudjes voelden zich weer jong en hip en staken helemaal niet af bij de andere gasten van de hostel! Dit in tegenstelling wat soms veel mensen denken. Echt iedereen is welkom 🙂

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.