Werken als au pair in Australië 

Justine als au-pair in Australie

Justine

Ik ben Justine, 23 jaar en ontzettend reislustig. In 2017 pakte ik mijn backpack en vertrok ik voor een jaar naar Australië om daar te reizen, wonen en te werken als au pair. By far de vetste reis en het mooiste jaar ooit!
Justine

Latest posts by Justine (see all)

Het stond vast dat ik naar Australië zou gaan. Dit land lokte me al jaren; ik wilde er zó graag heen. Wat het precies was dat me zo trok naar dit land wist ik toen nog niet, maar ik zou hoe dan ook gaan. Je kunt sparen tot je een ons weegt, maar in een duur land als Australië heb je toch niet snel ‘genoeg’. Ik besloot daarom dat ik wilde beginnen met werken in Australië en pas daarna zou gaan reizen. Maar eerlijk is eerlijk; ik zag het niet echt zitten om drie maanden in de brandende zon op een boerderij te werken, om maar even wat te noemen. Nee, ik wilde leuk werk doen op een plek waar ik ook een stukje cultuur mee zou pikken. Dat ik dan ook een tijdje op één vaste plek zou wonen leek me ontzettend gaaf. Ik besloot eens te kijken wat voor baantjes er waren, maar dat viel me een beetje tegen. Tot ik me bedacht “waarom ga ik niet als au pair werken!” en zo geschiedde…

Mijn ervaringen als au pair in Australie

Mijn ervaringen als au-pair in Australië

In het tweede jaar van mijn studie heb ik stage gelopen bij Travel Active, een bureau dat allerlei soorten reizen organiseert, van vrijwilligerswerk tot een jaar high school, maar ook werken als au pair. Dat ‘au pairen’ was dus niet geheel onbekend en gelukkig wist ik nog wel het een en ander wat ik kon gebruiken tijdens mijn zoektocht. Uiteindelijk vond ik de Facebook groep ‘Au Pair Australia’ (aanrader!) die ik een tijdje in de gaten hield. Vaak stond ik op het punt om te reageren, maar er was altijd wel iets dat ik niet zo leuk vond waardoor ik uiteindelijk toch niet reageerde. Tot ik ineens bij een advertentie kwam van P. Het klonk als de perfecte baan en familie! Ik reageerde en nog geen vijf dagen later had ik mijn eerste Skype gesprek met deze familie. Gezellig dat het was! Ik wist het zeker: dit was de familie waar ik voor wilde gaan werken!

Daar sta je dan met je backpack op Schiphol

In november tekende ik een soort contractje met de familie en vanaf toen ging alles ineens hartstikke snel. Ik vroeg mijn visum aan, boekte mijn ticket naar Perth, nam ontslag bij mijn werkgever, zei mijn huur op en verkocht mijn auto. De maanden er na heb ik ontzettend veel gewerkt, mijn hele inboedel uitgezocht en ingepakt in dozen, nog veel leuke dingen gedaan met vrienden en toen was het ineens zover… Vijf maanden later stond ik met mijn backpack op Schiphol. De adrenaline gierde door mijn lijf en ik was ontzettend zenuwachtig. Ik nam afscheid van mijn familie en vrienden en ging door de douane. Met rode ogen en zwarte vlekken van mijn make-up liep ik naar de gate. Mijn avontuur was nu écht begonnen! Ik had een heerlijke vlucht naar Singapore en had ontzettend geluk met de lieve KLM crew, die me ook nog eens uitnodigde om in het zelfde hotel te overnachten en mee de stad in te gaan. Verdriet had ik niet meer, ook geen zenuwen. Ik stond te springen om Australië te ontdekken.

EHBO cursus, poepluiers, mooie stranden en Aussie slang

De dag erna vloog ik verder naar Perth. De vlucht was eigenlijk zo voorbij. Eenmaal voorbij de security en customs stond daar P., mijn ‘host mom’. Op wat Skype sessies na, had ik haar natuurlijk nog nooit gezien, dus ik vond het best spannend. Maar toen we elkaar eenmaal zagen, was het alsof ik haar al jaren kende! De dagen, en eigenlijk maanden, daarna vlogen echt voorbij. Ik kreeg een EHBO cursus, leerde alles wat ik moest weten, speelde ontzettend veel met de kinderen en probeerde in mijn vrije tijd zoveel mogelijk van Perth te zien. Al gauw raakte ik gewend aan hun routines en gewoontes, aan de leuke dingen van het au pair leventje maar ook de mindere dingen (lees: poepluiers). Ik voelde me zo snel thuis in Perth, dat was echt bijzonder! De mensen waren zo lief tegen me, het weer was heerlijk, de stranden waren echt ongelofelijk mooi en de Aussie ‘slang’ vond ik geweldig. Ook het overwinteren in Perth, was totaal geen straf met een gemiddelde temperatuur van boven de 18 graden.

Werken in Australie

De afgesproken 4 maanden veranderde al gauw in 8 maanden en uiteindelijk was het voor mij tijd om de oostkust van Australië te ontdekken. Na 3 maanden ben ik echter weer terug gegaan naar Perth en heb ik wederom een maandje bij mijn au pair familie gezeten. Het voelde ook echt als thuiskomen!

Ik heb zo ontzettend veel geleerd van mijn tijd als au pair daar. Over Australië en over Perth, over typische gewoontes (coffee to go, afspreken in de shopping mall, BBQ-en in het park, etc), maar ook heel veel over kinderen en hun opvoeding. Wat dat betreft ben ik heel dankbaar dat ik deze kans heb gehad, want daardoor voel ik me nu veel beter voorbereid voor als ik later zelf kinderen mag krijgen. Plus ik heb even ervaren hoe dat is en ik weet nu zeker dat ik kinderen wil, maar ook dat ik nog het wel even een aantal jaren wil uitstellen, haha 🙂

Meer weten over reizen in Australië? Lees dan ook Backpacken in Australië

Oppassen op kinderen in Australie

“You’ll be back soon”

De tijd gaat zo ontzettend snel als je het zo naar je zin hebt. Mijn jaar in Australië was een van de gelukkigste periodes uit mijn leven en ik heb zo intens genoten. Uiteindelijk werd het ook voor mij tijd om het land te verlaten, mijn visum liep immers ten einde. In tranen nam ik afscheid van alle lieve mensen die ik had leren kennen, van mijn au pair vriendinnen en mijn au pair familie. Daar stond ik dan, wederom te huilen op de airport. Ik wilde eigenlijk nog niet weg uit dit fijne land. De man achter de balie bij de douane zag dat ik het moeilijk had en zonder ook maar iets te vragen zei hij me “Don’t be sad, you will be back soon”. En guess what, exact drie maanden nadat ik Australië heb verlaten kom ik ook weer terug. Weer even terug naar huis ♥

Ben je benieuwd naar andere ervaringen? Lees dan ook het verhaal van Eva die als au pair in Spanje werkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.