Werken en reizen combineren: het leven als digital nomad

door Sabrina
werken en reizen digital nomad
Sabrina
Laatste berichten van Sabrina (alles zien)

Overal op internet zie je plaatjes opduiken van mensen die vanuit hun hangmat of op het strand op hun MacBook aan het werk zijn. Of dit beeld realistisch is of niet, werken en reizen als digital nomad wordt steeds populairder. En voor mij betekent deze levensstijl ultieme vrijheid.

Een paar jaar terug kwam ik voor het eerst in contact met het werken op locatie. Ik zat vast in mijn corporate job en was niet helemaal happy met hoe het allemaal ging. Ik was vaak ziek, moe en ongezellig. De enige momenten waarop ik echt relaxed en happy was, was als ik op reis was. Ik besloot op onderzoek uit te gaan hoe ik mijn reislust kon combineren met online werken want tja, reizen is helaas niet gratis.

Ik maakte een profiel aan op een grote freelance website en begon een portfolio op te bouwen, naast mijn full-time job. Ja, eerst voor €6 per uur en rotklusjes 🙂 Na een paar maanden ging mijn tarief omhoog doordat ik goede referenties kreeg! Ik was er klaar voor om onderweg te gaan werken.

Mijn eerste trip als digital nomad

Tijdens mijn studie ben ik een maand naar Malaga gegaan om op locatie mijn scriptie te schrijven. Maar mijn eerste echte trip als digital nomad was naar Australië. Ik vertrok voor acht weken naar de oostkust van Australië.

Ik was ondertussen mijn startup accessART begonnen, een online marktplaats voor betaalbare kunst waar ik kunstenaars in contact breng met mensen die iets gaafs, maar toch betaalbaars aan de muur willen. Ik bracht hele dagen door achter mijn computer dus waarom niet op afstand.

Daarnaast begon ik met schrijfklussen. Ik schreef bulk content om grote review websites van product beschrijvingen te voorzien, artikelen over de meest uiteenlopende zaken en hoge kwaliteit online marketing blogs die door iemand anders gekocht en gepubliceerd werden (ghost-writing),

Met deze activiteiten verdiende ik zo’n €600 per maand. Genoeg om naast de inkomsten uit het verhuren van mijn huis via Airbnb door Australië te reizen!

werken digital nomad

Werken in het buitenland vanuit je camper

Ik zette deze activiteiten thuis voort, maar merkte dat het leven in Amsterdam als digitale nomade best lastig is financieel gezien.  En ja Australië is ook niet goedkoop, maar daar reisde ik low-budget en sliep ik een tentje. Terug in Amsterdam moest ik weer de huur voor mijn appartement betalen. Ik pakte een freelance klus op bij mijn oude werkgever, maar zag al snel weer in dat dit het toch echt niet was voor mij.

Begin 2017 ontdekte ik het fenomeen vanlife – het leven in een busje en zo de hele wereld over reizen (en rijden). Ik was direct enthousiast! Ik kocht een lege bus en bouwde die om tot campervan. Ik ben nu zo’n drie maanden onderweg met met mijn bus en run onderweg nu naast mijn startup accessART ook mijn blog Backpacking Like A Boss.

De combinatie van rijden, een slaapplek zoeken, eten koken, goede wifi vinden, genoeg elektra uit het zonnepaneel halen, sporten en dan ook nog proberen te werken is best vermoeiend. Vooral het rijden maakte me enorm moe de eerste paar maanden. Ik hield weinig tijd over om te werken. Je kunt natuurlijk, in tegenstelling tot een backpack trip waar je regelmatig uren in bussen of treinen doorbrengt, ook niet schrijven of werken terwijl je achter het stuur zit.

Ik merk dan ook dat als ik echt werk gedaan wil krijgen ik een paar dagen op een camping moet gaan staan waar ik alles in de buurt heb. Dan hoef ik me over al de basics geen zorgen te maken en kan ik echt focussen op mijn werk. Ook heb ik twee keer gezelschap uit Nederland over gehad, en het delen van de dagelijkse ‘zorgen’ scheelde echt enorm veel! Maar ik kreeg ook weer minder werk gedaan omdat we meer toeristische dingen gingen doen. Dilemma’s 😉

Een ideale dag in mijn ‘vanlife’

Ook al lijk ik misschien een hippie in mijn bus, ik houd van routine en heb grootste plannen als online ondernemer. Mensen denken vaak dat ik op vakantie ben als ik op reis ben, maar niets is minder waar. Dit is hoe mijn ideale ‘day in the life of’ er ongeveer uit ziet:

08:30 – Wakker worden, deuren van de camper open gooien, bed opruimen en ontbijten

09:30 – Ik pak m’n wielren fiets en ga een uurtje of drie fietsen

12:30 – Lunch in een dorpje in de buurt

13:30 – Werken aan mijn blog en startup

17:30 – Boekje lezen

19:30 – Koken en eten

20:30 – Nog even werken, inspiratie op doen en online marketing blogs lezen om wat bij te

leren

22:30 – Slapen!

Ik werk dus gemiddeld een uurtje of zes per dag, maar ben in deze uren wel enorm productief. Ik voel me meer relaxed, creatiever en meer open-minded dan wanneer ik in een gesloten kantooromgeving zit waarin ik amper frisse lucht en zonlicht krijg.

werken in het buitenland

Mijn doel als digital nomad

Je vraagt je wellicht af: WAAROM? Waarom ga je niet gewoon in een normaal huis wonen en met een lekker salaris in je corporate job. Deze vraag stel ik mezelf in ieder geval nog dagelijks, vooral als het even tegen zit.

Maar wat ik een van de belangrijkste dingen in het leven vind ik vrijheid. De vrijheid om te eten, slapen, werken, sporten of juist even helemaal te niks doen wanneer ik dat wil. Dat klinkt wellicht egocentrisch, maar vrijheid doet mij en mijn omgeving juist goed! Wanneer ik me vrij voel straal ik, zijn andere mensen graag om me heen, voel ik me gezond en heb ik zoveel energie dat niets of niemand me tegen kan houden 🙂

Het digitale nomaden bestaan is voor mij de ultieme manier om vrijheid te vinden, de wereld te ontdekken en dit op een gezonde en duurzame manier te kunnen financieren. Ik heb na jaren zoeken nu echt gevonden wat ik leuk vind en dat is een luxe!

Lees meer

3 reacties

Linda | travellersoftheworld november 28, 2017 - 5:13 pm

Dat busje is zo gaaf! Zo zou ik ook wel willen reizen en werken, heerlijk! Maar ook druk en lastig lijkt mij dat. Ik zou wel willen werken als een digital nomad, maar of ik het zou kunnen is een tweede. Ik heb heel veel plezier in het bloggen en schrijven van stukken, maar ik werk nu ook met veel plezier in een kleuterklas, dat kan niet onderweg. Ik wil wel sowieso op wereldreis, maar dan staat werken niet echt op mijn to-do lijst. Misschien na een langere tijd!

Reply
Cas Scholten oktober 25, 2019 - 9:04 pm

Ik zou graag ook digital nomad willen worden, ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen dus daar moet ik nog even goed over nadenken. Mijn vraag was of je misschien groepen (whatsapp groepen/facebook groepen e.t..c) kent en/of bedrijven die veel met digital nomads bezig zijn?

Reply
Erik november 27, 2019 - 6:57 pm

Hoi sabrina
Gaaf dat je op pad bent met je camper
Wij mijn vrouw en ik willen ook graag oppad en zoeken een manier om geld te verdienen onderweg

Bijvoorbeeld in de fruittuinen of op landerijen
Ik ben zelf zzper en heb het lekker druk met werken in de bouw maar wil graag iets anders

Toen kwamen wij ook in aanraking met camper life
Die vrijheid vind ik geweldig

Zou jij het aan raden om zo oppad te gaan of heb jij nog andere ideeen om geld te kunnen verdienen

Groetjes erik en stay save en have fun

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.