World Press Photo Rotterdam

door Chantal
world press photo Rotterdam

Vandaag bezocht ik de World Press Photo in de Laurenskerk in Rotterdam. De foto’s zijn nog te zien tot 9 februari en entree is gratis.

Ik bezocht de internationale fototentoonstelling een paar jaar geleden al eens in Madrid, maar dit keer dus in mijn eigen stad met de prachtige Laurenskerk als decor. Het viel me al op dat erg veel studenten aanwezig waren, maar de voorstelling blijkt naar Rotterdam te zijn gehaald door studentenvereniging SSR. De vereniging bestaat dit jaar 100 jaar en wilde een cadeau geven aan alle inwoners van de stad. Wat een fantastisch idee!

De foto’s zijn opgedeeld in verschillende categorieën zoals natuur, sport, dagelijks leven, hedendaagse kwesties en hard nieuws. Beelden variëren van grappig (het panda fokprogramma in China) tot ronduit huiveringwekkend. De foto van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici werd gekozen tot World Press Photo of the Year. Het is een foto van de man die de Russische ambassadeur vermoordde tijdens een tentoonstelling in Ankara.

Voor reizigers is de expositie een must. Vooral nu we zo veel tijd doorbrengen op social media met het posten en liken van ‘perfecte plaatjes’. De foto’s van World Press geven diepgang aan het beeld van populaire bestemmingen als Filipijnen, Brazilië, Cuba of het opkomende Iran. Vooral de foto’s van de Filipijnen zijn heftig en laten een donkere kant van dit land zien dat sinds enkele jaren zo populair is onder backpackers vanwege de prachtige witte stranden met palmbomen. Een kant waar je niet voor kunt wegkijken. Of zoals het zo mooi in het mission statement van World Press Photo staat:
Freedom of expression, freedom of speech and freedom of the press are indispensable, and quality visual journalism is essential for the accurate and independent reporting that makes these freedoms possible.

Vanaf 14 april is de tentoonstelling ook in Amsterdam te zien in De Nieuwe Kerk.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.