Zes redenen waarom alleen reizen zo leuk is

door Chantal
alleen op reis tips

Denk je erover om voor het eerst alleen op reis te gaan, maar twijfel je nog een beetje? Niet nodig. Alleen reizen is iets dat je minimaal één keer in je leven gedaan moet hebben! En daarna wil je vast nog een keer.

1. Alleen reizen is een avontuur
Alleen reizen is een stap uit je comfort zone. Je bent in een onbekend land, doet veel nieuwe ervaringen op en komt in onverwachte situaties terecht. Ook kun je makkelijk van je plan afwijken als je alleen bent. Bijvoorbeeld als iemand je vraagt of je zin hebt om mee te gaan naar een feestje of je een lift aanbiedt naar de volgende stad. Deze ongeplande, spontane momenten leven vaak de mooiste reisherinneringen op.

2. Alleen reizen is goed voor je zelfvertrouwen
Heimwee, een andere taal, de pinautomaat die je pas inslikt, de laatste bus missen, onderhandelen over de prijs. Op reis maak je allerlei nieuwe situaties en uitdagingen mee. Je staat er alleen voor maar je zult merken dat je het ook prima zelf kan regelen! Je hebt letterlijk het gevoel dat je de wereld aankunt. Alleen reizen vergroot je zelfvertrouwen en maakt je onafhankelijker. Dat komt je hele leven nog goed van pas!

3. Alleen reizen is vrijheid
Als je alleen reist, bepaal je zelf je bestemming, trek je je eigen plan en hoef je met niemand rekening te houden. Heb je een keer een dag geen zin om vroeg op te staan? Dan draai je je toch lekker nog een keertje om! Een middag zonder plan door de stad dwalen of juist al die bekende museums bezoeken, niemand houdt je tegen. De hele vakantie draait alleen maar om jouw bucketlist, op jouw tempo met jouw lievelingseten. Geen ruzies, geen compromissen. Geen zorgen of iedereen het nog naar zijn zin heeft, de enige om wie jij je druk hoeft te maken tijdens deze reis ben je zelf.

4. Alleen reizen is nieuwe vrienden maken
Alleen reizen is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet eenzaam,  als je alleen reist ben je zelden alleen. Tenzij je dat juist wilt natuurlijk (zie punt 3). Doordat je alleen reist en toch behoefte hebt aan sociaal contact, sta je meer open voor andere mensen en leer je juist heel makkelijk nieuwe mensen kennen.  Zeker als je naar plaatsen gaat waar meer mensen komen die alleen reizen. Met interessante ontmoetingen of zelfs nieuwe vriendschappen als gevolg. Ook locals durven iemand die alleen is sneller te benaderen. Mensen zijn vaak nieuwsgierig waarom je alleen reist, benieuwd naar wat je van hun land vindt of vinden het leuk om even Engels met je te praten. Wanneer je moeite hebt met aangaan van nieuwe contacten, kan alleen reizen je ook helpen om je wat meer open te stellen naar nieuwe mensen. Lees ook: 10 tips om contact te leggen als je alleen reist

wat is backpacken

5. Alleen reizen is quality time met jezelf
Op reis kun je even rustig de tijd nemen om tot jezelf te komen na een drukke periode of juist om over de toekomst na te denken.  Heb je het nog wel naar je zin op je werk, zou je meer tijd met vrienden of familie willen doorbrengen of heb je nog een stapel boeken waar je eindelijk eens een keertje aan zou willen beginnen. Alleen op reis gaan geeft je tijd en rust om op jezelf te focussen en jezelf beter te leren kennen.

Wil je ook alleen op reis? Zo bereid je je voor: 5 tips voor een top vakantie alleen

 

6. Alleen reizen is je geliefden meer waarderen
Door een tijdje zonder je vrienden of familie door te brengen, merk je vaak pas echt hoeveel je om ze geeft en hoeveel je ze mist wanneer jullie niet samen zijn. Bij thuiskomt geniet je extra van het samen zijn en weet je weer hoe belangrijk je vrienden en familie voor je zijn. Mooi toch?

 

Lees meer

3 reacties

sunny mama juli 31, 2015 - 7:54 am

Ik ben het met al je redenen, waarom alleen reizen leuk is, roerend eens. Vooral met punt 2. Maar… ik zit wel nog met een klein probleempje wanneer ik alleen reis. Op veel momenten voel ik toch echt de behoefte om mijn ervaring te delen met iemand. Al is het alleen nog maar wanneer ik een ijsje koop. Dat ijsje smaakt zoveel beter wanneer je dan tegen je reisgenoot kunt zeggen: “Lekker, hé!” Sterker nog, eigenlijk hoef ik dat ijsje niet wanneer ik de ervaring ervan niet kan delen. Herken jij dit, of heb jij dat helemaal niet?

Reply
Alleenopreis juli 31, 2015 - 8:06 am

Hoi Sunny! Ik zou willen dat ik wat minder ijs zou eten als ik alleen reis 😉 Maar nee, het willen delen van iets leuks herken ik natuurlijk wel. Gelukkig ontmoet ik op reis altijd een hoop nieuwe mensen en zijn dat juist vaak mensen die mijn interesses delen. Locals vinden het ook vaak heel leuk om over je ervaringen te horen in hun land! Of ik app even een fotootje naar vrienden of familie, misschien niet de ideale manier om een ervaring te delen maar wel even fijn om contact te hebben.

Reply
Annemie januari 6, 2020 - 8:14 am

Mijn eerste fietsvakantie was voor mij ook een heel positieve ervaring waar ik echt van genoten heb en ook wel wat trots op was. Ik miste wel wat het kunnen delen met iemand maar gelukkig is er nog wattsap .

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.